Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

Dezastru in satele sibiene: monumentele dispar de la o zi la alta

Conducerea Dirercţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Sibiu a arătat astăzi în cadrul unei şedinţe la sediul Prefecturii Sibiu că starea monumentelor istorice şi arhitectonice din judeţul Sibiueste una dezastruoasă.

În ultimii ani, în toate localităţile din judeţul Sibiu unde există monumente  s-a putut constata un număr exagerat de mare de intervenţii agresive asupra faţadelor, în special, dar şi implantarea unor construcţii noi, cu arhitectură nespecifică zonei.

“Din păcate, aceste intervenţii sunt făcute fără avizul Ministerului Culturii şi

Patrimoniului Naţional. Ba chiar, în situaţiile cele mai grave, cu participarea directă a primăriilor - putem cita exemplul recent al localităţii Miercurea Sibiului, unde s-au emis autorizaţii de construire care nu au avut avizul M.C.P.N., demolîndu-se o casă monument istoric (categoria A); mai mult, centrul localităţii a fost reamenajat, tot fără avizul de specialitate şi neavând la bază o documentaţie întocmită conform legislaţiei în vigoare. Este adevărat că, în urma demersurilor D.J.C.P.N. Sibiu autorităţile locale au contractat o firmă de specialitate în vederea întocmirii unei documentaţii - ce a şi fost discutată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice”, arată Călin Trufaşiu, directorul DJCCPC Sibiu.

O altă localitate cu cu arhitectură valoroasă care suportă presiuni constante din partea beneficiarilor este Sibielul, care, în doar câţiva ani a pierdut unele case tradiţionle din lemn, adevărate bijuterii arhitecturale. “Cazul Iacobeni a fost discutat şi rediscutat şi s-a ajuns la un moment dat până la Curtea Supremă de Justiţie. Nu suntem în măsură să comentăm deciziile instituţiilor abilitate, dar răul făcut monumentului şi ansamblului rămâne”, mai spune Călin Trufaşiu

Probleme au fost şi la Richiş, pe strada Principală, nr. 7, situată în imediata apropiere a ansamblului fortificat al bisericii evanghelice şi la Moşna. “În ce constau aceste intervenţii: cele mai frecvente sunt distrugerile faţadelor, desfiinţarea detaliilor decorative, comasarea golurilor, desfiinţarea tâmplăriilor originale, mansardări, construirea de opt balcoane spre stradă, folosirea tencuielilor neadecvate, zugraveli în culori violente, străine gamei cromatice originale”, a mai arătat conducerea Direcţiei pentru Cultură Sibiu în şedinţa de astăzi.

În afara celor două situri UNESCO - Biertan şi Valea Viilor, judeţul Sibiumai deţine conform legilor în vigoare, pe Lista Monumentelor Istorice, numeroase ansambluri şi sit-uri rurale. Cu excepţia Mălăncravului, majoritatea sunt într-o stare precară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

cadrilater

Acum 13 ani

tocmai aduse-se doamna Udrea cu mare pompa niste milioane la Sibiu, pentru intretinerea cetatilor din jurul Sibiului, sau era vorba doar de cele sasesti?
Raspunde

ce sa vezi

Acum 13 ani

asa si in afara de povesti prin ziare si amenzi se face ceva pentru patrimoniu?? de exemplu am o casa rupta de 200 de ani , ma sprijina statul sa o fac locuibila sau o dau jos ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus