Marţi,
15.06.2021
Parțial Noros
Acum
18°C

Chiriile trec de la euro la leu

Din cauza creşterii monedei europene, chiriaşii nu mai acceptă plata în euro a rentei lunare, spun analiştii imobiliari. Fenomenul migraţiei chiriei de la moneda europeană la leu se manifestă de la începutul anului şi se va accelera în următoarele două luni, dacă euro va continua să crească, arată experţii. Totuşi, un segment pronunţat al proprietarilor de apartamente care acceptă doar plata chiriei în euro va exista în continuare. Acest segnemnt este format din acei proprietari de locuinţe care au de achitat, la rândul lor, rate la credite în euro şi care vor să fie feriţi de variaţiile monedei europene în raport cu leul. "De la începutul anului, au început să apară din ce în ce mai multe oferte de chirii în lei. În mod normal, aşa ar trebui să fie pe piaţa românească, unde moneda oficială este leul şi unde salariile se plătesc în lei", spune Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare.

Potrivit lui, explozia euro din ultima săptămână nu are încă efecte asupra nivelului chiriei solicitat de proprietari, dar, o creştere continuă a monedei europene ar putea afecta piaţa. Efectele, cu alte cuvitne, renegocierile chiriilor în euro, s-ar putea produce abia în două luni. "Nu poţi schimba chiria de pe o lună pe alta, doar pentru că euro a crescut câteva zile. Trebuie să fie o perioadă de referinţă mai mare. În plus, cei care au contractele înregistrate la Primărie trebuie să treacă de birocraţie. Ori, nu poţi face de fiecare dată când euro creşte", mai spune Bogdan Gicu. Cert este că, de la începutul anului, chiriile plătite în lei, la cursul euro, au scăzut, în momeda europeană, cu circa 15 la sută, pe segmentul locuinţelor. Preşedintele filialei Sibiu a UNAI consideră că, până la sfârşitul anului, niveul acestor chirii ar mai putea scădea cu încă 15 la sută. O scădere mai pronunţată s-a înregistrat la chiriile de pe segmentul comercial. Abundenţa de spaţii comerciale cauzată de falimentul unor firme sau de restrângerea activităţii a multora dintre ele face ca nivelul chiriilor să fie acum cu 25 la sută mai mic decât cel înregistrat la începutul anului. Potrivit agenţilor imobiliari, tendinţa şi pe acest segment este tot una de scădere.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus