Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Student la Sibiu. Caut loc de munca

de Kerekes Getrud

E iulie. Eşti studentă în Sibiu. Sesiunea e pe terminate sau deja ai scăpat. Colac peste pupăză, e şi criză. Aşa că laşi frumos distracţia la o parte, o amâni sau vezi tu cum îţi faci timp pentru ea. E momentul pentru un job.
Mai cu chef, mai fără, te scoli niţel devreme şi o iei spre Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu. E cumva pitită pe o stradă lăturalnică, însă omul dacă e nevoit, o găseşte. Intri. Cauţi oferte pentru studenţi. Nimic concret. Te simţi bulversat şi descurajat, aşa că te întorci spre cei responsabili cu publicul. „Uitaţi-vă pe stâlpul din spate“. Pe stâlp sunt afişate aceleaşi liste de mai-nainte. Dacă nu vrei să te angajezi ca agent de pază, ambalator manual, confecţioner articole piele sau tricotaje, sau nu ai experienţa necesară pentru a deveni director de creaţie, să muţi pasul din loc.

Experiență pentru vânzătoare

Poţi să-ţi încerci norocul şi pe centru. Terasele angajează frecvent tineri. Da, dar e iulie. Sezon turistic. Locuri ocupate. Un magazin de încălţăminte de pe Bălcescu face angajări. Stupoare: minim 3 ani experienţă.
Poţi să iei în primire un automat de îngheţată. Aici se fac angajări. Lucrezi 12 ore din două-n două zile, week-end liber. Dacă e caniculă iei ceva mai mult decât salariul minim pe economie. Roagă-te să nu plouă.
Un loc de muncă în care nu ai program fix, deci ai timp de umblat hai-hui, găseşti la Avon. Pentru a deveni reprezentant, înscrierea e gratuită. O poţi face on-line.

Ultima şansă - cameristă

Dacă însă nu suferi de demagogie, mai bine te îndrepţi spre agențiile de recrutare. Un zâmbet amabil. „Momentan nu avem oferte pentru studenţi“. Încerci o ultimă metodă, cea tradiţională. Chioşcul de ziare și publicațiile cu anunțuri.  Fără experienţă te acceptă ca şi cameristă la o pensiune sau bonă. Poate, de eşti băiat, te simţi un pic dezavantajat. Te trezeşti să cauţi pe net. Bursa locurilor de muncă s-a ţinut în iunie.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Federal

Acum 13 ani

Articol fara cap si coada! Ce sens are? Doar ca sa amageasca studentii? In loc sa le ofere ceva solutii sau macar niste idei...
Raspunde

Oameni fara viitor

Acum 13 ani

Cu datorii acumulate sau viitoare, cel care cauta un loc de munca in Romania trebuie sa fie un om extrem de motivat. Motivat de propriile ganduri, idealuri si sentimentul de supravietuire. Caci banii proveniti din salariu nu pot motiva pe cineva in 2010 in Romania. Interviul cu patronii aduce fata in fata omul dornic de munca pentru un pumn de bani si pe cel dornic sa gaseasca omul dispus sa munceasca eventual pe salariul minim sau chiar si fara carte de munca Cei care acum fac coada la farmacie pentru medicamente compensate sau alearga prin marile magazine dupa reduceri, se pot considera ca fac parte dintr-o generatie fericita de pensionari. Grosul angajatilor actuali lucreaza oficial cu salariul minim. Multi dintre ei, nu vor avea o pensie mai mare de 50 de euro. Ei sunt oameni care acum lupta pentru supravietuire. Daca se imbolnavesc, nu au bani pentru operatii sau tratamente costisitoare. Sunt oameni cu riscuri sociale majore si...sunt oameni fara viitor. Cei care cauta de lucru, isi risipesc anii tineretii in activitati nerelevante si platite extrem de modest. Agentia pomenita in articol, nu ofera de fapt niciun fel de consiliere, ajutor. Doar afiseaza niste liste cu locuri de munca (mereu aceleasi, care nu sunt interesante pentru nimeni). Ca sa poti gasi un loc de munca, trebuie sa cauti full time (sa cauti munca 8 ore/zi). Mergi direct la compania unde vrei sa te angajezi si vorbeste direct cu cel responsabil cu angajarea. Nu spera nimic de la nimeni, mergi in cat mai multe locuri si nu astepta raspunuri. Dupa angajare, economiseste cat mai multi bani si...exista un singur sfat disponibil: emigreaza rapid!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus