Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cum afecteaza criza din sanatate sibianul de rand: trei luni fara bani

Un sibian care, întâmplător, lucrează într-o instituţie de stat, s-a trezit că trebuie să trăiască în concediu medical fără niciun ban. Motivul: încurcatele căi ale fondurilor din sistemul de sănătate. Alexandru Găvozdea lucrează la Salvamont. S-a accidentat în cursul anului trecut, la finalul căruia a fost operat pentru ligamente încrucişate rupte. A intrat în concediu medical de recuperare, iar în ultimele trei luni nu a mai primit niciun ban. S-a adresat Consiliului Judeţean, instituţia care finanţează Salvamontul sibian. Într-un răspuns scris, conducerea CJ Sibiu arată că de vină este plafonarea salarială impusă pentru primul trimestru din acest an de către Guvern. „S-a avut în vedere asigurarea salariilor de bază pentru angajaţii existenţi la 01.01.2011, iar la articolul «alte drepturi salariale în bani» a fost aprobată o sumă care a fost insuficientă pentru a satisface toate cheltuielile înregistrate în trimestrul I 2011, care trebuiau plătite din acest articol”, se arată în răspunsul CJ. Trebuie precizat faptul că indemnizaţiile pentru concedii medicale se plătesc din sumele prevăzute în buget la articolul mai sus indicat – „alte drepturi salariale în bani”. Practic, instituţia judeţeană nu dispune de banii necesari pentru a plăti concediile medicale ale angajaţilor Salvamont. În mod normal, aceste sume ar trebui plătite din fondurile alocate de CJ Sibiu, urmând să fie recuperate de la Casa judeţeană de asigurări de sănătate, care decontează ulterior aceste sume din celebrul Fond naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate (FNUASS).

Decontări întârziate cu lunile

În situaţia în care salariile sunt plafonate, CJ Sibiu a apelat la o a doua variantă: concediile medicale de la Salvamont să fie plătite direct de către CJAS Sibiu. „La alegerea acestei modalităţi de plată s-a avut în vedere şi experienţa anului 2010, când indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă plătite de angajator în luna martie, dar a căror obligaţie de plată revenea, conform legii, CJASS Sibiu din bugetul FNUASS, au fost decontate de aceasta abia în luna noiembrie 2010”, se mai arată în răspunsul primit de angajatul Salvamont de la CJ Sibiu.

Vin banii. În cele din urmă

Conducerea Salvamontului sibian a făcut o serie de demersuri pentru a rezolva această situaţie la CJAS Sibiu. „Am discutat cu reprezentanţii conducerii CJAS Sibiu, s-au semnat documentele de plată. Noi, de la Salvamont am şi făcut ordinul de plată în cursul zilei de marţi (săptămâna trecută – n.r.). În cele din urmă, situaţia s-a rezolvat”, a declarat Adrian David, şeful Serviciului Salvamont. „Încă nu am verificat dacă au intrat banii. Oricum, este o situaţie anormală ceea ce se întâmplă în această ţară. Mă gândesc că prin ceea ce am trecut eu pot trece şi oameni care au rate la bănci. Ce pot face aceştia dacă timp de trei luni nu îşi primesc banii?”, se întreabă Alexandru Găvozdea. Pentru recuperarea sa post-operatorie, tratamentul salvamontistului a costat până acum aproximativ 8.000 de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

gufanul

Acum 12 ani

Interesanta ,,intamplare\"\"!! S-a mai produs si la alte institutii publice ori e unicat ?? Daca e ,,unicat\" atunci e ceva ,,tulbure profesional\" la conducerea institutiei! Am tot citit despre intamplari ciudate si paranormale la Salvamontul Sibiu in ultimii ani si observ ca se continua cu ...,,ciocu mic\"! Din cate stiu apartin de Consiliul Judetean ! Chiar nu observa nimeni ca e ceva ,,putred in Danemarca \" ori e filmul ,,Cineva acolo sus ma iubeste\"!
Raspunde

bugetar la ordin

Acum 12 ani

\"În mod normal, aceste sume ar trebui plătite din fondurile alocate de CJ Sibiu, urmând să fie recuperate de la Casa judeţeană de asigurări de sănătate, care decontează ulterior aceste sume din celebrul Fond naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate (FNUASS).\" Aceasta fraza este eronata. In sistemul bugetar, platile ce trebuiesc suportate din FUASS, nu pot fi platite din alte fonduri, aceasta insemnand deturnare de fonduri.Din considerente umanitare, atunci cand fondurile permit, plata se face si apoi se recupereaza fondurile, insa nu este legala.
Raspunde

bugetar satul de minciuna

Acum 12 ani

In articol nu se vorbeste despre faptul ca sunt doi salvamontisti in aceasta situatie, nu doar unul si nu se spune nimic despre faptul ca acestia au reclamat de mai bine de doua luni faptul ca nu-si primesc salarul. Directorul salvamont le-a spus ca nu poate face nimic pentru ei si ca, daca acestia doresc, pot sa-l dea in judecata. Abea dupa ce salvamontistii au amenintat ca vor spune totul la presa scrisa si la televiziune si dupa ce unul din salvamontisti a fost primit in audienta la d-nul Banciu la CJ Sibiu, acesta la chemat la ordin pe directorul David si...minune mare... s-a rezolvat problema in doua zile. Deci se pare ca la mijloc este din nou incompetenta si indolenta directorului David caruia nu-i prea pasa de soarta subalternilor sai si daca acestea au cu ce sa-si hraneasca copii. Nu se spune nimic in articol despre faptul ca directorul David l-a amenintat pe A.G. ca o sa aiba de suferit daca el si alti coplegi ,,nu se linistesc\". Unul dintre salvamontisti si-a anuntat deja colegii si pe d-nul Banciu ca-si da demisia din salvamont pentru ca nu mai suporta mizeriile pe care le face directorul si alti cativa se gandesc serios sa plece din salvamont Sibiu. Cand o sa se trezeazca conducerea CJ.Sibiu si o sa-l schimbe pe directorul salvamont ? Probabil cand o sa fie prea tarziu si cand mare parte din salvamontisti vor fi deja satui de incompetenta si indolenta lui David si vor fi prin tari straine. Salvamont sibiu a ajuns de rasul breslei, e doar o umbra a ceea ce a fost. Inca mai sun oameni de valoare acolo, dar se duce totul de rapa. salvamont Sibiu ca un Rolls Royce condus de un tractorist. Probabil ca va trebui sa mai moara cativa oameni nevinovati pe munte (cum s-a mai intamplat ) pana sa se trezeasca la realitate cine trebuie. Treziti-va domnilor politicieni din administratie pentru ca salvamontul e o treaba serioasa, dati dovada de caracter si faceti schimbarea, daca vreti sa povestiti nepotilor ca ati condus cum si-ar fi dorit ei, judetul.
Raspunde

alt bugetar nemultumit

Acum 12 ani

pentru gufanul. Au fost, sunt si vor fi unitati bugetare care nu au platit si nu pot plati certificatele medicale pana nu le recupereaza de la Casa de Sanatate. Privatul e obligat prin lege sa le plateasca. Statul insa nu plateste. Daca a fost vreun fraier care a platit si acum nu mai poate recupera- vezi articolul \"Angajatorii se pregatesc sa dea in judecata Casa...\"- sumele se suporta de persoanele care au facut plata nelegala. .. Ca la noi, la nimeni
Raspunde

iulian panescu

Acum 12 ani

In primul rand vreau sa-i multumesc domnului Traian Deleanu pentru faptul ca m-a omis din acesta stire catre sibienii de rand...si eu m-am aflat in situatia colegului meu Alex Gavozdea...insa nu s-a vrut o duritate in aceasta stire....ce pot sa va spun este faptul ca eu sunt acea persoana care...tocmai a demisionat din functie de salvator montan....Sa traim bine!! a fost o deviza uitata de ceva timp....Vom trai bine!!!...departe de bugetul de stat....de data asta birocratia a invins pasiunea pentru munte....sa ne revedem cu bine la munte...in calitate de turist si ca salvamontist voluntar....Numai bine
Raspunde

pentru iulian panescu

Acum 12 ani

Acum, ca ti-ai dat demisia, poti sa ne spui daca afirmatiile lui\"bugetar satul de minciuna\" sunt adevarate? Sau e doar unul obisnuit sa improaste cu mizerii, fara a cunoaste de fapt situatia reala?
Raspunde

iulian panescu

Acum 12 ani

ce rost isi mai au comentariile...cert este ca o mare parte din afirmatiile bugetarului satul de minciuna sunt adevarate...nu toate...dar cred..ca stie prea mult ce se intampla in salvamont...de a scris atatea lucruri certe...daca esti interesat sa afli mai multe..cauta-ma...nu e neaparat nevoie sa-ti dezvalui toate dedesubturile acestui servici...in acest ziar...care dupa parerea mea nu a oglindit mereu adevarul despre ce se intampla in salvamont....si am terminat cu comentariile...sunt satul de scandaluri....vorbiti despre munte daca vreti nu despre scandalurile din Salvamont...sunt multe si vor fi mereu....o zi buna
Raspunde

bugetar satul de minciuna

Acum 12 ani

Iulian Panescu are dreptate. Nu toate afirmatiile mele sunt adevarate pt am exagerat cand am afirmat ca salvamont Sibiu e ca un Rolls Royce condus de un tractorist. Realitatea este ca salvamont Sibiu nu mai este un Rolls Royce pentru ca oamenii de valoare au demisionat,din pacate vor mai fi demisii in curand iar cei ramasi nu mai sunt motivati sa munceasca la adevarata lor valoare. David nu este un tractorist ci este un bezmetic fara minte, fara caracter si e varza la capitolul profesionalism. Daca vreti sa va speriati, intrebatii pe cei care au fost cu el in actiuni de salvare sa stiti ce calitati are. Nu e posibil ca un sef de serviciu sa-si ameninte subalternii care nu au primit salariul 3 luni , cand stie ca vine pastele si are copii acasa care vor mancare la masa. Lui David nu-i pasa de asemenea lucruri pentru ca nu are copii, nu are prieteni in afara de yoghinii lui dezaxati dar el pare cel mai dezaxat dintre toti yoghinii pe care i-am intalnit. Nu are casa lui ,nu are bicicleta lui doar un dulap plin cu costume si cravate. Si un asemenea om conduce salvamontul sibian . Bravo!
Raspunde

x

Acum 12 ani

Cine mai pricepe ceva? Unii zic de ceilalti ca au dreptate ... si nu prea. Altii comenteaza de Rolls Royce, desi nici macar nu au vazut vreunul in realitate...
Raspunde

...

Acum 12 ani

dar alti nu au avut nici macar masina si acum au reusit sa conduca cu NINO NINO...rosu albastru rosu al...DAAAA...
Raspunde

gufan privitor din exterior

Acum 12 ani

Tare te mai maninca pizma !!! Ti-e ciuda ca altii au realizat ce tu nici n-ai indraznit sa visezi! Ai avut de doua ori ocazia sa contribui la dezvoltarea Salvamontului, si de doua ori ti-ai dat masura incompetentei incit era aproape sa desfiintezi Salvamont Sibiu. Prima oara te-au inlaturat de la conducere colegii, a doua oara Cons. Jud a fost cel care te-a impiedicat sa-ti finalizezi planul de distrugere. Oare cind (sau daca) iti va veni mintea la cap d-le Mustea? Cind vei inceta sa bagi fitile intre salvamontisti? Oare vei fi vreodata in stare sa faci ceva constructiv?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus