Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Lista alimentelor care anuleaza efectul medicamentelor

Brânzeturile fermentate, alcoolul, spanacul, urzicile, salata, carnea pregătită la grătar, sunătoarea, sarea şi cafeaua interacţionează cu pastilele, anulându-le acţiunea asupra organismului. "Grepfrutul poate interacţiona cu peste 200 de medicamente, devenind periculos pentru sănătate", spune medicul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi pentru gandul.ro. Potrivit specialistului, grepfrutul ne pune sănătatea în pericol dacă îl mâncăm atunci când urmăm un tratament cu medicamente antidepresive, antialergice, antivirale, pentru maladii cardiace, epilepsie, disfuncţii erectile, antibiotice, anticoncepţionale, astm şi cancer.
"Carnea pregătită la grătar, pe cărbuni,  scade eficacitatea unor antiastmatice, a unor analgezice, sedative şi antidepresive", completează medicul nutriţionist. Acesta recomandă ca sunătoarea să nu fie folosită de pacienţii care urmează tratament cu medicamente tonicardice, antiastmatice, antiulceroase şi contraceptive orale.
Alcoolul creşte toxicitatea pilulelor utilizate în tratamentul maladiilor cardiace, hepatice şi neurologice. "Alcoolul nu trebuie băut nici atunci când se administrează paracetamol. Pe de altă parte, băutura inactivează unele medicamente cum sunt penicilinele", completează nutriţionistul.
Sarea scade eficienţa statinelor şi antihipertensivelor. De asemenea, acest aliment trebuie evitat de persoanele care iau pastile cortizonice, deoarece creşte riscul de retenţie hidrosalină, cu apariţia edemelor şi a hipertensiunii arteriale, menţionează nutriţionistul.
Cafeaua este diuretică şi stimulant psihomotor. Astfel, aceasta nu trebuie asociată cu diureticele sau cu medicamente pentru sistemul nervos, deoarece cafeaua reduce acţiunea în cazul sedativelor şi intensifică efectul pastilelor care accelerează tranzitul intestinal lent.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 330

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus