O săptămână. Atât mai au la dispoziție sibienii cu rate la bancă pentru a semna noile acte adiționale la contractele de credit, acte impuse de noile norme apărute în urma publicării celebrei deja Ordonanțe de urgență 50 din 2010. Cu toate acestea, foarte mulți au de gând să pornească procese împotriva băncilor: actele adiționale pregătite de bancă nu sunt în favoarea clienților, consideră aceștia, iar instituțiile de credite se dovedesc inflexibile în negocieri.
Problema care îi unește pe mai toţi sibienii porniţi împotriva instituţiilor de credit ține de noile acte adiționale pe care fiecare român cu rate la bancă va trebui să le semneze. Iar în aceste acte adiţionale, mărul discordiei ține de calculul viitor al dobânzii. Mai ”nejuridic” spus, din această toamnă, dobânda fiecăruia va trebui calculată transparent. Când este vorba de dobândă variabilă, de exemplu, pe lângă un indice de referință (Euribor sau Libor, la trei sau șase luni, în cele mai multe cazuri), prin noile acte adiționale băncile vor stabili o marjă fixă pentru calculul ratei. Nemulțumirea celor care au accesat credite este că marjele pe care și le stabilesc acum băncile sunt foarte mari. Indicii de referință (Euribor și Libor) sunt acum la cote foarte joase, iar în viitorul nu foarte îndepărtat, aceşti indici vor creşte cu siguranţă. Iar dacă marja stabilită acum de bancă rămâne fixă, rezultă că dobânzile vor urca vertiginos.
Faţă în faţă
Ca o premieră în mișcările civice din țară, sibienii s-au întâlnit, mai întâi, on-line. Au format grupuri de acțiune pentru fiecare bancă în parte, au împărtășit opinii, după care s-au întâlnit și în lumea reală.
Roxana V. este din Sibiu și a fost printre cei care au înființat Grupul de inițiativă împotriva abuzurilor BCR, însă este foarte activă şi în grupul celor de la Alpha: şi-a pus la dispoziţie telefonul personal pentru a fi contactată şi pentru a da lămuriri cu privire la paşii pe care oamenii să-i urmeze pentru a intrarea în posesia actelor adiţionale, iar acum luptă împotriva unor eventuale abuzuri ale băncii. A mers la București la discuții cu cei din conducerea Asociației pentru Protecția Consumatorului, a luat legătura cu avocați, a ”arat” legislația în domeniu. Cu studii juridice la bază, Roxana a accesat un credit de nevoi personale cu ipotecă în 2007, pentru cumpărarea unei locuințe, creditul respectiv fiind luat de la Alpha Bank. În 2009 - când indicele Euribor în funcţie de care îi era calculată dobânda a scăzut simțitor -, a mers la bancă pentru a cerere diminuarea dobânzii. „Mi s-a spus că, chiar dacă a scăzut Euribor, au crescut costurile de creditare. Şi să mă bucur chiar că nu au crescut costurile creditului meu”. Mai nou, o dată cu actul adiţional pe care trebuia să îl semneze, banca i-a propus ca dobânda să îi fie calculată astfel: Euribor + o marjă a băncii de 8,489%. „Nu pot accepta o astfel de dobândă. Căci Euribor va creşte. Şi chiar dacă ANPC dă asigurări că băncile vor scădea dobânzile când va începe să crească acest indice, nu mai am încredere că banca va opera modificarea întrucât nu a făcut-o când era obligată. Mai ales atunci când nu are o obligaţie legală cu siguranţă că nu o va face”, spune Roxana.
Din vară, după apariţia Ordonanţei 50 a început să pregătească „războiul” cu banca. A găsit noi norme legislative, a consultat avocaţi, iar săptămâna aceasta se va întâlni chiar şi cu şeful unui partid parlamentar, pentru a duce nemulţumirile sibienilor cu rate la bancă în Parlament.
CEC e în regulă
Roxana mai are şi un credit la CEC Bank. Despre care spune că este cea mai bună bancă. „Nu am un credit mare la ei, dar dobânda în lei pe care o am este de 12,75%. Acum, cu scăderea indicilor de referinţă, ei mi-au scăzut dobânda la 9,1%. Doar că, deocamdată, de la ei nu am văzut forma actului adiţional”.
În schimb, de la cei care au credite la BCR, nemulţumirile curg gârlă. Anca S. a împrumutat aproximativ 56.000 de euro, cu o dobândă fixă în primul an şi variabilă după. După cele 12 luni trecute, rata i-a crescut de la 300 şi ceva de euro la 552. „Îmi luau şi comision în cazul în care rata era plătită de altcineva decât de mine. De exemplu de soţul meu, chiar dacă el e coplătitor. Aproape zece euro era acest comision”. Prin actul adiţional care i se propune acum de către bancă, ar urma să aibă o dobândă calculată astfel: Euribor + dobânda de referinţă a băncii – Euribor + marja băncii stipulată în contract. „Din matematica pe care o ştiu eu, în acest calcul Euribor se anulează şi rămâne doar dobânda de referinţă a băncii plus marja din contract. Este de neacceptat”.
Siguri pe victorie
Atât Roxana cât şi Anca sunt hotărâte să apeleze şi la procese, în cazul în care băncile nu sunt dispuse să negocieze. Şi sunt sigure de victorie. La fel este şi Cosmin Fodor, de 32 de ani, de profesie inginer de software. Are două credite în franci elveţieni, accesate de la Volksbank. Pe lângă disputa pe marja stabilită de bancă, pentru Cosmin mai apare şi problema comisionului de risc. „Este unul care diferă de la contract la contract, fiind între 0,15% şi 0,22%, aplicat la soldul creditului. Prin noua ordonanţă acest comision trebuie eliminat, dar cei de la bancă vor doar să îi schimbe denumirea, ceea ce este ilegal. La bancă sunt inflexibili, am depus şi plângere la OPC, urmează şi de acolo să primesc răspuns”. Şi Cosmin face parte din grupul on-line constituit al celor care caută să îşi unească forţele în lupta împotriva băncii. „M-am înscris când erau vreo 200 şi ceva. Acum sunt 2.500. Vreo 700 – 800 de persoane sunt înscrise pentru procesul ce va începe împotriva băncii. Sută la sută, procesul va fi câştigat de noi”, mai spune Cosmin.
Adriana S., în schimb, nu are aceeaşi părere. Ea are un credit la OTP Bank, tot în franci elveţieni, iar marja pe care banca i-o propune pentru calculul dobânzii i se pare foarte mare. „O să refuz semnarea actului adiţional şi o să propun băncii să negociem. Dacă nici aşa nu ajungem la o înţelegere, voi merge în instanţă. Dar o acţiune colectivă mi se pare destul de greoaie, fiecare speţă are particularităţile ei. Voi merge singură în instanţă”, e hotărâtă Adriana.
Ce spun avocaţii
Avocatul Nicu Zicu este de părere că actul adiţional nu trebuie semnat înainte de a discuta cu un avocat. „În principiu, această ordonanţă este dată în folosul clienţilor. Dar, fără norme de aplicare coerente, fără intervenţia BNR în aplicarea acestei ordonanţe, presiunea este lăsată pe instanţe. Acestea sunt puse acum în postura de a lucra cu o legislaţie care este doar în parte corelată cu cea europeană”. El atrage atenţia şi asupra faptului că Ordonanţa ar putea fi declarată neconstituţională dacă transpunerea directivelor europene nu a fost făcută în mod corect. „Un proces colectiv are două tăişuri: dacă pentru 500 de oameni hotărârea este favorabilă, este clar un câştig mare. Dar dacă pierd...”.
1000 de sibieni au reclamat băncile la OPC
De la începutul anului, OPC Sibiu a înregistrat 960 de reclamaţii referitoare la diferite instituţii bancare. Dacă în primele luni ale anului, reclamaţiile făcute băncilor nu erau mai mult de zece pe lună, din august situaţia s-a modificat radical. Plângerile vizează nerespectarea OUG nr. 50/2010. “Cele mai multe nemulţumiri sunt legate de comisioanele şi dobânzile majorate peste noapte, publicitatea înşelătoare şi informarea incorectă şi incompletă cu privire la condiţiile de creditare. Unele reclamaţii sunt în curs de analiză, dar până în acest moment, unităţile bancare verificate, au primit amenzi în valoare totală de 50.000 de lei ”, spune Ioan Băra, directorul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. (Dorina Nițu)
Unde-s mulți, informația crește
Clienţii fiecărei bănci în parte au strâns rândurile în ultimele zile. Pe grupuri, pregătesc procese colective, schimbă informaţii în ceea ce priveşte notificările sau formularele de refuz ale actelor adiţionale sau prezintă rezultatul altor procese cu aceeaşi tematică.
Listă întocmită via blog.flavian.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ioan Băra , Atât Roxana , Protecția Consumatorului Sibiu , Alpha Bank , Avocatul Nicu Zicu , Oficiului Județean , Cosmin Fodor , Căci Euribor , Dorina Nițu , Grup Alpha Bank , Grup Banc , Grup Banca Românească , Grup Banca Transilvania , Grupul Credit Europe , Grupul Piraeus , Grupul Raiffeisen , Grupul Unicredit , Grupul Volksbank , Şi Cosmin
Vizualizari: 618
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Barosanu
Acum 6 ore
Titi.Franzelă
Acum 6 ore
Rodica
Acum 6 ore
Nou
Acum 7 ore
Amalia