Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Fostul viceprimar Fantana, cercetat pentru evaziune fiscala. Undeva la un milion de euro

Fostul viceprimar al Sibiului, Daniel Fântână, a ajuns să fie cercetat pentru fapte de natura evaziunii fiscale. Prin două dintre firmele controlate de el, Fântână și-ar fi dedus TVA de aproximativ un milion de euro. Autoritățile susțin că deducerile au fost făcute ”doar din acte”.

Controalele financiare efectuate la Best Car Leasing și la Sigma Leasing au scos la iveală o serie de nereguli în activitatea celor două societăți, susțin reprezentanții organelor de cercetare ale statului. Best Car Leasing IFN SA este deținută în proporție de aproape 70% de Daniel Fântână, care este și președintele consiliului de administrație. De cealaltă parte, Sigma Leasing IFN SA îl are drept asociat pe Daniel Fântână, cu 0,88% din acțiuni, restul fiind deținute de Best Car Leasing. Și în cazul Sigma Leasing, Fântână este atât administrator, cât și președinte al consiliului de administrație. ”În perioada 2007, 2008 și 2009, societățile respective au încheiat o serie de contracte fictive, al căror obiect era tranzacționarea unro utilaje, în special, dar și a unor autovehicule. Pentru respectivele mașini cele două societăți primeau facturi, care apăreau ca fiind achitate către firmele vânzătoare. Astfel, firmele controlate de Daniel Fântână își deduceau TVA-ul sau alte cheltuieli, deși obiectul contractelor – utilajele sau mașinile – nu existau și nici nu au existat vreodată”, au declarat pentru Turnul Sfatului surse oficiale. Dosarul acestor tranzacții fictive este atât în atenția poliției sibiene, cât și a procurorilor din oraș.

Exemple

Suma totală cu care autoritățile bănuiesc că Daniel Fântână, prin firmele sale, ar fi prejudiciat statul sare de patru milioane de lei. Spre exemplu, una din firme apare drept cumpărătoare a unui utilaj de aproximativ două milioane de lei, deși utilajul respectiv nu este nicăieri de găsit. Tot nicăieri nu poate fi găsit nici o super-mașină de un milion de lei, un Mercedes SLR. Pentru astfel de achiziții, firmele controlate de Daniel Fântână și-au dedus din datoriile către stat. Spre exemplu, dintr-un debit de 300.000 de lei, firmele amintite au mai plătit statului câteva sute de lei, în urma deducerilor de TVA. ”Astfel de contracte cu obiecte fictive au fost încheiate cu firme care ulterior au fost înstrăinate”, au mai aflat din surse oficiale reporterii Turnul Sfatului.

Finanțele au pus sechestru

Direcția Generală a Finanțelor Publice a emis o serie de decizii de impunere pe seama celor două companii. Totodată, pe o parte din bunurile înstrăinate în sistem leasing de cele două societăți au fost instituite măsuri de sechestru asigurător. Executările silite au fost contestate, însă, în instanță, fiind acum suspendate. Ultima contestație a fost înregistrată la Judecătoria Sibiu la începutul lunii decembrie. ”Există măsuri asigurătorii, acum instanța rămâne să decidă. Un lucru bun, însă, firmele își continuă activitatea și își plătesc debitele curente”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, Grigore Popescu, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu.

Fântână cere dreptate

Contactat de Turnul Sfatului, Daniel Fântână s-a arătat extrem de relaxat. ”Chestiunile acestea cu evaziunea fiscală sunt punctul lor de vedere. Nu știu de nicio cercetare și nu pot să comentez constatările făcute de către autorități. Dar, din moment ce am atacat în instanță, este clar că nu sunt de acord”, a declarat Fântână. În ultima perioadă, din bunurile societăților au fost înstrăinate majoritatea bunurilor. Daniel Fântână susține, însă, că nu vrea să își ”închidă afacerile”. ”Nu am de gând să închid. Sunt un bun contribuabil și am de gând să continuu activitatea cu aceste firme”.

2009: profit zero

Bilanțurile activității celor două firme indică cifre de afaceri deloc de neglijat. Best Car Leasing a ajuns de la șase milioane de lei în 2007 să ruleze peste 13 milioane de lei în 2009. Doar că de la peste 400.000 profit în 2007, firma a ajuns la profit zero anul trecut. La fel și în cazul Sigma Leasing. De la 320.000 de lei profit brut la o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei, în 2007, Sigma Leasing a generat profit zero în 2009, la o cifră de afaceri tot de aproximativ 5,5 milioane de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

un sibian

Acum 13 ani

Legea vad ca mai face si dreptate ln tara noastra . Falcosule si tu ai pus o piatra la decesul P.N.T.C.D. si voi prosperati si santeti foarte ok. furand statul
Raspunde

Gufanu

Acum 13 ani

Suna cam a reclama : ,,dar halatul...m cata-i halatul\"! Acest rebut de vice, care aduce a produs de Ignat, ne sfideaza incontinuare, asa cum facea cand era ,,sef\"! As da pensia mea pe 5 ani sa-l vad ,,fetiza\" la Aiud !! Incet, incet, iasa la iveala codoselile politicului sibian! Oare va apare si Klaus pe lista DNA dupa ce pirde sceptrul de cocalar al Sibiului?? Nu cred , pt . ca acesta precis dispare ,,oben\" dupa cadere!!
Raspunde

matrix

Acum 13 ani

Gufanule...esti cu capul....ce pensie sa dai tu, hmmm? mai bine ia rudotelu\'si fuga la nani ca ocupi spatiu pe site. Daca a facut Fantana evaziune, la cati dusmani are si cat vrea pedeleu sa dea exemplu, e mancat....numai sa fie asa! Oricum a saracit dupa ce a crezut ca toata lumea e a lui. I-ar mai trebui un mandat... :-(
Raspunde

C.I.A.

Acum 13 ani

Umflatul asta, cand a fost viceprimar, lua mii de euro pentru repartitii la locuinte sociale si A.N.L., de unde-i dadea dreptul si lui Johannis. Locul lui la colecta spagi pe segmentul spatiu locativ a fost luat de evreica Fritzmann.
Raspunde

Gufanul

Acum 13 ani

Rasouns lui ,,Matrix\"! N-ai citi bine ori ai probleme cu intelectul! Scrierea pe seit se refera la ,,OPINIA TA\" deci ...vezi de mergi la scoala ori apeleaza la medicul de familie! Seitul are rolul de-a emite o opinie nu de-a comenta pe-a altora! Te cheama ,,Fantana\" ori .... te simti cu musca...!
Raspunde

Dana S.

Acum 12 ani

CE MA BUCUR !CE MA BUCUR !CE VESTE BUNA !DUMNEZEU NU DOARME !CAT M-A TERFELIT PANA MI-A DAT O CHIMNITA CU PRETENTII DE LOCUINTA ANL !
Raspunde

VIO

Acum 12 ani

DA !A DAT LOCUINTE LA TOATE BAGABOANTELE !SINGURE FARA COPII SI BARBATI !EXEMPLU FAGADAR DANIELA SECRETARA DE LA BOROMIR!SI FAMILII CU COPII N-AU UNDE LOCUI !DESI SUNT LOCUINTE PT. TINERI AM PE SCARA NUMA` BABE LA MENOPAUZA !DESI LIMITA DE VARSTA ERA 35 DE ANI !
Raspunde

anonim

Acum 8 ani

Hotia nu dispare din Romania acuma so reprofilat tot pe IF VISION LEASING SRL JIGMANESTE lumea care munceste cinstit
Raspunde

Dargor 87

Acum 8 ani

Si oare mutul iohannis sau codruta koveszi nu stiu(stiau) de aceste escrocherii ale lui fantana(ce nume de cocalar jegos!:))))) sau......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus