Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Sabia lui Damocles a cazut. Cine pleaca acasa?

„100 de mii de funcţionari din administraţia publică trebuie să plece acasă”. Sperietoarea cu care ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a băgat spaima în oase celor plătiţi din bugetul de stat. Dintr-o dată, joburile în administraţie, vânate pentru stabilitate în ciuda unor retribuţii mai mici, au început să nu mai fie atât de sigure.

Şi probabil, după apariţia ordonanţei 63 din 2010, cea care cere capete, 100 de mii de funcţionari au dispărut din aparatul de stat. Probabil pe hârtie, pentru că în realitate lucrurile stau un pic altfel. Primăria Municipiului Sibiu a reuşit să scape o grămadă de funcţionari de concedieri. Primul pas a fost făcut în momentul în care Serviciul Public pentru Administrarea Pieţelor a fost transformat în societate pe acţiuni, cu Consiliul Local şi Consiliul Judeţean ca acţionari. Pasul următor a fost ca toate posturile vacante din administraţia locală să fie şterse de pe listă. Iar astfel, Sibiul s-a încadrat în cerinţele impuse de Guvern.

Prin reglementarea impusă de la Bucureşti, un oraş de mărimea Sibiului nu are voie să aibă mai mult de 699 funcţionari înregimentaţi în structurile administraţiei publice locale. De la această prevedere sunt exceptate însă două servicii, Poliţia Comunitară şi Serviciul pentru Evidenţa Informatizată a Populaţiei, care au fost decapitate prin ordonanţe speciale. De fapt, singurele persoane cu adevărat concediate provin din aceste două instituţii. Restul sunt doar posturi fictive, vacante. În total, administraţia locală sibiană va pierde 51 de poliţişti comunitari şi 7 angajaţi de la Evidenţa Informatizată. „Dacă votăm această hotărâre devenim copărtaşi la această lege nedreaptă. Nu cred că vom mai putea circula în siguranţă prin oraş. Va trebui să ne cumpărăm toţi sisteme de alarmă. Suntem nevoiţi să votăm, dar votăm cu mari reţineri”, spunea Ioan Stroie în şedinţa Consiliului Local de joi când consilierii trebuiau să voteze proiectul de disponibilizare a poliţiştilor comunitari. „Eu chiar am întrebat înainte dacă putem să nu votăm acest proiect. Ce se întâmplă dacă nu am vota aceste disponibilizări? Şi am înţeles că oraşul ar fi avut mult mai mult de suferit dacă nu am pune în practică ordonanţa Guvernului”, spunea şi Raimar Wagner, preşedintele şedinţei de joi. Constrânşi, consilierii locali au votat până la urmă toate proiectele de restructurări. Singurul care s-a abţinut la fiecare proiect a fost liberalul Eugen Mitea. „Nu pot să votez aşa ceva. Nu pot vota reduceri de posturi”, a spus Mitea la finalul şedinţei.

Clarificările venite din administraţia centrală, care au exceptat de la ordonanţă teatrele şi filarmonicile din ţară au oferit o nesperată gură de oxigen administraţiei locale. Cum Teatrul Naţional „Radu Stanca” are 145 de angajaţi, feriţi de disponibilizări prin clarificările Guvernului, Consiliul Local a găsit o portiţă pentru a salva şi alţi funcţionari de la demitere. Toţi angajaţii Teatrului Gong au scăpat de disponibilizări dar şi de fuziunea cu Filarmonica Sibiu. Pentru că administraţia locală avea un excedent de posturi, Consiliul Local a preluat de la Consiliul Judeţean Teatrul Gong, împreună cu cei 64 de angajaţi. Şi aşa a salvat şi Consiliul Judeţean de la concedieri. „Pentru noi ar fi fost o problemă majoră să păstrăm Teatrul Gong. Numărul angajaţilor teatrului era exact cifra cu care depăşeam cei 493 de angajaţi din administraţia judeţeană şi instituţiile subordonate pe care ordonanţa ni-i permite să îi avem. Ca şi în cazul Aeroportului, am colaborat foarte bine şi de această dată cu Consiliul Local”, spune preşedintele CJ Sibiu, Martin Bottesch. „Noi am preluat şi Teatrul Radu Stanca în condiţii asemănătoare şi am reuşit să avem rezultate foarte bune. Teatrul Gong va fi păstrat integral şi nu se impun reduceri”, spune şi primarul Johannis. Pentru preluarea urgentă a Teatrului Gong, Primăria a trimis Agenţiei Funcţionarilor Publici o nouă organigramă, aprobată în timp record pentru a putea fi introdusă pe ordinea de zi a Consiliului Local.

După reducerile posturilor vacante şi a celor 58 de persoane concediate, structura administraţiei locale arată aşa. În funcţii de demnitate publică, 3 persoane, un primar şi doi viceprimari. Aparatul de specialitate al primarului va fi compus din 275 de persoane. Casa de Cultură rămâne cu 41 de angajaţi, Teatrul Gong cu 64, Direcţia fiscală cu 61, Serviciul de Administrare a Şcolilor, 19, Serviciul de cadastru şi disciplină în construcţii cu 12, Baia Neptun cu 35, Serviciul de Administrare a Cimitirului cu 44 de angajaţi, Serviciul pentru administrarea parcurilor cu 56, cel pentru administrarea domeniului public şi privat cu 48, fondul locativ cu 19, Grădina Zoologică cu 19 iar Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân cu 5 angajaţi. Pe lângă aceşti 699 de angajaţi, administraţia locală mai este compusă din 24 de persoane la Serviciul de Evidenţă Informatizată, din 154 de poliţişti comunitari şi de 3 persoane angajate pe perioada implementării unui proiect pe fonduri europene. Scapă de orice fel de griji toate serviciile de asigurări şi asistenţă socială precum şi cele din sănătate şi învăţământ, cum ar fi angajaţii cantinei municipiului, ai căminului pentru persoane vârstnice sau cei din Centrul financiar creşe Sibiu.

Consecinţe

Prima consecinţă a restructurărilor impuse de Guvern se va simţi la Serviciul de Stare Civilă şi la cel de Evidenţă Informatizată. Pentru că schema de personal este extrem de redusă, Starea Civilă nu va mai oficia cununii sâmbăta şi duminica. „La serviciul de evidenţă a populaţiei aveam 51 de posturi în organigramă şi 31 ocupate. Din acestea 31 mai trebuia să dăm afară 7 persoane. Rămân doar 24. Sibienii trebuie să ştie că dacă până acum se formau cozi la eliberarea sau depunerea de documente, acum vor trebui să aştepte şi mai mult”, spune primarul Johannis

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

8 comentarii

liu

Acum 11 ani

de vreun an tot pleaca... deci si acum vor pleca dintr-un birou in altul
Raspunde

lia

Acum 11 ani

Raspunde

ieu

Acum 11 ani

daca si-ar da interesul s-ar descurca sa-si faca treaba si mai putini ca si asa freaca menta in cea mai mare parte a timpului
Raspunde

Propunere

Acum 11 ani

Propun ca cei care nu sunt concediati, sa urmeze principiile aplicate in companiile private romanesti. Unul din aceste principii spune ca salariul nu scade, dar in loc de 8 ore/zi, vei lucra 9 sau 10. Si mai vi cel putin doua sambete pe luna la munca. Ati salvat posturi pe banii si truda noastra. Pe noi cine ne salveaza? Se inchid companiile si vom inchide curand si Romania. In privat ne-am adaptat si ne adaptam continuu. Voi cautati locuri de munca sigure? Cand vom inchide Romania, unde veti mai avea locuri de munca sigure? La cules de portofele in Franta, Spania, Italia si la naiba!
Raspunde

lia

Acum 11 ani

Acasa trebuie sa plece contopistii, nu angajatii institutiilor de cultura. Acestia din urma, trebuie sa plece intr-un numar rezonabil, care sa nu afecteze functionarea, dar la Sibiu C.J. a dorit ca toata reducerea sa se faca de la cultura. Sovaiala in loc sa apare institutiile din subordinea sa nu a stiut cum sa le taie. Revista Transilvania a taiat-o de tot...
Raspunde

Transilvania

Acum 11 ani

Revista Transilvania a fost preluata integral de Universitate. Si nu se vor face concedieri.
Raspunde

nu e adevarat

Acum 11 ani

De la revista Transilvania s-au taiat 2,5 posturi si raman 4 oameni.ULBS refuza sa preia si celelalte 3 persoane. Nesimtit tare comentariul de mai sus
Raspunde

orice e posibil

Acum 11 ani

Daca ar ramane 4 posturi si daca s-ar pastra aceiasi redactori, ar fi bine. Trist ar fi sa se mearga mai departe, sa revendice unii drepturi cu totul nejustificate, sa se amestece in alcatuirea sumarului pentru a promova \"cercetarea\" universitara, cu binecunoscutele ei metehne. In schimb, la colegiul de redactie trebuie sa se umble, fiindca acolo sunt nume care nu au niciun aport la istoria de ieri si de azi a revistei. Nu toti cei din colegiul de redactie au facut si fac revista, ci aceia care au cobtribuit si contribuie efectiv. Ce rost au gratificatiile acordate unor persoane? Pentru care merite stiintifice?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus