Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
1°C

Curtea de conturi: 90 de milioane platiti ”degeaba” de Romgaz

Curtea de conturi a României, condusă de fostul social-democrat Nicolae Văcăroiu, a anunțat în Raportul detaliat al activității din 2009 că la Romgazul condus de persoane susținute de PD-L au avut loc plăți necuvenite de peste 21 de milioane de euro. Romgaz a dat rapid replica și a anunțat prin reprezentanții săi faptul că a atacat în instanță constatările Curții de conturi.

Primul control amplu efectuat de Curtea de conturi a României la SNGN Romgaz SA în ultimii ani a scos la iveală rezultate surprinzătoare. Dincolo de calcule complicate ale unor redevențe pe care Romgaz ar fi trebuit să le plătească, reprezentanții Curții de conturi susțin și faptul că au descoperit plăți ilegale extrem de costisitoare pentru societatea cu capital majoritar de stat. ”Efectuarea de plăți suplimentare în sumă de 3.212 mii lei reprezentând contravaloare lucrări de proiectare, execuție și asamblare compresoare, necontractate. Efectuarea de plăți suplimentare în sumă de 29.038 mii lei reprezentând bunuri (surse de energie electrică și skiduri răcitor) nelivrate și nerecepționate. Achiziția de bunuri (compresoare, piese de schimb pentru compresoare, țevi și fluide) la prețuri supraevaluate prin nerespectarea regulilor de estimare a valorii contractelor și de selectare a procedurilor de atribuire a acestora, fapt ce a determinat efectuarea de plăți suplimentare în sumă de 60.366 mii lei”, sunt redate, telegrafic, abaterile constatate de reprezentanții Curții de conturi la Romgaz.
Pasaje din raportul Curții de conturi au apărit, în cursul săptămânii trecute, pe internet. Drept pentru care, cei de la Romgaz au și lansat un drept la replică, în care condamnă atitudinea celor de la Curtea de conturi. ”În opinia noastră, însuşirea şi publicarea, de către Curtea de Conturi, prin rapoartele de activitate, a unor aspecte care nu au fost clarificate, cu valoare de opozabilitate, nu este o soluție profesională, etică şi morală (în contextul dat, se pune întrebarea ce regim vor urma rapoartele de activitate prin care se prezintă informaţii în legătură cu acte sau fapte susţinute a fi ilegale care, mai apoi, vor fi reţinute, de către autoritatea judecătorească ca fiind inexistente sau, după caz, legale)”, se arată în comunicatul semnat de directorul general adjunct, Lucian Stancu. Potrivit lui, toate contractele în cadrul cărora Curtea de conturi susține că au fost efectuate plăți ilegale ”au fost încheiate cu respectarea prevederilor legislației aplicabile în materia achizițiilor publice”. ”Deşi Curtea de Conturi nu a constatat, în concret, nicio faptă ilegală, la nivel de SNGN Romgaz SA, susţine, în mod inexplicabil, că SNGN Romgaz SA ar fi efectuat plăti ilegale”, se mai arată în comunicatul celor de la Romgaz.

Prejudicii de 1,54 milioane de lei

Raportul Curții de conturi pe 2009 face referire și la prejudiciile semnalate în urma unor controale la instituțiile de stat din județul Sibiu, de la primării la societăți locale al căror unic acționar sunt consiliile locale. Potrivit raportului citat, în 2009 au fost constatate la Sibiu cheltuieli care au încălcat normele legale în valoare de peste 1,54 de milioane de lei, sume descoperite la Consiliul Județean Sibiu, la administrațiile Sibiului, Avrigului, Cisnădiei și cele din Ațel, Arpașu de Jos, Biertan, Brateiu, Hoghilag, Sadu, Dârlos, Laslea, Orlat, Slimnic, Alma și Bârghiș. În aceeași categorie au mai contribuit, potrivit Curții de conturi, Serviciul Public Grădina Zoologică Sibiu, CNM Astra Sibiu, SC Meditur SA Mediaș, Grup școlar
economic “Ion Lupaș” Săliște și SC Apa Târnavei Mari SA Mediaș.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

vanessa

Acum 11 ani

Piteiu si Munteanu sa se pregateasca de zdup, ca daca vine PSDu la putere le frige posterioarele.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus