Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Reprezentant asociatie italiana: Exista un viitor pentru romii din Romania in Italia

Carla Osella, reprezentantă a Asociaţiei italieneşti A.I.Z.O, a declarat, vineri, la Sibiu, că romii din România au în continuare un viitor în Italia, dacă muncesc, precizând că ar putea face meserii din sfera artizanatului şi meşteşugurilor, care nu mai sunt interesante pentru italieni. Carla Osella a participat, vineri, la Sibiu, la o întrunire pe probleme ale romilor din Italia şi Franţa, organizată de către Centrul Creştin al Romilor din România, condus de Florin Cioabă, autointitulat regele romilor, transmite corespondentul Mediafax.

"Romii din România, spre deosebire de cei din alte ţări cu care noi muncim, au dorinţa de a munci. Aceştia pot face diferite lucruri, se pot specializa în diferite munci. Italia are nevoie de artizani, de meşteşugari în diferite domenii, care sunt considerate de serie B şi italienii nu mai vor să le facă. Există un viitor pentru romii din România în Italia, ei trebuie însă să înveţe limba pentru că altfel nu pot să muncească. În plus, trebuie să se integreze şi să rezolvăm problema gravă din punct de vedere sanitar al locurilor în care aceştia locuiesc, fiind un adevărat pericol pentru sănătate", a declarat, corespondentului Mediafax, Carla Osella.

Aceasta a spus că marea problemă cu care s-a confruntat Italia a fost numărul mare de romi din România care au ajuns acolo. "Romii din România au ajuns în Italia în jurul anului 2000. Problema gravă este că au venit foarte mulţi şi trăiesc în locuri insalubre fiind un pericol pentru sănătatea locuitorilor. Sunt foarte multe mame cu copii care au diferite maladii, iar acest lucru trebuie avut în vedere şi ţinut sub control. Sunt mulţi care lucrează şi au trimis copiii la şcoală, dar sunt şi unii care comit infracţiuni. Aceştia nu vrem să vină la noi, aşa cum cred că nici voi nu vreţi să îi aveţi în România", a afirmat Osella. Aceasta a spus că în taberele de romi trăiesc şi persoane care nu fac parte din etnie, dar care au fost asimilate acestor populaţii şi care comit infracţiuni, după care dispar. Reprezentanta A.I.Z.O. a susţinut că autorităţile din toate statele trebuie să se implice şi să acceseze fonduri europene pentru a rezolva situaţia romilor şi a le îmbunătăţi viaţa. A.I.Z.O este o organizaţie naţională din Italia, înfiinţată în anul 1971, care militează pentru drepturile romilor.

Foto Sandro Weltin/ © Council of Europe

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

1.

Acum 13 ani

Daca rromii au un viitor in Italia, romanii unde au un viitor?
Raspunde

Alina

Acum 13 ani

In solul tarii noastre dragi ...........pt. fertilizare......
Raspunde

Vasile Porojan

Acum 13 ani

Problema e ca au venit foarte multi in Italia, cica. Gresit, problema e ca nu stiu cum sa fac sa-i teleportez si pe astialalti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus