Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

ITM-ul a impartit sanctiuni prin toate scolile din judet

În perioada martie – aprilie - mai 2010, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a desfăşurat o campanie de control privind modul în care este respectată legislaţia în vigoare din domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, la nivelul instituţiilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Sibiu.

Din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlate 125 de unităţi, s-au constatat 898 deficienţe pentru care s-au dispus  măsuri de remediere şi s-au aplicat 513 sancţiuni contravenţionale la 112 unităţi. Cele 125 unităţi controlate au în subordine 114 sedii secundare (unităţi de învăţământ preşcolar, primar sau secundar, fără personalitate juridică, aflate în subordinea altei unităţi de învăţământ care are personalitate juridică).

Ca deficienţe constatate se numără: autorizarea din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă. Din cele 125 de unităţi controlate, 84 deţin autorizaţie de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru activităţile desfăşurate, conform legii; 16 unităţi deţin această autorizaţie doar pentru sediul social, omiţând sediile secundare, iar celelalte 25 nu sunt autorizate conform legii, pentru activităţile desfăşurate, precum şi  organizarea activităţii de prevenire şi protecţie. La 39 din unităţile controlate, activitatea de prevenire şi protecţie nu este organizată conform legii.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost verificate 125 de unităţi, pentru remedierea deficienţelor constate dispunându-se 1.608 de măsuri. S-au aplicat  443 de sancţiuni contravenţionale, din care o amendă de 2.000 lei.

În acest caz, ITM Sibiu arată că s-au găsit nereguli în completarea necorespunzătoare a contractelor individuale de muncă.  Astfel, dispoziţiile din contractele individuale de muncă referitoare la perioada de preaviz în cazul concedierii era de 15 zile lucrătoare şi nu de 20 de zile lucrătoare aşa cum prevede Contractul colectiv  de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007 - 2010. De asemenea, în cuprinsul contractelor de muncă nu era menţionat codul COR. S-au mai găsit deficienţe legate de registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic (REVISAL). Astfel, REVISAL - ul fie nu era întocmit, fie era întocmit dar nu era transmis la I.T.M. Sibiu. De asemenea, modificările intervenite nu au fost transmise în termenul prevăzut de H.G. nr.161/2006.

Foto: Grup Şcolar de Industrie Uşoară

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus