Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Balanta SA a intrat in insolventa

Unul din cei mai importanți și mai vechi producători din Sibiu, Balanța SA, a intrat recent în procuedura insolvenței, nereușind astfel să facă față crizei economice din ultimii ani. Deschiderea procedurii insolvenței vine o perioadă lungă în care firma s-a aflat aproape de vârful clasamentului marilor datornici sibieni la bugetul de stat.
Direcția Fiscală Sibiu a fost instituția care a solicitat Tribunalului Sibiu deschiderea procedurii insolvenței și a obținut o decizie favorabilă în acest sens prin sentința Tribunalului din 15 februarie, anul curent. Lucrurile nu au evoluat prea mult de atunci, potrivit unei informări recente a Balanța SA Sibiu. ”Nu dispunem de alte informaţii decât cea referitoare la deschiderea procedurii, întrucât organele abilitate nu au formulat nici un comunicat şi nu au transmis nici o hotărâre în acest sens”, se arată în comunicatul companiei sibiene, publicat la solicitarea Bursei de Valori București.
Acțiunile Balanța SA Sibiu au fost deja suspendate de la tranzacționare pe piața Rasdaq, în a doua parte a lunii trecute. La ultima valoare pe acțiune, de 0,21 lei, capitalizarea firmei este de circa 5 milioane lei.  Principalul acționar al firmei este omul de afaceri Eftimie Costeiu, care controlează 67,97 la sută din acțiuni. Asociația Balanța-PAS Sibiu controlează alte 17,6 la sută din acțiuni.
Semnalele privind problemele financiare importante ale companiei au început să se evidențieze în a doua parte a anului trecut, după un prim semestru dificil. Producătorul de instrumente de măsură a anunțat atunci, la jumătatea anului că a fost în împosibilitatea de a îşi respecta obligaţiile financiare în primul semestru faţă de bugetul de stat, cel local şi faţă de furnizori.
Balanţa SA înregistra atunci o pierdere brută de circa un milion lei, de cinci ori mai mare decât pierderea din aceeaşi perioadă a anului 2009, după cum se arăta în raportul semestrial. Veniturile totale erau înjumătăţite, de la 5,8 mil. lei, la jumătatea lui 2009, la 2,6 mil. lei, la mijlocul lui 2010.
Firma se afla și în executare silită, ca urmare a datoriilor acumulate către stat. Astfel, Fiscul sibian scotea la vânzare șapte hale industriale ale companiei, pe care însă nu a reușit să le vândă nici acum. 4,7 milioane de lei, fără TVA cerea Fiscul sibian pe proprietățile imobiliare aflate în patrimoniul SC Balanța SA. Asta se întâmpla în vara anului trecut. La începutul acestui an, în luna ianuarie, Finanțele Publice sibiene au scos din nou la vânzare cele șapte hale de producție de peste 16.000 de mp cu un preț de pornire acum de ”doar” 1,8 milioane de lei, fără TVA.
Lucrurile nu au mers bine nici în adoua parte a anului trecut, ceea ce a dus inevitabil la deschiderea procedurii insolvenței.
”Anul 2010 a generat mari probleme societății datorate în principal efectelor crizei economice care ne-a afectat prin scăderea brusca a comenzilor și a încasărilor, la întârzierea plăților către buget și alți furnizori. Pentru a limita efectele crizei și a măsurilor de blocare a conturilor de către organele fiscale, Consiliul de Administrație a a acționat pentru obținerea unor amânări la plată, adaptarea programului de lucru la nivelul portofoliului de comenzi, depistarea unor soluții pentru realizarea legală a plăților și evitarea blocării activității societății”, se precizează în raportul pe 2010 al companiei, publicat pe site-ul propriu.
Decizii importante sunt așteptate la Balanța SA Sibiu în 15 aprilie, când are loc adunarea generală a acționarilor. Conducerea companiei are în plan contractarea de noi credite și vânzarea de active al firmei, după cum reiese din convocatorul ședinței.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

un sibian

Acum 11 ani

FOARTE BINE!
Raspunde

val

Acum 11 ani

Acesta este un exemplu clar de incompetenta. Aceasta intreprindere era unica de acest profil din tara, deci vinzari asigurate mai ales ca statul i-a obligat pe toti comerciantii din tara sa achizitioneze cintare de diferite feluri care practic erau proiectate si realizate ca prototipuri de multa vreme, fiind expuse in expozitii si unele in magazine pt testare. Personalul capabil a fost inlaturat. eu cred ca d-l Costei a fost principalul incompetent al intreprinderii. Poate ma insel, astept parerea unor salariati.
Raspunde

Dan

Acum 11 ani

Pai ...asa au luat toti directorii comunisti 70-90 % din actiuni si apoi le-au pus pe butuci...de la Mirsa la Dumbraveni e tot judetzul praf. Mai facem bani pe internet si prin masaje :(
Raspunde

jaco

Acum 11 ani

Nu e greu sa furi, e greu sa administrezi furaciunea...
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

pentru val - a fost nu numai incompetent ci si hot, nesimtit, mincinos si lista e tare lunga...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus