Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
16°C

Un singur "stapan" peste Piemontul Fagaras. Unul nou

După ce Consiliul Judeţean Sibiu a ratat administrarea a 15% din teritoriul judeţului, prin faptul că cei de la Alba au fost mai atenţi şi „s-au mişcat” mai repede, o mână de specialişti în silvicultură, „oengişti” şi primari din judeţ au obţinut administrarea siturilor Natura 2000 – Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş.
Cele două arii protejate au o suprafaţă totală de peste 243.000 de hectare, şi sunt împărţite, în proporţie de 19,8%, pe teritoriul judeţului sibiu, de 27,9% pe cel al judeţului Braşov, de 46,3% pe teritoriul judeţului Argeş şi, în fine, şase procente din cele două situri sunt pe teritoriul judeţului Vâlcea. În judeţul Sibiu, cele două arii se regăsesc împărţite pe teritoriile administrative ale localităţilor Avrig, Arpaşu de Jos, Cârţa, Cârţişoara, Porumbacu de Jos, Racoviţa şi Turnu Roşu,
Cei care au obţinut de la Ministerul Mediului administrarea acestor suprafeţe sunt reprezentanţii Ocolului silvic Răşinari şi Ocolul Silvic Izvorul florii din Avrig. Scopul lor este să menţină şi să îmbunătăţească starea de conservare a habitatelor şi a speciilor aflate în cele două arii protejate. Practic, peste cele 243.000 de hectare, va exista o conducere executivă, coordonată de un consiliu de administraţie şi unul ştiinţific. Forurile de conducere vor elabora, în următorii doi ani, un plan de management a miilor de hectare pentru viitori zece ani, după care, nu va mai fi dată autorizaţie de construcţie, de exploatare sau de orice alt fel fără aprobarea managementului siturilor.
În zonele amintite se regăsesc peste 23 de tipuri de habitate şi peste 50 de specii de plante şi animale vulnerabile la nivel european. Printre acestea se regăsesc cristelul de câmp (o specie periclitată la nivel mondial), cinci specii de răpitoare de zi (acvila ţipătoare mică, viesparul, şerparul, eretele vânăt şi eretele de stuf), o specie răpitoare de noapte (huhurezul mare), barza albă, cocoşul de munte etc.
Anunţul preluării în administrare a celor două situri Natura 2000 a fost făcut în cadrul unei întâlniri la sediul CJ Sibiu. Deocamdată, însă, contractul de administrare cu Ministerul Mediului nu a fost semnat, deşi au trecut câteva zile de când termenul limită a expirat. Chiar şi semnat contractul, autorităţile centrale nu au publicat normele de aplicare ale legislaţiei în domeniu, astfel încât administrarea efectivă a siturilor nu poate fi aplicată. Fără norme de aplicare şi legislaţie clară, viitorii administratori nu pot nici aproxima care vor fi cheltuielile şi, eventual, veniturile ce însoţesc actul de manageriere a suprafeţelor. Cu toate acestea, ei au anunţat depunerea unui proiect pentru finanţare europeană în valoare de patru milioane de euro.

La începutul acestui an, din cauză că ”nimeni” nu a atras atenția autorităților locale din Sibiu, Consiliul Județean Alba  a câștigat dreptul de administrare a zonei protejate ”Frumoasa”, arie care se întinde în cea mai mare parte - 61,1% - pe teritoriul județului Sibiu.
Aceste peste 83.000 de hectare, acoperite în special de pădure, reprezintă mai bine de 15 procente din suprafața totală a județului Sibiu.

 

Citește și

Județul Alba administrează 15% din județul Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

al.c

Acum 11 ani

D-le Deleanu e bine sa va implicati in derularea urmatorilor "pasi"-planul de management,constiuirea consiliilor s.a.-subiectul fiind de viitor si interes pt. sibieni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus