Cele șapte memorii pe care Atlassib SRL le-a trimis pe adresa procurorului general al României, Codruţa Kovesi, au avut finalitate: recursul în interesul legii a fost promovat de aceasta la Înalta curte de casaţie şi justiţie. Fără succes însă.
Istoria acestui recurs este cu atât mai interesantă cu și pe demersurile de promovare a acestuia procurorii DNA au întocmit dosarul împotriva prim-procurorului Florin Apostu şi a magnatului Ilie Carabulea. Carabulea a intervenit în mai multe rânduri la Apostu, care îi promisese că va îi va înmâna personal un memoriu Codruţei Kovesi. Pentru a lua legătura cu aceasta, Apostu l-a contactat şi pe Ioan Lascu, tatăl procurorului general, care l-a sfătuit pe Apostu să apeleze la varianta „scrisă”.
Istorie din 2009
Potrivit unui comunicat al Holdingului Atlassib, firma Atlassib SRL a făcut o serie de memorii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), prin care a solicitat un recurs în interesul legii. ”În ultimii doi ani, societatea a avut un număr de 23 de procese, având ca obiect solicitarea foştilor angajaţi agenţi de turism de acordare a diurnei de delegare calculate la nivelul HG 518/1995. În aceste cazuri, instanţele de judecată s-au pronunţat prin hotărâri contradictorii, opt dintre instanţe acordând câştig de cauză foştilor angajaţi, iar majoritatea instanţelor, în număr de 15 au statuat corecta acordare a diurnei de către societate, pe baza Regulamentelor firmei (...). Astfel, Atlassib SRL s-a simţit obligată să promoveze un recurs în interesul legii pentru o aplicare unitară a HG 518/1995, indiferent care era aceasta”, se arată în comunicatul Holdingului.
Kovesi nu știa inițial nimic. Apoi a acționat
”Pot să vă spun că nu am primit în audiență niciuna din persoanele implicate în acest dosare și am să verific dacă un astfel de memoriu a fost trimis pe cale oficială”, declara în la finele lui noiembrie 2010, după arestarea lui Apostu, Laura Codruța Kovesi. Trei săptămâni mai târziu, procurorul general al României a promovat, din oficiu, recursul în interesul legii solicitat de Atlassib. Prin acesta, Kovesi solicita ÎCCJ să decidă care prevederi se aplică prioritar în ceea ce privește obligarea angajatorului la plata anumitor drepturi salariale: dispozițiile din contractele individiale sau colective de muncă încheiate la nivel de unitate sau cele din contractele colective la nivel național, informează Lumea Justiției.
Soluție cerută urgent de Atlassib
Administratorul Atlassib a transmis ÎCCJ o adresă prin care solicita grăbirea pronunțării în acest caz. ”Formulăm această solicitare având în vedere numărul mare de dosare aflate pe rolul instanțelor de judecata, instanțe care în continuare pronunță hotărâri contradictorii cu privire la situații similare deduse judecății. Cu respect, solicit urgentarea judecării Recursului în interesul legii la care am făcut referire, deoarece persistă starea de incertitudine creată de instanțele de judecată prin pronunțarea de hotărâri sau au refuzat comunicarea unui răspuns care să clarifice această situație”, se arată în adresa Atlassib SRL, citată de Lumea Justiției, și formulată în 9 februarie anul acesta.
12 zile mai târziu, Înalta Curte a respins recursul în interesul legii, formulat de Kovesi. ” Respinge, ca inadmisibil, recursul în interesul legii formulat de procurorul general având ca obiect examninarea (...) compatibilităţii clauzelor din contractele individuale de muncă sau din contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate cu cele conţinute în dispoziţiile legale şi/sau în contractele colective de muncă încheiate la nivel superior”, se arată în comunicatul ÎCCJ.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 1 oră
Kokos
Acum 2 ore
Robert
Acum 2 ore
Pastor marginas
Acum 2 ore
Nemo