Momentul 20 septembrie în relația cu băncile a fost depășit. Cei care au refuzat să semneze noile acte adiționale, mai au de lucru. Restul se pot considera cu acestea acceptate tacit. Însă războiul de abia acum începe: cei care au invitat băncile la negocieri considerând noile clauze inacceptabile se pregătesc de procese. Aidoma bancherilor.
Turnul Sfatului a stat de vorbă cu directorul uneia din băncile de la Sibiu. Sub protecția anonimatului, acesta a recunoscut deschis: băncile vor face tot ce le stă în putință pentru a nu pierde nicio centimă din profitul preconizat. ”Banca, oricare dintre cele existente, este o societate comercială care nu sprijină, ci face un busines. Sunt dispuse la negocieri, dar acestea vor fi purtate tot în baza contractului de credit încheiat inițial și nu vor accepta niciodată clauze caracteristice unor societăți de binefacere. Nu poate și nu va face nicio concesie, pentru că dacă o face față de un client, va trebui să repete acest lucru față de toți clienții”, a declarat pentru Turnul Sfatului directorul de bancă.
El susține că logica băncilor este simplă. ”În România nu existau bani. Așa că, la momentul în care creditele se dădeau pe bandă rulantă, banii erau împrumutați de la băncile-mamă din străinătate. Pentru acești bani aduși în România se plătește dobânda de referință Euribor, Libor, după caz, plus costurile de creditare ale băncii mamă. Care sunt în funcție de riscul de țară în România, unul foarte crescut în acest moment. Astea sunt condițiile acum, banii sunt foarte scumpi”. Directorul care a fost de acord să discute cu Turnul Sfatului recunoaște că recenta ordonanță 50/2010 a pus băncile într-o situație delicată. ”Dacă vor fi aplicate în favoarea clienților aceste norme prevăzute în ordonață, sistemul bancar din România va avea pierderi de sute de milioane de euro. Procesele pe care să le înceapă vor costa, de asemenea, foarte mult, de aceea vor fi de evitat. Dar nici nu vor fi acceptate pierderi”.
De cealaltă parte, reprezentanții grupurilor de acțiune formate din clienții nemulțumiți ai băncilor văd victoria în instanță. Roxana V., din Sibiu, face parte din cei care a înființat Grupul clienților BCR. ”De când am refuzat semnarea actului adițional în forma propusă de bancă, lucrurile nu au mai evoluat în niciun fel, banca face tot posibilul în continuare să păstreze marja dobânzii ridicată. Iar în corespondența purtată cu ei, a fost ceva de genul: eu le-am spus că merele sunt verzi, iar ei mi-au răspuns că au perele coapte. Eu am intrat în procesul colectiv, săptămâna viitoare (27 sept. – 3 oct., n.r.) va avea loc concilierea. Dacă nu se vor prezenta reprezentanții băncii sau negocierile vor eșua, tot săptămâna viitoare dosarul va fi depus în instanță”, a declarat Roxana.
În cazul altor bănci au fost propuse soluții de refinanțare. ”Mie mi-a fost propusă o dobândă de 5,5% la noul credit de refinanțare în euro, față de 10,4 cât am acum, la un nou credit. Refinanțarea nu m-ar costa nimic, fac băncile pe cheltuielile lor toate reevalurările, iar rata lunară la noul credit ar scădea cu 225 de euro. O să merg să văd despre ce este vorba, căci sună bine”, a povestit o clientă a Alpha Bank.
Până la proces și concilieri, tot mai mulți sibieni ajung la Oficiul pentru protecția consumatorului, unde reclamă băncile pentru abuz.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: În România , Turnul Sfatului , Alpha Bank
Vizualizari: 310
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Unul
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
@Rodica
Acum 1 oră
///
Acum 2 ore
Anonima