Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Constructii SA are mare nevoie de lichiditati

SIF Transilvania a blocat majorarea de capital prin aport în numerar în valoare de circa 3,5 milioane lei propusă de consiliul de administraţie al Construcţii SA, firmă care încerca în felul acesta să facă rost de lichidităţi.

Potrivit motivării care a însoţit propunerea de majorare de capital, firma Construcţii SA are rate importante către bănci, iar încasările au atins un nivel destul de mic. Investiţiile derulate în anii trecuţi au "creat" rate lunare către bănci de 37.000 de euro. "La data demarării acestor investiţii s-a mizat pe o creştere a producţiei astfel încât aceste rate să fie achitate dintr-un procent de aproximativ 5 la sută din valoarea lucrărilor curente", se arată în document. În primul trimestru al acestui an, încasările s-au ridicat însă la 3,2 milioane lei, iar5 la sută din această sumă, adică 161.000 lei, nu reprezintă decât 35 la sută din valoarea ratelor, după cum se mai arată în motivarea propunerii de majorare de capital. În plus, contractele pe care firma le are în execuţie dispun de prevederi "foarte dure" în ceea ce priveşte plata banilor: "Primăria Tălmaciu pentru lucrarea Canalizarea Tălmaciu - termen de plată 180 de zile de la acceptarea facturii, Primăria Avrig pentru lucrarea Alimentare cu apă Bradu, în valoare de 2 milioane lei, termen de execuţie opt luni din aprilie 2010 şi termen de încasare 200.000 lei în 2010, 45 la sută în 2011 şi diferenţa în 2012". În plus, ca aproape orice companie care înoată prin valul crizei economice, Construcţii SA are probleme cu încasarea unor facturi vechi.

"În soldul clienţilor neîncasaţi sunt facturi emise înainte de 30.09.2008 în valoare de 1,5 milioane lei, o parte din aceste sume, 900.000 lei, au scadenţă în anul 2010, fiind garanţii care nu sunt certe, dar sunt şi clienţi care sunt acţionaţi în judecată şi pentru care este greu de previzionat data încasării  - 450 mii lei (Prometal SA Timişoara)".

SIF Transilvania, acţionar cu 39,52 la sută la Construcţii SA, a considerat însă că firma îşi poate vede mai departe de activitate fără să fie nevoie de majorare de capital, iar propunerea  de majorare a fost respinsă, la şedinţa care a avut loc în 10 iunie.

Construcţii SA a folosit în primul trimestru 161 de angajaţi, cu 54 de persoane mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.  Firma a încheiat primele trei luni din 2010 cu pierdere.

Principalul acţionar este firma Sinecon SRL, care deţine 49, 97 la sută din acţiuni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus