Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
0°C

Bottesch, suparat foc pe Udrea si PD-L: Guvernul a sarit de la banii publici localitatile conduse de FDGR

Dintr-o scrisoare, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a luat din banii de investiții alocați unor localități din județul Sibiu 800.000 de lei. Printr-o hotărâre de guvern ulterioară, 3,5 milioane de lei s-au reîntors către unele primării din județ. Doar că, și când au luat, și când au dat, reprezentanții Guvernului au ținut cont de apartenența politică a primarilor, susține președintele Consiliului Județean Sibiu, Martin Bottesch.

După o frază în care anunță că în urma prevederilor Ordonanței 18/2010 privind rectificarea bugetului de stat, Elena Udrea a înștiințat CJ Sibiu, printr-o scrisoare, că fondurile alocate pentru diferite proiecte de introducere a rețelelor de apă la satele din județ se reduc de la 1,8 milioane de lei, la un milion de lei. Mai precis, pentru Primăria Avrig, ce are în derulare proiectul de alimentare cu apă a satului Bradu, sumele se reduc de la 900.000 de lei, alocați la începutul anului, la 200.000 de lei. Pentru Primăria Cisnădie, care avea în calcul licitarea proiectării alimentării cu apă a Cisnădioarei, sumele reduse în urma scrisoarei Elenei Udrea ajung la 50.000 de lei, de la 200.000 de lei, cât au fost alocați inițial.
În schimb, pentru localitățile Alma și Sadu, fondurile alocate rămân intacte. Este vorba de Alma (152.000 de lei alocați) și Sadu (600.000 de lei alocați). ”S-ar putea trage concluzia că nu sunt bani și atunci se taie din finanțări”, spune Bottesch, după care prezintă Hotărârea de Guvern 977 din 20 septembrie, prin care, de la 1 octombrie, către județul Sibiu sunt direcționate fonduri totale de 3,5 milioane de lei. Doar că fondurile acestea sunt acordate, în mod evident, pe criterii politice.

Resturi pentru PSD, zero pentru FDGR

Din cele 3,5 milioane de lei, mai bine de jumătate (1,769 de milioane) merg către localitățile conduse de primari PD-L. Primarii PNL din județ sunt următorii pe lista alocațiilor bugetare – 809.000 de lei, în total. Urmează cei care au candidat din partea PC (425.000 de lei) și singurul primar PNȚCD, cel din Bazna, care a primit de la Guvern 300.000 de lei. În fine, deși sunt cei mai numeroși, primarii care reprezintă PSD vor arăta comunităților pe care le reprezintă alocații bugetare de 243.000 de lei. Pentru restul de localități, conduse de independeți sau de primari ai FDGR Guvernul nu a alocat niciun leu.
”Este o încălcare a principiului descentralizării și a autonomiei locale. Este clar că aceste sume sunt direcționate politic. Situația este gravă în țară și nu se poate îmbunătăți cu astfel de măsuri”, a declarat Bottesch, într-una din rarele sale ieșiri cu declarații politice.

194.000 de sibieni nu contează pentru Guvern

La un altfel de calcul, trebuie spus că localitățile județului Sibiu conduse de primari FDGR au cel mai mare număr de locuitori, respectiv 184.000. Urmează localitățile conduse de primari PD-L, cu 120.000 de locuitori, apoi cele care au ales primari PSD (64.000), PNL (25.000 de locuitori), PC (14.000) și cele conduse de independenți, care numără 11.000 de suflete.
În urma realocării de bani gândită de actualul Guvern, apar numeroase bătăi de cap, cel puțin la Avrig. Aici, lucrările deja executate, dar nefacturate încă, depășesc cei 200.000 de lei rămași pentru proiectul de alimentare cu apă a satului Bradu.
Banii alocați prin hotărârea de guvern din septembrie au fost alocați direct unor primării fără a fi evidențiate anumite proiecte clare. Banii au fost împărțiți sub genericul motiv botezat ”fonduri pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii sau baze sportive”.

Împărțeală cu repetiție

Gestul Guvernului condus de Emil Boc nu este o noutate pentru administrația județeană. Și în 2008, în plin an electoral, Guvernul liberal din acea vreme a trimis către Sibiu fonduri bugetare, direcționate numai către primăriile conduse de liberali. În anul în care ”economia duduia”, însă, Consiliul Județean Sibiu a avut fonduri de rezervă, din care a alocat bani necesari investițiilor și către celelalte primării, inclusiv PD-L, date la o parte la acea vreme de la împărțirea fondurilor din bugetul de stat. Acum, însă, CJ nu mai dispune de astfel de fonduri de rezervă, din care să compenseze discriminarea bugetară aplicată de Guvernul Boc.

Bottesch, fără răspunsuri

În acest context, președintele Martin Bottesch a apelat la electorat. ”Situația gravă din țară nu se poate îmbunătăți decât în timp, odată cu maturizarea electoratului. Atâta timp cât o să voteze pe cei care promovează pe cei care au mesaje de genul ”cu ai noștri» nu e bine. Este nevoie de aplicarea unei politici echilibrate”. Întrebat care sunt partidele naționale care promovează în acest moment ”o politică echilibrată”, Bottesch a ridicat din umeri. ”Asta mă întreb și eu: care sunt partidele echilibrate. În județul Sibiu e simplu: FDGR este o formațiune echilibrată”.
Declarațiile lui Bottesch vin la doar o săptămână după ce, primarul Klaus Johannis, totodată președinte al FDGR, a catalogat relațiile cu PD-L ”în curs de normalizare”. După alegerile din 2008, situația între reprezentanții PD-L și cei ai FDGR – Klaus Johannis, în principal – s-au ”răcit” extrem de mult, ajungând chiar la un război declarativ, în presă cel puțin.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Alma

Acum 12 ani

Regret ca nu putem lua judetul Sibiu din Romania, imi pare rau pentru cei care vor sa actioneze pentru judet ca intr-o tara normala. Sper sa aiba coronare foarte bune. Succes!
Raspunde

gigi

Acum 12 ani

A crezut SASU ca PDL la iertat ,dar TEAPA .
Raspunde

jojo

Acum 12 ani

Ar trebui o lege care zice ca banii trebuie impartiti EGAL, in functie de cotizatie si/sau locuitori. Ca asa e clar unde se duc. Cu asa oameni, asa tara avem.
Raspunde

gigi

Acum 12 ani

bani se duc acolo unde sunt proiecte si unde oameni au probleme reale.nu mi se pare corect sa se imparta in mod egal la toate localitatile ca nu toti avem aceleasi resurse materiel,umane si trebuie avantajati cei mai afectati
Raspunde

jojo again

Acum 12 ani

Ok, si atunci cum propui sa scapam de impartirile de bani de genul PDL? Eu consider ca intr-o democratie fiecare ar trebui sa primeasca atat cat merita, adica cat contribuie. Bineinteles ca trebuie si exceptii (handicapati, defavorizati, etc), dar astea ar trebui sa ramana exceptii. La noi e cam de genul: bagam cu galeata toti in acelasi butoi si cand e plin vine domnul politician si ne da la toti cu lingurita inapoi. Acum zi si tu, e corect???
Raspunde

Bradeanu

Acum 12 ani

Sa vina Udrea si cu ai ei sa bea apa din fintinile din Bradu, ca apa este asa de otravita incit lor le-ar prinde bine.
Raspunde

gigi

Acum 12 ani

o localitate mare poate sa se finanteze din taxele locale (si aici sunt o gramada de exemple)pe are acesta le percepe dar una mai mica sau chiar comunele din ce taxe sa se finanteze?sa se perceapa taxe de parcare a carutelor sau mai stiu eu ce alte taxe ...???trebuie sa sprijinim zonele dezavantajate si sa nu cerem cat cotizam.unul din principiile Constitutiei este solidaritatea si trebuie sa fim solidari cu zonele afectate de anumite conditii.nu cred ca se pune problema unei impartiri politice
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

NU SUNT BANII inculpatei si nici statul Roman n-a dat nimic pentru asta. Este o suma uriasa de 3,7 MILIARDE EUR pe care a acordat-o Consiliul European pentru Dezvoltare..NERAMBURSABIL. Nu indraznesc sa citez aici sau sa traduc VALVA pe care atarnit-o in Mediile SERIOASE germane aceasta veste. Nu era problema ca banii contribuabililor din Europa Centrala si Vestica sunt dati pentru dezvoltarea Romaniei...ci faptul ca banii acestia sunt dati in mana (cu poze socante ziarele) unei persoane pe care TOTI o considera corupta. este inculpata noastra, nu este opinia mea,eu NU AM OPINIE, nu fac decat sa REDAU TEXTUL... Si din acesti 3,7 MILIARDE EUR revin 6 milioane jud. Sibiu? Si acestia au fost dati car-mar, in urma vizitei Cancelarului German, ( in RDG:fosta secretara FDJ=UTC) Angie, nu de Rolling Stones. Si apoi au inceput in valva vizitele ministeriale..pana si Culturalu\' -de-Serviciu s-a deplasat. Este panica tipica, sa nu se mai planga cineva pe la Comunitatea Europeana, de aceea forfotesc. dati Google.de si puneti numele inculpatei fie si la poze.. Georg
Raspunde

@Georg von Carici

Acum 12 ani

Georg ( da, tu ala cu aipiul de RDS 188.99.206.16), lumineaza-ne si pe noi si baga poza cu banii pe care-i primeste in mana inculpata. Nici mie nu-mi place inculpata. :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus