Joi,
30.03.2023
Cer Senin
Acum
-5°C

Succesul lui Carabulea: terenul de la stat, banii de la UE

Pe lângă faptul că a primit extrem de lejer cele aproape 100 de hectare de teren intravilan de la marginea Sibiului, ”cadou” de la stat în schimbul unor terenuri mult mai ieftine, investiția în livada de pomi de pe terenul respectiv este făcută cu fonduri europene. În valoare de aproximativ 8,55 de milioane de lei.

”Ce dacă a primit domnul Carabulea terenul de la stat, de la ADS? Foarte bine că l-a primit, căci mai arătați-mi cine din Sibiu investește două milioane de euro în agricultură? Așa... Cine își bagă atâția bani într-un teren care nu e al lui?” – un astfel de discurs a fost livrat în mai multe rânduri jurnaliștilor de la Turnul Sfatului, în cadrul unor telefoane de amenințare. Amenințări referitoare la ”relele intenții” din spatele articolelor care analizau deja celebrul schimb de terenuri între familia Carabulea și Agenția Domeniilor Statului.
Ei bine, nici ”cele două milioane de euro” investite într-o plantație de meri și o fabrică de procesare a fructelor nu sunt banii familiei Carabulea sau ai SC Hortisem, firma care derulează în fapt investiția în plantația de meri.
Banii, în sumă de 8,559 de milioane de lei, sunt alocați prin intermediul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, măsura 121 – modernizarea exploatațiilor agricole. Cele peste 8,5 milioane de lei reprezintă valoarea eligibilă aprobată pentru finanțare pentru proiectul ”Extindere și modernizare plantație pomicolă de măr în Sibiu – procesare și împrejmuire plantație”, solicitantul fondurilor fiind SC Hortisem SRL. Proiectul a fost aprobat pe 30 septembrie 2009.


Mai întâi banii și apoi terenul

SC Hortisem lucra pentru accesarea fondurilor europene încă din 2008, când primul pas făcut a fost acela de a solicita autorizație de construcție pentru împrejmuirea celor 96 de hectare de teren, aflat pe atunci în administrarea Agenției Domeniilor Statului și în proprietatea statului român. Respectivele terenuri erau concesionate de ADS firmei Hortisem pe o perioadă de 49 de ani, după cum rezultă din datele ADS.
A venit apoi finalul lui 2009, când în câteva săptămâni, cele 96 de hectare de la marginea Sibiului, propuse pentru a intra integral în intravilanul municipiului prin viitorul Plan Urbanistic General, au fost transferate în proprietatea familiei Carabulea. Terenul evaluat de agenții imobiliari la peste 20 de milioane de euro, valoare calculată la prețurile de criză de acum, a fost primit de familia Carabulea (Mariana și Ilie), în schimbul altor aproximativ 160 de hectare, terenuri agricole situate, printre altele, în satul Topârcea (aparținător de Ocna Sibiului), Slimnic sau Șura Mare. Terenul intrat în proprietatea familiei magnatului sibian este situat la marginea orașului, fiind delimitat de Târgul Obor, cartierul Reșița și centura ocolitoare a Sibiului, viitoarea autostradă.
Schimbul de terenuri a fost rapid efectuat în ciuda diferenței evidente a valorilor terenurilor din punct de vedere imobiliar, deși ”echivalența” din punct de vedere al valorii imobiliare era unul din criteriile esențiale pentru aprobarea sau respingerea schimbului de terenuri. La un calcul superficial, diferența de valoare între cele două categorii de terenuri ar fi de minim opt milioane de euro.
În sprijinul susținerii ”necesității” efectuării acestui schimb de terenuri, reprezentanții ADS au arătat într-un răspuns că schimbul era necesar pentru ”realizarea unei exploataţii agricole optime şi totodată realizarea unei investiţii de aprox. 2 mil. euro ce constă în plantaţie superintensivă de măr şi realizarea, lângă plantaţie, a unei fabrici pentru producerea de sucuri concentrate din mere”.
Chiar dacă investiția nu era realizată de către beneficiarii schimbului de terenuri, respectiv de către Mariana și Ilie Carabulea. Căci, potrivit documentelor, Hortisem nu are nicio legătură cu familia Carabulea: unicul acționar al SC hortisem  SRL este Aurica Iolan Iuhas, totodată și administrator al societății, alături de Octavian – Theodor Martian și Dorel Dumitru Buican.

Controlul Ministerului la ADS. Minuțios. Extrem de minuțios

În urma publicării șirului de materiale despre schimbul de terenuri între ADS și familia Carabulea de către Turnul Sfatului și a solicitărilor transmise instituțiilor responsabile, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a cerut Corpului de control din subordinea sa demararea unei anchete. Acest lucru s-a întâmplat în aprilie, anul acesta. ”Rezultatele acțiunii de control, dacă sunt, dacă indică vreun caracter ilegal, eu le voi trimite la organele competente ale Statului Român, spre soluționare. Dacă, într-adevăr, au fost făcute ilegalități, voi trimite cazul și la DNA. Până acum, eu toate rapoartele de control care semnalau nereguli le-am trimis la IGP și așa mai departe. Dar, acum, nu știu să vă spun exact, căci nu am primit raportul de control final al corpului de control”, declara ministrul la mijlocul lui iunie.
Controlul nu este nici acum finalizat. ”Acum este la stadiul solicitărilor de note de relații de la persoanele implicate. Chiar dacă aceste note de relații vor fi sau nu date, controlul va fi finalizat în scurt timp. Haideți să ne luăm o marjă de eroare de două săptămâni”, a declarat pentru Turnul Sfatului, la sfârșitul săptămânii trecute Dragoș Năcuță, consilierul de imagine al ministrului Agriculturii. Inspectorii Corpului de control au venit în verificare și la Sibiu, după ce au verificat documentele aflate la București, la ADS. Năcuță a amintit, în treacăt, de piedicile apărute în derularea acestui control. ”Este unul extrem de minuțios, șeful Corpului de control a insistat foarte mult pe acest lucru. Acum, unele persoane din cele plecate au fost în concedii, altele au încercat să se eschiveze”, a mai spus Năcuță.
Surse din cadrul ADS au lăsat să se înțeleagă, sub protecția anonimatului, că respectivul control nu va aduce mari schimbări în situația prezentă și că întreaga afacere va fi ”scoasă legală”.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

un sibian

Acum 12 ani

Ati vazut voi ca, corb la corb sa-si scoata ochii? Suntem mai multi in postura cainilor care latra, fata de ursul care merge mai departe. Dar poate nu stiti ca de ani de zile micul dar indesatul \"urs\" incearca mereu sa-si ademeneasca vecinii cu preturi cat mai bune, sa-i vanda lui casele de pe str. C. Negruzzi, unde locuieste si poseda 2-3 proprietati. Oare le va duce cu el pe lumea cealalta cand va fi cazul? Dumnezeu sa-l ierte daca poate pentru toate matrapazlacurile care le-a facul si le va mai face.
Raspunde

nu conteaza

Acum 12 ani

un cioban
Raspunde

doru

Acum 12 ani

celui de la 2 (su\'n sfert de minte): si, ma rog, belitule, decand a fii cioban este dezonorant? face ma-ta branza, ori tac\'to, loaza, tund ei oile, indura ai tai ploaia arsita ori gerul, jegule? cine-ti da tie dreptul, bai pulica, sa arunci cu noroi intr-o indeletnicire atat de grea si folositoare nou, traitorilor trecatori pe pamantul asta prea rebdator cu unii cretin ca tine? in plus, omul la care faci dezonoranta (pentru tine) apreciere nu are nici in clin. nici in maneca (cum se zice) cu ciobania. si invata, mortaciune, sa respecti munca si omul, mancate-ar lupu\'!
Raspunde

pt 3

Acum 12 ani

Dorule, calificativul dat de cel de la nr. 2 a fost la figurat, asa cum se spune in jargon. P.S. Spor la oi.
Raspunde

doru

Acum 12 ani

lui 4: desigur, am priceput \"din prima\", dar ce-am spus ramane valabil. multam fain de urare si tie asemenea... hai sa traiesti!
Raspunde

Ali

Acum 12 ani

lui 2: sa-i sugi pixul lui Carabulea ca doar atata stii. Esti o loaza. Nu conteaza esti un nimeni in drum, cum te si numesti asa si esti. Tu, Deleanu si Calin Bucur pe cand se intoarce din Bulgaria unde este in concediu cu nevasta-sa curva sa-i sugeti pixul lui Carabulea, si asa va umple gura cu carne mereu... a inceput sa va placa nenorocitilor!
Raspunde

Tesparg Ladinti

Acum 12 ani

pentru vaca cu IP 194.102.180.186: mutra ta a luat forma curului lui caramulea, de cate limbi pe buci ai bagat! tare mult iti place sa-l sugi de rect bai cioara vagaboanta!
Raspunde

doru

Acum 12 ani

pentru cititorii de buna-credinta: cel de la 6, ali, a \"smecherit\" IP-iul meu si-a scris ce-a scris pentru 2... n-am nicio implicare, asa ca... cat despre cel de la 7, tesparg ladinti (alt smecher de 2 bani), mai rar asa cretin in viata, deh, atata poate insul, fie, asadar, compatimit!
Raspunde

Tzo Baxus

Acum 12 ani

tot pentru papagalul cu IP 194.102.180.186: bai bacterie rectala, un handicapat mintal ca tine sau colegul tau nu-si poate smecheri IP-ul, zii dreaq mai bine ca sunteti toti legati la internet prin acelasi router. ce naiba, doar lucrati amandoi la atlassib. acum treci pe la cantina lui caranulea, sa-ti iei o ciorba de burta (sau mai bine de sub burta) , ca meriti!
Raspunde

doru

Acum 12 ani

lui 9: constatarile facute (posibil corecte) nu schimba cu nimic uratenia gestului \"smeche- rului\" care a masluit IP-ul si s-a dedat la ceea ce, penal, se cheama \"substituire de persoana\". banuiesc ca-i \"un puber\" ce nu se va maturiza nicionada, asa ca, vai de soarta lui!
Raspunde

cris

Acum 12 ani

snteti de groaza !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus