Pe lângă faptul că a primit extrem de lejer cele aproape 100 de hectare de teren intravilan de la marginea Sibiului, ”cadou” de la stat în schimbul unor terenuri mult mai ieftine, investiția în livada de pomi de pe terenul respectiv este făcută cu fonduri europene. În valoare de aproximativ 8,55 de milioane de lei.
”Ce dacă a primit domnul Carabulea terenul de la stat, de la ADS? Foarte bine că l-a primit, căci mai arătați-mi cine din Sibiu investește două milioane de euro în agricultură? Așa... Cine își bagă atâția bani într-un teren care nu e al lui?” – un astfel de discurs a fost livrat în mai multe rânduri jurnaliștilor de la Turnul Sfatului, în cadrul unor telefoane de amenințare. Amenințări referitoare la ”relele intenții” din spatele articolelor care analizau deja celebrul schimb de terenuri între familia Carabulea și Agenția Domeniilor Statului.
Ei bine, nici ”cele două milioane de euro” investite într-o plantație de meri și o fabrică de procesare a fructelor nu sunt banii familiei Carabulea sau ai SC Hortisem, firma care derulează în fapt investiția în plantația de meri.
Banii, în sumă de 8,559 de milioane de lei, sunt alocați prin intermediul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, măsura 121 – modernizarea exploatațiilor agricole. Cele peste 8,5 milioane de lei reprezintă valoarea eligibilă aprobată pentru finanțare pentru proiectul ”Extindere și modernizare plantație pomicolă de măr în Sibiu – procesare și împrejmuire plantație”, solicitantul fondurilor fiind SC Hortisem SRL. Proiectul a fost aprobat pe 30 septembrie 2009.
Mai întâi banii și apoi terenul
SC Hortisem lucra pentru accesarea fondurilor europene încă din 2008, când primul pas făcut a fost acela de a solicita autorizație de construcție pentru împrejmuirea celor 96 de hectare de teren, aflat pe atunci în administrarea Agenției Domeniilor Statului și în proprietatea statului român. Respectivele terenuri erau concesionate de ADS firmei Hortisem pe o perioadă de 49 de ani, după cum rezultă din datele ADS.
A venit apoi finalul lui 2009, când în câteva săptămâni, cele 96 de hectare de la marginea Sibiului, propuse pentru a intra integral în intravilanul municipiului prin viitorul Plan Urbanistic General, au fost transferate în proprietatea familiei Carabulea. Terenul evaluat de agenții imobiliari la peste 20 de milioane de euro, valoare calculată la prețurile de criză de acum, a fost primit de familia Carabulea (Mariana și Ilie), în schimbul altor aproximativ 160 de hectare, terenuri agricole situate, printre altele, în satul Topârcea (aparținător de Ocna Sibiului), Slimnic sau Șura Mare. Terenul intrat în proprietatea familiei magnatului sibian este situat la marginea orașului, fiind delimitat de Târgul Obor, cartierul Reșița și centura ocolitoare a Sibiului, viitoarea autostradă.
Schimbul de terenuri a fost rapid efectuat în ciuda diferenței evidente a valorilor terenurilor din punct de vedere imobiliar, deși ”echivalența” din punct de vedere al valorii imobiliare era unul din criteriile esențiale pentru aprobarea sau respingerea schimbului de terenuri. La un calcul superficial, diferența de valoare între cele două categorii de terenuri ar fi de minim opt milioane de euro.
În sprijinul susținerii ”necesității” efectuării acestui schimb de terenuri, reprezentanții ADS au arătat într-un răspuns că schimbul era necesar pentru ”realizarea unei exploataţii agricole optime şi totodată realizarea unei investiţii de aprox. 2 mil. euro ce constă în plantaţie superintensivă de măr şi realizarea, lângă plantaţie, a unei fabrici pentru producerea de sucuri concentrate din mere”.
Chiar dacă investiția nu era realizată de către beneficiarii schimbului de terenuri, respectiv de către Mariana și Ilie Carabulea. Căci, potrivit documentelor, Hortisem nu are nicio legătură cu familia Carabulea: unicul acționar al SC hortisem SRL este Aurica Iolan Iuhas, totodată și administrator al societății, alături de Octavian – Theodor Martian și Dorel Dumitru Buican.
Controlul Ministerului la ADS. Minuțios. Extrem de minuțios
În urma publicării șirului de materiale despre schimbul de terenuri între ADS și familia Carabulea de către Turnul Sfatului și a solicitărilor transmise instituțiilor responsabile, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a cerut Corpului de control din subordinea sa demararea unei anchete. Acest lucru s-a întâmplat în aprilie, anul acesta. ”Rezultatele acțiunii de control, dacă sunt, dacă indică vreun caracter ilegal, eu le voi trimite la organele competente ale Statului Român, spre soluționare. Dacă, într-adevăr, au fost făcute ilegalități, voi trimite cazul și la DNA. Până acum, eu toate rapoartele de control care semnalau nereguli le-am trimis la IGP și așa mai departe. Dar, acum, nu știu să vă spun exact, căci nu am primit raportul de control final al corpului de control”, declara ministrul la mijlocul lui iunie.
Controlul nu este nici acum finalizat. ”Acum este la stadiul solicitărilor de note de relații de la persoanele implicate. Chiar dacă aceste note de relații vor fi sau nu date, controlul va fi finalizat în scurt timp. Haideți să ne luăm o marjă de eroare de două săptămâni”, a declarat pentru Turnul Sfatului, la sfârșitul săptămânii trecute Dragoș Năcuță, consilierul de imagine al ministrului Agriculturii. Inspectorii Corpului de control au venit în verificare și la Sibiu, după ce au verificat documentele aflate la București, la ADS. Năcuță a amintit, în treacăt, de piedicile apărute în derularea acestui control. ”Este unul extrem de minuțios, șeful Corpului de control a insistat foarte mult pe acest lucru. Acum, unele persoane din cele plecate au fost în concedii, altele au încercat să se eschiveze”, a mai spus Năcuță.
Surse din cadrul ADS au lăsat să se înțeleagă, sub protecția anonimatului, că respectivul control nu va aduce mari schimbări în situația prezentă și că întreaga afacere va fi ”scoasă legală”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Șura Mare , Ocna Sibiului , Ilie Carabulea , Turnul Sfatului , Dezvoltare Rurală , Programului Naţional , Agenția Domeniilor Statului , Târgul Obor , Plan Urbanistic General , Mihail Dumitru , Agenției Domeniilor Statului , Aurica Iolan Iuhas , Dragoș Năcuță , Statului Român , Inspectorii Corpului , Controlul Ministerului , Dorel Dumitru Buican , Theodor Martian
Vizualizari: 872
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Muresan
Acum 6 ore
Rob
Acum 7 ore
Asdfasdf
Acum 7 ore
Pixelul albastru