Sâmbătă,
25.09.2021
Cer Senin
Acum
20°C

Drumul hotilor: un teren, doi proprietari. Unul e hot

Istoricul e simplu: un sas plecat din România redobândeşte după Revoluţie dreptul de proprietate asupra a 7,6 hectare de teren din Sibiu, situat pe Calea Şurii Mici, stradă cunoscută şi drept „drumul hoţilor”. Plecat mai mult prin Germania, sasul respectiv încredinţează administrarea terenului unui român autentic. Care, după ce cetăţeanul german moare, îşi întabulează terenul pe numele lui, ia credit de la bancă girând cu terenul şi porneşte apoi proces împotriva noilor proprietari ai pământurilor vândute cu câţiva ani înainte de moştenitorii sasului. Acesta se numea Mihai Schaitz, iar cel care i-a luat terenul este Ioaneşiu Carabulea.

Acte

Mihai Schaitz a primit primul document care îi atesta proprietatea asupra celor 76.000 de mp în 1991, în baza unei adeverinţe eliberată de Comisia municipală Sibiu. Emigrat în Germania, Schaitz încredinţează administrarea terenului şi a casei părinteşti fiului unui bun prieten, pe nume Ioanişiu Carabulea. Acest lucru este autentificat de o procură autentificată în mai 1992. „Împuternicesc ca pentru mine şi în numele meu să se prezinte la organele competente, unde va solicita punerea în posesie, precum şi preluarea suprafeţei de 7,60 ha teren dobândit de mine”, scrie în respectivul document. Procura are o finalitate – în 27 iulie 1993, Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate eliberează Titlul de proprietate pe numele lui Mihai Schaitz. După şase ani, în august 1999 mai precis, Mihai Schaitz îi transmite lui Ioaneşiu Carabulea o înştiinţare prin intermediul unui executor judecătoresc. „Începând cu data de 12 august 1999 încetează calitatea dumneavoastră de administrator al tuturor terenurilor agricole proprietatea subsemnatului”, îi transmite Schaitz lui Carabulea.

Sasul plecat în Germania moare în 2000, iar fiica acestuia, Katharina Habicher, devine proprietara terenului în 2002.

După şase ani

În 2006, Katarina Habicher vinde cele 7,60 hectare lui Binder Kurt Matei care, la rândul lui, vinde terenul societăţii Transferoviara un an mai târziu. An 2007 în care, pe terenul respectiv mai apare un alt proprietar – Ioaneşiu Carabulea. Acesta, în timp ce terenul era vândut societăţii Transferoviara, a contractat un credit de 282.000 de euro, pentru care a ipotecat cele 7,60 hectare de pe Calea Şurii Mici. Din conflictul evident a rezultat un proces în care, în afara lui Ioaneşiu Carabulea şi a societăţii Transferoviara, este implicat şi Gert Habicher, ginerele primului proprietar al terenului, Mihai Schaitz.

„Vroiam să mă reîntorc în Sibiu, dar cu aşa oameni...”

În ultimii doi ani, Gert Habicher a venit de 17 ori din Germania în România, pentru a lua parte la procesul început al Tribunalul Sibiu. „Acum apare ca fiind un vânzător de rea credinţă al terenului respectiv, căci după moartea socrului meu eu m-am ocupat de proprietăţile acestuia. Au fost aduşi martori falşi, un testament al cărui original Ioaneşiu Carabulea nu vrea să îl prezinte şi de care nimeni nu a ştiut de la moartea socrului, din 2002, până la acest proces. Eu vroiam să mă reîntorc la Sibiu, oraşul meu natal, după ce o să ies la pensie, căci mi-am păstrat şi cetăţenia română. Să îmi fac aici o casă, să mă bucur de acest oraş. Dar, cu astfel de oameni, care te pun într-o astfel de situaţie cum să mă mai întorc?”, spune Habicher.

Un testament şi un duplicat al titlului de proprietate

„Prin fals şi uz de fals, în anul 2006 se procedează la obţinerea unui duplicat al titlului de proprietate - deşi cel originar există în original şi se şi întabulase în CF -, care pe baza unei documentaţii se înscrie în altă carte funciară . În mod evident, în anul 2006 Mihai Schaitz nu a putut formula o astfel de cerere de întabulare şi nici pentru eliberarea unui duplicat al titlului de proprietate, fiind decedat din 2000. Prin urmare, cererile au fost formulate de o persoană fără calitate, determinând astfel nulitatea lor. Mai mult, se realizează, cu ignorarea celei din anul 2002, o nouă dezbatere succesorală, care stabileşte ca unic moştenitor al defunctului Schaitz Mihai pe Carabulea Ioaneşiu, în calitatea acestuia presupusă de legatar, la biroul notarului public Nicolae Mărginean. Este absolut evident că acest testament nu a existat până în anul 2006, când a fost fabricat”, se arată în acţiunea civilă iniţiată de societatea Transferoviara SA, controlată de omul de afaceri sibian Horaţiu Cercel.

În replică, Ioaneşiu Carabulea susţine că moştenitorii lui Schaitz sunt de condamnat. ”Titlul nr. 216/1/01.11.1993 (cel originar) s-a ridicat de către defunct şi a fost pierdut, motiv pentru care Comisia a emis un duplicate la data de 01.11.2006, ambele, original şi duplicate, oglindind însă aceeaşi situaţie juridică fiind amândouă valabile”, susţine Ioaneşiu Carabulea în întâmpinarea sa. Cu toate acestea, titlul pe care Carabulea îl numeşte „pierdut” se află şi azi în posesia lui Gert Habicher.

Inadvertenţele testamentului

Cât priveşte testamentul invocat de Ioaneşiu Carabulea, acesta nu a fost prezentat în original în instanţă. „Eu m-am întâlnit cu Ioaneşiu după ce am aflat de proces, să văd ce are de gând, ce a făcut. Şi mi-a dat această copie xerox a unui testament, prin care susţine că el este singurul moştenitor al celor 7,60 hectare de teren”, arată Habicher.

Copia dată de Ioaneşiu Carabulea conţine, însă, inadvertenţe. „Redactat şi dactilografiat” în 12 august, în testamentul invocat de Carabulea se face referire la testarea terenului de 7,60 hectare „teren arabil situat în hotarul municipiului Sibiu, teren dobândit de mine (Mihai Schaitz – n.r.) în baza Legii nr. 18/1991 a fondului funciar, aşa cum rezultă şi din adeverinţa nr. 597/1991, eliberată de Comisia municipală Sibiu în aplicarea susmenţionatei legi a fondului funciar”. Or, dacă testamentul ar fi fost încheiat în 12 august 1993, pentru terenul respectiv exista deja titlul de proprietate emis, încă din iulie 1993, ceea ce face ca referinţa la adeverinţa invocată în „testament” să fie cel puţin dubioasă.

Ioaneşiu Carabulea nu a putut fi găsit la sediul firmelor sale (Fîntînele Com şi Capa Prod) din Calea Turnişorului nr. 150, până la închiderea ediţiei. Ioaneşiu Carabulea este nepotul magnatului sibian Ilie Carabulea. Notarul la care Ioaneşiu Carabulea s-a întabulat pe în locul lui Mihai Schaitz este acelaşi cu cel unde familia Carabulea a perfectat actele schimbului de terenuri cu Agenţia Domeniilor Statului.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

sibian

Acum 11 ani

multe contracte ilegale se fac la notarul Marginean.....doar interlopi si dubiosi la acel notariat,,,,,,,,,,
Raspunde

ilie

Acum 11 ani

ptr IP 92.84.8.24 Toata stima pentru HERR Marginean.calomnia se pedepseste
Raspunde

caligula

Acum 11 ani

sasii au fost intotdeuna cam naivi, unde s-a mai auzit sa ai incredere intr-un "roman autentic" ?
Raspunde

Cine fura Romania?

Acum 11 ani

Aici se vehiculeaza nume care in trecut nu reprezentau nimic. Acum sunt oameni MARI, care invart averi fabuloase si influenteaza destinul a mii de oameni. Asa cum in trecut erau anonimi printre alti anonimi, la fel se poate intampla si in viitor. Sa populeze puscaria, printre alti zeci de mii de puscariasi. In ultimii cativa ani, in Sibiu s-a facut un transfer masiv de fond imobiliar (din fondul statului, in maini private). Cladiri care insumate valoreaza peste jumatate de miliard de euro au trecut in proprietatea bisericilor ortodoxe si evanghelice. De acum incolo, pentru multe generatii, Sibiul va fi condus de biserica. Sibiul va ajunge ca Timisoara, foarte rapid intreaga proprietate a unor zone intregi din oras, va ajunge in mainile catorva oameni. Pentru acei cativa, sa nu uite ca in Constitutie scrie ca organizatiile secrete sunt interzise. Acolitii lor pot ajunge imediat la puscarie, daca Doamne fereste la carma tarii va ajunge o dictatura.
Raspunde

Clar ca-i sparla

Acum 11 ani

Marginean, Cercel... numai nume "celebre" :)
Raspunde

exit light

Acum 11 ani

Mi-au murit toate sperantele si m-a apucat o greata care nu-mi mai trece... Nu mai avem sanse de indreptare, nu mai avem adevaratele sisteme de valori. In schimb avem imbogatiti peste noapte, hoti, manelisti, nesimtire si prost gust. As vrea sa pot descrie ceea ce simt fata societatea in care traim si ce masuri as lua daca as putea, dar ar fi grotesc... si poate unii m-ar cataloga drept instabil psihic... Asa ca am ales sa plec. Fratilor, care iese ultimul sa stinga si lumina. Fie-va tarana usoara, dragi concetateni care mi-ati provocat aceasta stare de spirit!
Raspunde

SiGaDZqkyoxZ

Acum 10 ani

Drumul hotilor un teren doi proprietari unul e hot.. Huh, really? :)
Raspunde

zumffLqtBqGyy

Acum 10 ani

Drumul hotilor un teren doi proprietari unul e hot.. Corking :)
Raspunde

BOiDaskiPcjrLVhbVz

Acum 10 ani

Drumul hotilor un teren doi proprietari unul e hot.. Bang-up :)
Raspunde

NIgLFHnxR

Acum 10 ani

Drumul hotilor un teren doi proprietari unul e hot.. Awesome :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus