Miercuri,
08.02.2023
Cer Senin
Acum
-4°C

Bursa din Sibiu preia o parte din Rasdaq

Companii puternice din cele peste 1.400 de firme cotate pe piaţ Rasdaq ar putea migra la Bursa din Sibiu, după desfiinţarea secţiunii Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti, eveniment preconizat să aibă loc în trei săptămâni. Potrivit informaţiilor care vin dinspre Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, firmele înscrise acum pe piaţa Rasdaq vor avea la dispoziţia 18 luni pentru  a putea opta între piaţa spot a Bursei de Valori Bucureşti şi cea a Bursei din Sibiu. Transferul se va putea produce doar dacă respectivele firme respectă condiţiile impuse de cele două burse. Deja, Mai multe societăţi active pe piaţa Rasdaq au convocat adunări ale acţionarilor pentru a decide vizavi de transferul către cota Bursei de Valori Bucureşti sau către Bursa din Sibiu (Sibex).
Pintre companiile care au luat în calcul oficial Bursa din Sibiu se află Concefa SA Sibiu şi Balanţa SA.

Vescan vede Armax peste hotare

Deşi încă acţiunile bursei sunt singurele tranzacţionate pe piaţa spot de la Sibiu, preşedintele acesteia, Teodor Ancuţa, spune că nu oricine va fi acceptat aici. Potrivit lui, firmele trebuie să îndeplinească anumite criterii de performanţă, legate de lichiditate, capitalizare sau capital social. Dacă în cazul Balanţa, Teodor Ancuţa s-a arătat mai "rece", preşedintele Sibex a mărturisit recent că ar fi mulţumit dacă la Sibiu s-ar transfera companii precum Armax Gaz Mediaş ori Dafora, foarte active, la Bucureşti.
Pe de altă parte însă, principalul acţionar şi directorul general al Armax Gaz Mediaş, Mircea Vescan, consideră inatractive cele două burse, din Bucureşti şi Sibiu, în acest moment şi vede mai degrabă firma din Mediaş "acolo unde-i este locul", adică listată pe o bursă internaţională puternică, de genul celei din Londra sau chiar pe Nord Pool Spot, cu sediul principal la Oslo, prima piaţă multinaţională din lume unde s-a tranzacţionat energia electrică. La Nord Pool sunt înscrise peste 300 de companii din 20 de ţări.
În acest moment, pe piaţa Rasdaq sunt înscrise 50 firme din Sibiu, însă o parte însemnată din acestea se află în faliment ori în procedura insolvenţei. Active sunt foarte puţine. Printre acestea, Bat Mediaş, care a cumulat peste 700 de tranzacţii, cu 2 milioane de acţiuni, într-un an sau Retrasib, firma lăudată anul acesta de Guvern chiar la sediul ei, societate care a înregistrat circa 670 de tranzacţii cu 3,5 milioane din acţiunile sale, într-un an.
Alte societăţi din Sibiu ale căror titluri au fost destul de tranzacţionate pe piaţa Rasdaq în ultimul an sunt  Moara Cibin, Sometra Copşa Mică,  Bricomat SA, Comtram, Electromontaj Carpaţi, Emailul, Independenţa SA, Mătasea Română sau Romanofir.
Cert este că, pentru moment, Sibex este singura companie prezentă pe piaţa spot a Sibex.
doua oferte publice initiale de listare, iar planurile de a aduce cel putin cinci companii pe piata in 2010 ramane in picioare
Ultimele informaţii venite dinspre partea conducerii bursei, în urmă două săptămâni, relevau promisiunea a două oferte publice de listare, care ar trebui să apară până la mijlocul anului. Cu încă ceva timp în urmă, reprezentanţi din conducerea bursei aminteau de discuţii cu 15 firme puternice care ar fi fost interesate de o listare la Sibiu. Nimic concret, între timp. Ţinta Sibex pentru acest an rămâne însă listarea a cinci companii.

casetă

Rasdaq, după Nasdaq

Numele secţiunii Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti este o adaptare după cel al bursei similare din New York City, NASDAQ. Acronimul RASDAQ provine de la: Romanian Association of Securities Dealers Automated Quotation (system). Rasdaq şi-a început activitatea pe 26 octombrie 1996, iar la 1 decembrie 2005 a fuzionat cu Bursa de Valori Bucureşti.

casetă

50 firme din Sibiu sunt înscrise pe piaţa Rasdaq, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti.
Alte 5 societăţi comerciale din Sibiu sunt cotate pe secţiunea principală a BVB.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

x

Acum 12 ani

cele mai bune exemple de actiuni super tranzactionate ati dat :))))) fata de ARAX cu 43000 de tranzactii, BAME e foarte lichida cu 700 de tranzactii intr-un an :))) iar sometra cu cei 5000 de lei tranzactionati intr-un an de zile este si mai si :)))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus