Autorităţile din localitatea Avrig, judeţul Sibiu, au iniţiat un proiect public-privat de instalare a unei centrale pe biomasă la Grupul Şcolar din Mârşa, în valoarea de 600.000 de euro, întreaga energie electrică a unităţii şi 40 la sută din cea termică urmând să fie asigurate de centrală.
Primarul localităţii Avrig, Arnold Klingeis, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a realizat un parteneriat public-privat cu parteneri din mai multe judeţe, dar şi din Austria, care are ca scop implementarea mai multor proiecte care vizează producerea de energie regenerabilă, transmite corespondentul Mediafax.
Unul dintre aceste proiecte este realizarea unei centrale pe biomasă la Grupul Şcolar din Mârşa.
"Această acţiune vizează asigurarea durabilităţii unităţii de învăţământ, precum şi reducerea costurilor energetice ale acesteia. Prin realizarea unei centrale pe biomasă în cadrul Grupului Şcolar Mârşa cu o producţie energetică de 50 kWe electric şi 70 kW termic vom asigura peste 90 la sută din totalul de energie necesară pentru buna desfaşurare a activităţilor de învăţamânt", a declarat Arnold Klingeis.
Potrivit acestuia, Grupul Şcolar Mârşa are un număr de 640 de elevi şi cheltuieşte, anual, peste 160.000 de lei pentru plata facturilor de electricitate, căldură şi apă caldă.
"Prin construirea acestei centrale, unitatea de învăţământ va avea sută la sută asigurată energia electrică şi aproximativ 40 la sută agentul termic, deci apă caldă şi căldură. Centrala va funcţiona, cel puţin în prima fază, cu lemne, având în vedere că vom lucra cu cei de la Ocolul Silvic Avrig pentru a obţine un preţ cât mai bun pentru materia primă", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, Christian Hagmann, managerul uneia dintre firmele austriece implicate în proiect.
Potrivit acestuia, costul proiectului de construcţie a centralei pe biomasă se ridică la 600.000 de euro, dintre care 320.000 de euro sunt asiguraţi din fonduri nerambursabile, printr-un fond de dezvoltare al Guvernului din Austria.
Construcţia centralei va începe în luna februarie, iar în luna iunie aceasta va fi dată în folosinţă pentru teste, urmând ca din anul şcolar 2011-2012 să asigure energie pentru unitatea de învăţământ.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Golanule
Acum 13 ore
FLOD
Acum 13 ore
Mita
Acum 14 ore
Fly
Acum 14 ore
ID