Duminică,
20.09.2020
Parțial Noros
Acum
10°C

Picturi din secolele XVI – XVI expuse la Muzeul Brukenthal

10 Martie 2011 02:14

Lucrări din secolele XVI – XVI ale pictorilor flamanzi şi olandezi vor fi expuse la casa Albastră a Muzeul Naţional Brukenthal, sub titlul „Et in Italia ego”. Expoziţia reuneşte 34 de lucrări, care au făcut parte din colecţia baronului Samuel von Brukenthal. Scopul expoziţiei este acela de a ilustra interesul special al pictorilor flamanzi şi olandezi pentru ţinutul însorit al Italiei, o chintesenţă a veseliei şi a vieţii lipsite de griji, pentru care ţinutul real al Italiei a devenit paradigma -modelul.
La sfârşitul secolului XVI- lea şi  începutul secolului XVII-lea, un grup de pictori din Ţările de Jos au lucrat în Italia, dovedind o puternică receptivitate la modelele stilistice noi şi reprezentările cu imagini italienizante. Acest grup a contribuit la dezvoltarea unui nou gen de peisaj, caracterizat prin lumina şi culorile sudului, prin forme de relief specifice, imagini ale oraşelor, monumentelor antice şi ruine, elemente asimilate în timpul petrecut în Cetatea eternă.
Printre cei mai reprezentativi pictori flamanzi şi olandezi care au călătorit  în Italia  s-au numărat: Cornelis van Poelenburg, Guilliam de Heusch, Jan Asselyn, Jan Both, Jan Baptist Weenix, Pieter van Laer, Jan Lingelbach, toţi prezenţi cu lucrări în etalarea propusă.
Muzeul Naţional Brukenthal deţine cea mai valoroasă colecţie de pictură flamandă şi olandeză din această parte a Europei.
Vernisajul va avea loc joi, 10 martie, de la ora 13:00, la Muzeul Naţional Brukenthal, Casa Albastră, în Sala Multimedia. Expoziţa rămâne deschisă publicului până în 10 aprilie.   

 

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

mundurrukku

Acum 9 ani

au fost cumva doua secole XVI ....???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus