Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Streza condamna "gruparile religioase stiliste" si sectele noi

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, le cere credincioşilor ortodocşi din Arhiepiscopia Sibiului, prin intermediul Pastoralei de Sfântul Nicolae, să se ferească de "grupările religioase stiliste" care au apărut atât în judeţul Sibiu, cât şi în Braşov.

Mitropolitul Ardealului a trimis tuturor bisericilor din Arhiepiscopia Sibiului - judeţele Sibiu şi Braşov - Pastorala care va fi citită după slujba oficiată în ziua de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, iar prin aceasta le vorbeşte credincioşilor despre "pericolul" de a fi înşelaţi de ortodocşi care nu mai au legătură cu Biserica Ortodoxă, fiind organizaţi în secte stiliste şi îi îndeamnă să "părăsească păcatele, dar nu şi Biserica".

"Cu durere şi părintească grijă, trebuie să atragem atenţia credincioşilor noştri şi asupra grupărilor religioase care îşi spun «Biserici Ortodoxe», dar care nu au rămas în comuniune, în frăţietate creştină şi sinodalitate canonică cu Biserica Dreptmăritoare. Şi ne referim aici, mai ales, la acel grup minor de credincioşi, preoţi şi laici, rupţi din Biserica Ortodoxă, care încearcă, tot mai mult în ultima vreme, să se reorganizeze, sub forma schismei stiliste (cunoaştem cu toţii că o astfel de mănăstire s-a ridicat în Arhiepiscopia noastră în preajma localităţii Şelimbăr, jud. Sibiu, având şi un episcop, iar în Braşov se construieşte o biserică stilistă, fără credincioşi)", scrie Mitropolitul Ardealului în prima parte a Pastoralei sale, postate, joi, pe site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Înaltul prelat susţine că "pericolul cel mare vine tocmai din înşelarea credincioşilor noştri, prin săvârşirea unor slujbe identice, de preoţi şi ierarhi care nu au succesiune apostolică, şi astfel serviciile lor religioase nu sunt valide canonic şi nu sunt primite la Dumnezeu".

"De aceea, ei se consideră adevăraţii ortodocşi, batjocorând lucrările Bisericii noastre prin practica rebotezării ortodocşilor şi absolutizarea ideii de sfântul calendar (cel pe stil vechii). Biserica Ortodoxă Română se află în «intercomuniune» cu toate Bisericile Ortodoxe, inclusiv cu cele care respectă vechiul calendar iulian, şi slujim împreună, fără să ni se ceară rebotezarea noastră ca fiind eretici. Feriţi-vă de uneltirile acestor «superortodocşi!» că nu sunt decât lupi amăgitori, îmbrăcaţi în piei de oaie!", scrie IPS Laurenţiu Streza.

În plus, Mitropolitul Ardealului îi blamează pe credincioşii care "se consideră membri ai Bisericii Ortodoxe, dar îi ignoră credinţa şi îi dispreţuiesc rânduielile"

"Nu este suficient să ne botezăm copiii, să ne cununăm, să ne înmormântăm părinţii şi să mai trecem câteodată pe la biserică pentru a da o pomenire şi a aprinde o lumânare, iar în rest să trăim după cum ne convine mai bine, neţinând seama de învăţăturile credinţei, de poruncile lui Dumnezeu. Iubiţi credincioşi, să ne ferim de aceste căderi de la integritatea credinţei şi a vieţii în Biserică. Să părăsim păcatele, dar nu şi Biserica. Să rămânem în Biserică, dar nu şi în păcate", îi îndeamnă Mitropolitul Ardealului pe credincioşi la finalul Pastoralei de Sfântul Nicolae.

Mitropolitul le mai cere credincioşilor să-l urmeze pe Sfântul Nicolae "în credinţă, în nădejde, dar mai ales în dragoste".

"Iar dragostea să ne-o arătăm, mai întâi, prin responsabilitatea faţă de familiile şi copiii noştri, faţă de integritatea lor fizică şi psihică, morală şi spirituală, şi apoi prin faptele bune faţă de semenii noştri aflaţi în necazuri, lipsuri şi încercări", se arată în Pastorală.

La finalul textului ce va fi citit în bisericile din toată Arhiepiscopia Ardealului, IPS Laurenţiu Streza le cere credincioşilor să fie milostivi şi să-i ajute pe cei aflaţi la nevoie sau în momente grele ale vieţii lor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

13 comentarii

ha ha

Acum 13 ani

asa grait-a IPS Streza, actionar majoritar al S.C. Mitropolia Ardealului S.A.
Raspunde

dan

Acum 13 ani

si nu in ultimul rand, nu uitati ca fiecare \"atentie\" adusa la prehotul local inseamna o sansa in plus sa castigati loteria locurilor in rai
Raspunde

un curios

Acum 13 ani

De ce Mitropolitul Ardealului? Ardealul are doar judetele Sibiu si Brasov?
Raspunde

Constat ca:

Acum 13 ani

IPS Laurentiu este membru activ al principalei grupari de interese sibiene. Dupa cum vedeti, nu am vrut sa rostesc cuvantul MAFIE.
Raspunde

Maria

Acum 13 ani

Pentru ca apara ortodoxia a fost IPS Laurentiu in Ucraina sa sarbatoreasca pe cei de stil vechi? De 1 Decembrie a convocat grupurile de interese la Consiliul Jud.,in loc sa stea in biserica sa se roage si sa multumeasca pentru maretele realizari.
Raspunde

UnCrestin

Acum 13 ani

\"Iar dragostea să ne-o arătăm, mai întâi, prin responsabilitatea faţă de familiile şi copiii noştri, faţă de integritatea lor fizică şi psihică, morală şi spirituală, şi apoi prin faptele bune faţă de semenii noştri aflaţi în necazuri, lipsuri şi încercări\" Si asta e dragostea, sa-i faci pe cei care cred altfel lupi imbracati in pei de oi? Multi cred in Dumnezeu, dar faptele lor demonstreaza ca sunt atei.
Raspunde

un om...cu \"o\" mic si fara titluri nenumarat

Acum 13 ani

CREDINTA???? masini luxoase, hoteluri langa fiecare manastire/schit(vezi numai schitul din paltinis), proprietati si activitati neimpozabile, mitropolia neamului cu restaurant si bar pentru toti nacajitii si lista poate continua...popii au deraiat mult de la calea pe care ar trebui sa fie cele mai iscusite calauze...pacat ca sunt cativa care chiar sunt exemple de urmat... dar se pierd in marea de \"credincioasi\"...:(
Raspunde

Ioni

Acum 13 ani

asa au inteles romanii sa respecte Biserica. Se cred toti crestini, dar murdaresc zilnic reprezentantii Bisericii. ehhhhhh, da, noroc ca toti cei ce scriu mai sus sunt perfecti
Raspunde

Andrei

Acum 13 ani

\"şi astfel serviciile lor religioase nu sunt valide canonic şi nu sunt primite la Dumnezeu\" Adica? A primit IPS cumva un telefon de la Dumnezeul? Sau de unde stii Preasfantia Sa, ce place lui Dumnezeul si ce nu?!
Raspunde

tutenes

Acum 13 ani

POate oricine sa dea o cautare pe google cu cuvintele cheie ecumenism , streza pentru a vedea nemnaipomenita dreapta credinta a acestui asa-zis mitropolit . El a patronat cu multa ravna adunari ecumenice ca cea de la Sibiu din 2007, in care s-a rugat cu catolicii , protestantii si alte adunari pe care el le considera biserici . In schimb pericolul vine de la ortodocsii vechi calendaristi care tin traditia si canoanele Bisericii la loc de pret si condamna ecumenismul si serghianismul , erezii imbratisate larg de BOR . Acest streza vine cu minciuni si aberatii de genul ca \"stilistii se inchina la sfantul calendar\" , un \"argument\" de un prost gust infiorator si cu totul fals . Daca stilistii se inchina la calendar , care pentru BOR nu era atat de important , CUM SE JUSTIFICA PERSECUTIA PE CARE BOR A DECLANSAT-O impotriva BOSV incepand cu anii 30 ??? Noi ne inchinam la calendar dar BOR in cardasie cu jandarmii au batut si torturat oameni , pe unii pana la moarte...
Raspunde

SEBASTIAN

Acum 13 ani

Neavand comuniune cu Biserica Ortodoxa traditionala (pentru ca acesti stilisti nu sunt acceptati canonic nici de patriarhiile ce tin calendarul gregorian), Biserica stilista nu poate avea pretentia unei ierarhii sacramentale, din momentul in care primul lor episcop a fost caterisit si a hirotonit de unul singur alti episcopi (ceea ce contravine flagrant regulilor canonice). Nu inteleg de unde atatea reprosuri la adresa mitropolitului, din moment ce el vorbeste cat se poate de bine intentionat. Nu e normal ca el sa-si atentioneze credinciosii asupra unor pericole actuale?
Raspunde

tutenes

Acum 13 ani

Probabil ai vrut sa spui ca nu sunt recunoscuti canonic nici de patriarhiile care tin calendarul iulian ... In primul rand tin sa iti amintesc ca o conditie a existentei harului este si aceea a dreptei credinte , iar ce ce se fac partasi ecumenismului sunt partasi \"ereziei ereziilor \" si cad sub anatema ROCOR din 1983 , cand a fost dat anatemei ecumenismul . Si prin ascultarea fata de stat si promovarea politicii acestuia in detrimentul credintei se fac partasi si serghianismului , erezie anatemizata de sfantul Patriarh Tihon , cel omorat de bolsevici . In al doilea rand , cititi domnule talcuirea canonului apostolic 1 referitor la hirotonia episcopilor , si veti vedea ca in situatii de prigoana , sunt acceptate si hirotoniile episcopilor savarsite de un singur episcop , deci ABSOLUT NICI o incalcare flagranta a canoanelor ! \"Iar rânduielile apostolilor (cartea a 8-a, cap. 27) poruncesc, că cel ce se va hirotoni de un episcop să se caterisească dimpreună cu cel ce l-a hirotonit, afară numai dacă după nevoie de prigoană, ori altă oarecare pricină nu pot mulţi a se aduna, şi cu alegerea acestora se va hirotoni de unul. Precum Sidirie s-a hirotonit episcop Palebiskei, după Sinesie, nu de trei ci de un episcop de Filon, pentru că nu puteau episcopii a se înfăţişa în vremurile acelea.\" \"mitropolitul \" acesta ar fi trebuit sa-si atentioneze credinciosii despre pericolul pe care subminarea credintei ortodoxe pe care el o practica este adevaratulpericol pentru ortodoxie ! Dar asa este ,lupii in piele de oaie sunt extrem de vicleni , si merg pe rpincipiul hotului care stiga \"Uite hotul! \" .
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

Pe Papa are curaj Streza sa-l condamne ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus