Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Kovesi a promovat recursul in interesul legii cerut de Carabulea. Inalta Curte l-a respins

 

Cele șapte memorii pe care Atlassib SRL le-a trimis pe adresa procurorului general al României, Codruţa Kovesi, au avut finalitate: recursul în interesul legii a fost promovat de aceasta la Înalta curte de casaţie şi justiţie. Fără succes însă.
 
Istoria acestui recurs este cu atât mai interesantă cu și pe demersurile de promovare a acestuia procurorii DNA au întocmit dosarul împotriva prim-procurorului Florin Apostu şi a magnatului Ilie Carabulea. Carabulea a intervenit în mai multe rânduri la Apostu, care îi promisese că va îi va înmâna personal un memoriu Codruţei Kovesi. Pentru a lua legătura cu aceasta, Apostu l-a contactat şi pe Ioan Lascu, tatăl procurorului general, care l-a sfătuit pe Apostu să apeleze la varianta „scrisă”.
 
Istorie din 2009
 
Potrivit unui comunicat al Holdingului Atlassib, firma Atlassib SRL a făcut o serie de memorii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), prin care a solicitat un recurs în interesul legii. ”În ultimii doi ani, societatea a avut un număr de 23 de procese, având ca obiect solicitarea foştilor angajaţi agenţi de turism de acordare a diurnei de delegare calculate la nivelul HG 518/1995. În aceste cazuri, instanţele de judecată s-au pronunţat prin hotărâri contradictorii, opt dintre instanţe acordând câştig de cauză foştilor angajaţi, iar majoritatea instanţelor, în număr de 15 au statuat corecta acordare a diurnei de către societate, pe baza Regulamentelor firmei (...). Astfel, Atlassib SRL s-a simţit obligată să promoveze un recurs în interesul legii pentru o aplicare unitară a HG 518/1995, indiferent care era aceasta”, se arată în comunicatul Holdingului.
 
Kovesi nu știa inițial nimic. Apoi a acționat
 
”Pot să vă spun că nu am primit în audiență niciuna din persoanele implicate în acest dosare și am să verific dacă un astfel de memoriu a fost trimis pe cale oficială”, declara în la finele lui noiembrie 2010, după arestarea lui Apostu, Laura Codruța Kovesi. Trei săptămâni mai târziu, procurorul general al României a promovat, din oficiu, recursul în interesul legii solicitat de Atlassib. Prin acesta, Kovesi solicita ÎCCJ să decidă care prevederi se aplică prioritar în ceea ce privește obligarea angajatorului la plata anumitor drepturi salariale: dispozițiile din contractele individiale sau colective de muncă încheiate la nivel de unitate sau cele din contractele colective la nivel național, informează Lumea Justiției.
 
Soluție cerută urgent de Atlassib
 
Administratorul Atlassib a transmis ÎCCJ o adresă prin care solicita grăbirea pronunțării în acest caz. ”Formulăm această solicitare având în vedere numărul mare de dosare aflate pe rolul instanțelor de judecata, instanțe care în continuare pronunță hotărâri contradictorii cu privire la situații similare deduse judecății. Cu respect, solicit urgentarea judecării Recursului în interesul legii la care am făcut referire, deoarece persistă starea de incertitudine creată de instanțele de judecată prin pronunțarea de hotărâri sau au refuzat comunicarea unui răspuns care să clarifice această situație”, se arată în adresa Atlassib SRL, citată de Lumea Justiției, și formulată în 9 februarie anul acesta.
12 zile mai târziu, Înalta Curte a respins recursul în interesul legii, formulat de Kovesi. ” Respinge, ca inadmisibil, recursul în interesul legii formulat de procurorul general având ca obiect examninarea (...) compatibilităţii clauzelor din contractele individuale de muncă sau din contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate cu cele conţinute în dispoziţiile legale şi/sau în contractele colective de muncă încheiate la nivel superior”, se arată în comunicatul ÎCCJ.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

anonim

Acum 11 ani

Vorbe de fumoar – 21.04.2011 - Patimeste Kovesi din cauza unei casete inregistrate de DNA in biroul lui Apostu? Joi, 21 aprilie 2011 17:29 | Scris de L.J. | pdf| print| email Culise - Vorbe De Fumoar * Laura Codruta Kovesi nu a reactionat la dezvaluirile Lumeajustitiei.ro despre recursul in interesul legii pe care l-a promovat pentru Atlassib - compania afaceristului Ilie Carabulea alaturi de care a fost trimis in judecata si fostul prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Sibiu, Florin Apostu. N-a reactionat cu motiv! Se aude ca, inainte cu cateva zile ca Apostu sa fie saltat de procurorii DNA, pe cand biroul acestuia era plin de tehnica de inregistrare, Laura Kovesi i-ar fi facut o vizita de curtoazie... intalnirea si discutiile ar fi ajuns (video si audio) pe casetele celor de la DNA Alba, tinute apoi la sertar. Kovesi s-ar fi prins la un moment dat ca a ajuns protagonista pe casetele DNA si, intr-o discutie ulterioara cu Daniel Morar i-ar fi sugerat acestuia sa le faca „pierdute”. Sugestie la care s-ar fi spus „pas”. Nu credem neaparat ce se aude prin targ, dar o certitudine ar fi ca ancheta s-a oprit la jumatate, adica doar la arestarea si inculparea lui Apostu si a lui Carabulea. Nu e ciudat ca atat Kovesi, dar si DNA nu au avut nicio reactie dupa ce Lumeajustitiei.ro a dezvaluit cazul RIL-ului promovat pe memoriile Atlassib? TABLA DE SAH..Stoina-Morar vs.Kovesi date28 aprilie 2011 10:14 0 Prim-procurorul Apostu de la PJSibiu a fost executat de fostul sau coleg si prieten Procurorul Eugen Stoina de la DNA, si care pana in octombrie 2005 au fost colegi la PJSibiu. La Sibiu, Stoina a fost o catastrofa, iar Apostu l-a trimis la DNA, pentru ca in acea perioada, 2005 se aducea la DNA tot ce era incompetent din teriotoriu pentru a se crea noua specie de procuror-DNA.Nu spun de toti procurorii, la unii nu s-a reusit operatia pe creier, nu au facut plecaciuni in anticamera lui Morar si au fost eliminati imediat de la DNA. In urma unor neintelegeri Stoina i-a transmis lui Apostu ca il va executa, si asa a fost. Kovesi ascuklta de Morar la orice ora zi/noapte, pentru ca DNA detine probe zdrobitoare impotriva acesteia, iar Boc este prea mic sa o ajute..
Raspunde

karl

Acum 11 ani

bai curajosule anonim, cine si cu cat te plateste, janghinosule, sa copiez textele altora, din alta publicatie, si sa le postezi, tu, javra, aici? ce ma-ta urmaresti? du-te unde si-a dus mutu (de la fiorentina) iapa! ce crezi c-ai rezolvat, taratura?!
Raspunde

sile

Acum 11 ani

auzi, bai \"anonimule\", cred ca-ti este dor sa-i faci o felatie, fie ex-procurorului, fie omului de afaceri, care-ti stau in gatul tau ros de kenti...sictir, loaza!
Raspunde

tore

Acum 11 ani

te-ai dat la fund, \"anonimule\"? nu mai gasesti nimic de copiat din lumea justitiei, ori astepti \"un imbold\" de la beleanu coada de cal?! ca sa vezi, pe cine astepti tu, schizo, sa te inspire, ca sa dai in oameni care nu ti-au facut nimaic! da\', niciodata nu-i prea tarziu... cauta-ti un azil, ca asta te paste, oligo!
Raspunde

marcel

Acum 11 ani

de ce va deranjeaza ce este postat? pote fi adevarat ce scrie lumea justitiei nu credeti, de ce sunteti carcotasi?
Raspunde

adevar

Acum 11 ani

tiganie mare face corcotasul ala in sibiu.cum ii permite legea sa plateasca soferii in euro maram dieta fara impozit?daca statul are interese curate sa i ceara restitirea impozitului pe venit si atlasibului si soferilor lui pe sumele platite in euro.asta este dreptate.
Raspunde

olesch

Acum 11 ani

imberbului de la 6: si-n definitiv, ce te f.... pe tine grija in ce moneda isi plateste oamenii?! te bagi ca musca\'n c....calului. vezi-ti de prostia ta!
Raspunde

Pavel

Acum 11 ani

ai dreptate adevar.pt olesch......adevar are dreptate.nu cred ca este vorba de moneda ci de faptul ca nu se plateste impozit pe acei bani.de ce?cu ce drept?orice venit trebuie impozitat dupa lege.nu ar fii rau sa fie trimisa o scrisoare la bruxell sa le dea la cioc la taranii astia urbanizati.
Raspunde

Pavel

Acum 11 ani

Cand platesc soferii si cei de la atlasib si ,,altii ,,impozit pe asazisa,,diurna,, defapt salariu`?Dorm FINATELE,GARDA?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus