Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Biertan, Richis si Copsa Mare, promovate la Bucuresti

Muzeul Satului din Bucureşti va găzdui, sâmbătă, o avanpremieră a ''Transilvania Fest'', eveniment organizat de Centrul Raţiu pentru Democraţie din Turda (CRDT), în scopul promovării a trei localități din județul Sibiu, și anume Biertan, Richiș și Copșa Mare. Avanpremiera de la București precede Festivalul care va fi organizat la Biertan între 30 iulie și 1 august, sub patronajul Principesei Margareta a României şi a Prinţului Charles al Marii Britanii. Transilvania Fest, ediția de la Biertan, a fost promovat anul acesta la Târgul internațional de turism de la Berlin.

Sibienii vând miere în București

Coordonatorul de comunicare al CRDT, Oana Ioniţă, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că ''Festivalul cultural şi al gastronomiei tradiţionale aduce în prim plan minunatele obiceiuri din Ardeal, din dorinţa de a contribui la dezvoltarea comunitară, comercială şi turistică a regiunii, iar în acest an, în mod special, a localităţilor Biertan, Richiş şi Copşa Mare''.
''Sâmbătă, la Muzeul Satului vor veni şase vestiţi producători agricoli transilvăneni, care vor expune produse tradiţionale. Vizitatorii vor putea cumpăra miere din stupinele unor destoinici apicultori, gem de măceşe şi de prune pregătit după vechi reţete, ţuică de prune ardelenească, pâine de casă cu gust mirific de bob de grâu, turtă dulce şi multe alte produse pe care orice român şi le doreşte pe masă într-o zi de sărbătoare'', spune Oana Ioniţă.

Studenții englezi dau o mână de ajutor

Echipe de studenţi de la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie vor participa la festival, ajutând la promovarea şi expunerea produselor locale şi încurajând membrii comunităţii din Biertan să îşi însuşească mai multe concepte de branding. De asemenea, ei vor prepara mâncăruri pentru oaspeţii festivalului.
Timp de trei zile, vestiţi meşteşugari, producători locali, gastronomi de renume transilvăneni şi din Marea Britanie, precum şi foarte apreciate ansambluri folclorice vor fi în centrul atenţei publicului, la Transilvania Fest de la Biertan. Turiştii, invitaţii şi deopotrivă localnicii vor putea degusta savuroase preparate ale bucătăriei tradiţionale şi vinuri de calitate. La reuşita întregului program îşi vor aduce contribuţia peste 130 de voluntari. Numeroase organizaţii neguvernamentale vor fi prezente cu ateliere de lucru, oferind oportunitatea potenţialilor voluntari de a se implica activ.

Istoricul unui refuz


Anul trecut, TurdaFest - primul festival agricultural din România, care valorifică vechi tradiţii de viaţă româneşti, germane şi maghiare -, nu s-a putut desfăşura la Turda, din cauza refuzului municipalităţii de a permite desfăşurarea manifestării în centrul oraşului, loc ce devenise tradiţional, prin cele patru ediţii precedente. Din acest motiv, TurdaFest s-a desfăşurat la Expo Transilvania din Cluj-Napoca, între 25 şi 27 septembrie, deschizând perspectivele unui nou proiect, intitulat "Transilvania Fest".
La TurdaFest 2009 a fost doborât recordul mondial în confecţionarea celui mai mare coş din nuiele, performanţă omologată de Guinness World Records. Coşul împletit din nuiele de alun, de către 16 persoane, timp de şase zile, a avut o înălţime de 9,48 metri, lungime de 18,17 metri şi o lăţime de 10,2 metri, estimându-se că în el încap un milion de pâini de casă sau 350 de tone de porumb boabe. Vicepreşedintele Asociaţiei TurdaFest, Indrei Raţiu, fiul prestigiosului deputat Ion Raţiu (1917-2000), a declarat pentru Agerpres, imediat după omologarea recordului, că a cincea ediţie a manifestării va rămâne în amintirea tuturor prin acest ''fascinant coş de nuiele''.
Festivalul este inspirat şi creat după modelul celor tradiţionale din Europa şi din Statele Unite ale Americii, iar ediţia de la Biertan va fi cea de-a şasea şi una dintre cele mai atractive pentru turiştii români şi din străinătate.

Scurtă istorie a Biertanului

Din 1993, localitatea Biertan se află pe lista Patrimoniului Cultural Mondial a UNESCO. Biserica fortificată în stil gotic din Biertan a fost, timp de 300 de ani, sediul Episcopiei Evanghelice (1572-1867) şi centrul religios al saşilor din Transilvania. A fost construită între 1486 şi 1524. Piesa de rezistenţă a bisericii din Biertan este altarul politic, cel mai mare din Transilvania, alcătuit din 28 de panouri cu scene religioase, realizate între 1482 şi 1513 de un pictor care s-a format, probabil, în ambianţa culturală din Viena şi Nurenberg. Orga bisericii datează din 1869 şi are 1.290 de tuburi.
Uşa sacristiei cu 19 încuietori a fost construită în 1515, de meşteri locali. Este unică în Europa şi a fost premiată în 1910 la Expoziţia Universală de la Paris.
La Biertan are loc, anual, Întâlnirea saşilor de pretutindeni, în prima sâmbătă după 15 septembrie. După ce asistă la celebrarea Sfintei Liturghii, participanţii admiră o spectaculoasă paradă a portului popular, vin la târgul meşteşugarilor şi devin ei înşişi actori ai manifestărilor culturale care se desfăşoară cu acest prilej.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

ioana

Acum 13 ani

numai prosti pun astfel de urateni pe internet
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus