Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Trihenea, afaceri pe centura. Mic copil

Cele câteva sute de mii de euro contractate de firma prefectului Constantin Trihenea pe șantierul centurii ocolitoare a Sibiului, pălesc pe lângă afacerile derulate de firmele apropiate PSD. Contracte atribuite direct, fără licitație publică de peste un milion de euro.

Este cazul societății Electromontaj Carpați SA, firmă controlată prin intermediul Romelectro de Viorel Gafița, prietenul notoriu al lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Industriilor, în timpul guvernării PSD. Intrarea firmei Electromontaj Carpați SA, din Sibiu, pe șantierul centurii ocolitoare a Sibiului este legată de unul din merele discordiei în plecarea celor de la Todini de pe șantier. Adică relocarea rețelelor de înaltă tensiune, care încurcau lucrările la șantier. Deși operațiunea trebuia executată încă de prin 2004, contractul pentru relocarea rețelelor de 220 – 400 de kV a fost atribuit abia la începutul acestui an, mai precis pe 29 ianuarie 2010. Și nu oricum.

Uite firma, nu e firma

Reprezentanții Max Boegl și Geiger au fost surprinși să primească, în acest an, instrucțiuni de la Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi din România (CNADNR), cu privire la plata unor facturi într-un anumit cont. ”Noi nu ne-am ocupat de contractul pentru relocarea rețelelor. Doar banii au trecut prin conturile noastre. Nici măcar nu știm cine este firma, doar ni se indica un cont în care să plătim niște facturi”, au declarat pentru Turnul Sfatului, surse din cadrul consorțiului angajat să finalizeze prima secțiune a centurii ocolitoare a Sibiului.
Potrivit unui răspuns solicitat de Turnul Sfatului, Dorina Tiron, directorul general al CNADNR, firma angajată să efectueze lucrările necesare este SC Electromontaj Carpați SA. Și de aici începe sarabanda. Contractul nu a fost semnat de reprezentanții Companiei de drumuri, ci de cei ai CNTEE Transelectrica SA, în calitate de operator de transport și de proprietar al liniilor de înaltă tensiune care trebuiau mutate. CNADNR spune că Transelectrica a desemnat firma care să primească peste un milion de euro, în timp ce Transelectrica arată că CNADNR a cerut să se lucreze cu această firmă. Asta, pe scurt.

Declarații oficiale

Mai detaliat, declarațiile oficiale sună în halul care urmează. ”Conform prevederilor actelor normative menționate (Legea energiei – n.r.), CNTEE Transelectrica SA a asigurat contractarea execuției lucrărilor de relocare/protecție pentru eliberarea amplasamentului, către un Antreprenor autorizat să execute astfel de lucrări, respectiv Electromontaj Carpați SA, iar după finalizarea corespunzătoare a acestor lucrări, potrivit exigențelor standardelor și reglementărilor proprii”, semnează Dorina Tiron în răspunsul trimis ziarului Turnul Sfatului.
Potrivit Dorinei Tiron, lucrările de relocare au fost împărțite pe două etape: primeia i-a fost calculată o valoare aproximată la 1,19 milioane de lei, fără TVA, iar celei de-a doua o valoare de peste 5,44 milioane de lei, tot fără TVA.
Într-adevăr, lucrările au fost atribuite celor de la Electromontaj de către Translectrica. Dar nu printr-o licitație publică, ci direct, prin procedura numită ”negociere directă fără anunț de participare”. Nici măcar o cerere de oferte, cu alte cuvinte. Cireașa de pe tort o constituie motivația pe care cei de la Transelectrica o oferă angajării directe a celor de la Electromontaj Carpați. ”CNADNR a solicitat ca lucrările de racordare să fie executate de SC Electromontaj Carpați SA”.
Cel puțin, în negocierea directă a existat bunul simț ca prețul să fie dus, totuși, ”în jos”. Adică de la valoarea inițial calculată a lucrărilor de peste 5,44 de milioane de lei fără TVA, s-a ajuns la 4,85 de milioane de lei, tot fără TVA.

Motivația legală

Potrivit celor de la Transelectrica, contractul etapei a doua de relocare a rețelelor de înaltă tensiune a fost atribuit celor de la Electromontaj Carpați din Sibiu, la cererea celor de la CNADNR în baza HG 90/2008. Prin hotărârea amintită, Guvernul Boc a aprobat un nou Regulament privind racordarea utilizatorilor la rețelele de interes public. Mai precis, Transelectrica face referire la articolul 38, alineatul 2 din amintitul act normativ: ”Contractul de lucrări având ca obiect execuția lucrărilor din categoria prevăzută la art. 36 lit. b) se poate încheia de către operatorul de rețea și cu un anumit proiectant sau constructor atestat, ales de către utilizator, care cere, în scris, în mod expres acest lucru operatorului de rețea, înainte de încheierea contractului de racordare”. La amintitul art. 36 alin. B se face referire la ”lucrări  pentru realizarea instalației de racordare, respectiv a instalațiilor cuprinse între punctul de racordare și punctul de delimitare”.
Prin urmare, am solicitat celor de la CNADNR să motiveze clar de ce au cerut ca lucrările să fie executate numai de Electromontaj Carpați, ocolindu-se normalele licitaţii publice. Răspunsul nu a venit, deocamdată, solicitarea fiind trimisă celor de la CNADNR la sfârșitul lunii august.
În ceea ce privește contractul pentru etapa întâi de relocare a rețelor, pe Serviciul Electronic al Achizițiilor Publice acesta nu apare deloc.

De la Dan Ioan Popescu la Electromontaj Carpați

Legăturile dintre fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, și Electromontaj Carpați nu reprezintă o chestiune de noutate. Evenimentul Zilei acorda, în perioada lui 2007, spații largi acestui subiect. Mai precis, în acest moment, firma sibiană este o companie cu capital integral privat, acționar principal fiind SC Romelectro SA București. Potrivit anchetelor presei centrale, firma Romelectro a ajuns acum în proprietatea lui Viorel Gafiță, cu ajutorul lui Dan Ioan Popescu. Chiar după alegerile parlamentare din 2004, înainte cu două săptămâni ca Traian Băsescu să fie ales președinte al României, Dan Ioan Popescu a cumpărat cu 2.500 de euro o firmă cu o cifră de afaceri de jumătate de milion de euro (Management Roel), prin care a preluat, mai apoi, controlul grupului Romelectro. În cele din urmă, acest control a fost predat de Dan Ioan Popescu lui Viorel Gafița.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

un sibian

Acum 13 ani

Asta denota ca nu scapam asa de usor de caracatita p.s.d.ista chiar daca sant ln opozitie .
Raspunde

prietene

Acum 13 ani

pedelistii conduc tot, dar tu esti obisnuit sa dai tot timpul vina pe altii
Raspunde

alt sibian

Acum 13 ani

Cei de Max Boegl si Geiger mint cu nerusinare ... Bani domnilor nu trec doar asa prin conturile cuiva ... Nu ne mai sfidati inteligenta ... Daca bani au trecut pe la dansi exista un singur motiv pentru care se putea intampla acest lucru: LUCRAREA RESPECTIVA ESTE SUBCONTRACTATA . Probabil ca firma trebuia doar agreata de propritari instalatilorde trasport curent. Asa ca domnilor de la Geiger si Max Goegl, nu mai faceti pe fetele mari, ca nu stiti ce se intampla ca stiti foarte exect, iar manevra cu firma PSD-ului va partine in totalitate !!!
Raspunde

ben

Acum 13 ani

de rasu\' curcilor
Raspunde

Boilor

Acum 13 ani

daca nu stiti despre ce e vorba taceti din gura animalelor
Raspunde

ben

Acum 13 ani

cum au lucrat si cum au fost platite masinile lui Videanu?
Raspunde

ff

Acum 13 ani

ce sa faca si el
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus