Marţi,
24.06.2025
Partial Noros
Acum
30°C

Cele mai frumoase case din Sibiu

Lucrările arhitecților sibieni vor fi jurizate, pentru prima dată, de orice sibian interesat. La ediția din acest an, proiectele depuse în cadrul Premiilor anuale pentru arhitectură, sunt disponibile on-line, unde pot primi note.

Șapte clădiri, trei proiecte de urbanism și amenajare a spațiilor urbane, două de amenajări interioare, un proiect de conservare și reabilitare și alte opt proiecte viitoare sunt lucrările depuse în cadrul Premiilor anuale pentru arhitectură 2010, ale filialei Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România.
Din proiectele de arhitectură, cinci sunt situate în Sibiu, restul fiind realizate de arhitecți sibieni dar localizate în zone precum Vâlcea sau Neamț. Printre cele mai bine cotate la finele săptămânii trecute era Centrul Astra pentru Patrimoniu, recepționat zilele trecute. Centrul este situat în Muzeul din Dumbravă, iar autorii proiectului de arhitectură sunt Vladimir Grigorov și Silviu Popa. ”Amplasarea construcției pe situl disponibil a fost dificilă: terenul în pantă, foarte îngust și lung, laboratoarele de restaurare necesită lumină dinspre nord, necesitatea unei încadrări cât mai discrete, la scara contextului”, descriu arhitecții munca lor.
Tot bine cotat este și clădirea atelier, arhivă și locuință, de pe strada Heinrich Heine, a cărui arhitectură este semnată de Gabriel Roșca. ”Tema proiectului este realizarea unei arhive atelier pentru un cuplu de artiști (soț-soție), care să ofere posibilitatea minimală de locuire. Prin temă au fost definite caracterul general al clădirii (aspect simplu, industrial și culoarea albă), înălțimea încăperilor (aprox. 4 m), rafturile pentru arhivă, tâmplăria din lemn, performanțele energetice ale construcției, bugetul (aprox. 100.000 de euro)”, este descrierea proiectului care, în viitor, ar putea deveni un centru de cercetare pentru artă.
În concurs a intrat și o cel puțin interesantă soluție de mansardare a unei case de pe strada George Enescu. Construită în locul unui clasic pod de casă cu formă dreptunghiulară, mansarda are, pe o suprafață utilă de 91,2 mp, trei dormitoare, dressing, două băi, hol și o scară de acces.
Casa Dăncăneț, a cărui arhitectură poartă semnătura lui Lucian Alexandru Găvozdea, este, iarăși, o lucrare demnă de interes. Situată în Cisnădie, cu o suprafață de 255 de mp, clădirea beneficiază de perspective ample. ”Contemporaneitatea soluției se regăsește printre altele în organizarea spațiului comun al holului de acces – bucătărie cu anexe – cameră de zi, dar și în nivelul de adaptare la cerințe de eficiență energetică crescută (termoizolație de min. 15 cm grosime, geam triplu, instalație de preîncălzire solară a apei menajere) și păstrare a costurilor la un nivel adecvat”, scrie în prezentarea proiectului.
În fine, în concurs a intrat și un imobil de apartamente de pe Calea Dumbrăvii, gândit de arhitecții Carmen și Ion Cristian Șandru. ”Cerința beneficiarului a fost aceea a conceperii unui imobil de locuințe care să nu aibă nimic în comun cu produsul de serie al perioadei de boom imobiliar, ci să încerce să găsească și să utilizeze corect limbajul optim al unei arhitecturi ce ar aduce orașului și altceva decât capacitate locativă”. Clădirea cu o arie desfășurată de 2.624 de mp, cu S+P+3E+4R, adăpostește 18 apartamente, dintre care două penthouse la ultimul nivel, cel retras.
Îndrăzneala arhitecților, însă, poate fi descoperită mai ales la secțiunea Proiecte. Casa Z (foto), gândită a fi ridicată în Șura Mare și Casa de pe coastă sunt cele mai bune exemple în acest sens.
Proiectele intrate în concurs pot fi notate de sibieni până pe 8 decembrie, la ora 24, dacă accesează site-ul anualaoarsbvl.web2dev.ro. Notele sibienilor vor conta în proporție de 25%. Restul notelor vor fi date de trei arhitecți membri ai juriului. Decernarea premiilor este programată pe 17 decembrie, la Centrul Habitus.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus