Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

“Decanul mi-a cerut o hartie cu cine vine noaptea sa lucreze”

Ioana P. Mihu este șeful Catedrei de Inginerie Electrică și Electronică din Facultatea de Inginerie "Hermann Oberth". Totodată este unul dintre îndrumătorii echipelor de studenți din facultate care muncesc pe brânci pentru a câștiga săptămâna viitoare încă un titlul de campioni naționali de robotică. Ce este în capul lor când își petrec nopțile printre șaibe și pixeli în loc de dansatoare și bere, aflați de la domnul profesor.

Reporter: Când vin roboții la Sibiu și de ce vin aici?
Ioan P. Mihu: Roboții vin la Sibiu în 20 mai, pentru simplul și onorantul motiv că suntem campioni naționali de trei ani de zile. Organizatorii competiției au hotărât ca anul acesta să ne onoreze cu șansa de a organiza la Sibiu competiția. Evenimentul se potrivește numai bine și în contextul Zilelor Facultății de Inginerie. Inițial fusese programat puțin mai târziu dar din motive legate de organizare a finalei europene a trebuit să îl mutăm în 20 mai.

Rep.: Care este tema de anul acesta? În ce se vor lupta roboții?
I. P. M.: Anul acesta roboții joacă șah. Dar nu vor fi roboți care chiar joacă șah, ci roboți care mută piese de șah.

Rep.: Dar gândesc ei sau studenții care îi controlează?
I. P. M.: Nu gândește nimeni (râde - n. r.) Jocul nostru nu are o legătură exactă cu jocul de șah în sine, ci pe noi ne interesează dexteritatea aparatelor, faptul că pot muta piese de șah dintr-o pozitie într-alta și altele. Evident că într-o dezvoltare ulterioară a proiectului un alt super sau hiper computer ar putea dirija ce pisă să fie mutată și unde. Competiția noastră presupune existența a doi roboți pe tabla de joc și existența a două echipe aflate față în față.

Rep.: Deci în șahul roboților eu pot muta aparatul meu în așa fel încât să îl blochez pe cel al adversarului.
I. P. M.: Evident că și asta face parte din tactică. Dacă ați mai văzut pe la televizor jocurile de tip sumo între roboți, când unul încearcă să-l împingă și să-l dea afară pe celălalt, jocul nostru este unul de gentlemeni.

Rep.: Care este atmosfera în facultate? Cum stau studenții cu pregătirile? De obicei este o fierbere în perioada aceasta.
I. P. M.: Se muncește zi și noapte. Este o atmosferă excelentă! Până a colo am ajuns că iarăși decanul îmi cere să fac o hârtie oficială ca el să știe cine vine noaptea să lucreze în facultate. Vă puteți imagina?

Rep.: Asta numai la Inginerie se putea întâmpla!
I. P. M.: Da, numai la Inginerie! Și nu în multe locuri prin țară, eu garantez pentru asta!

Rep.: Doar nu o să vedeți la Jurnalistică studenți venind noaptea la facultate!
I. P. M.: (râde n. r.)

Rep.: Câți roboți construiți anul acesta?
I. P. M.: Anul acesta avem trei roboți în facultate. Regula nu permite unei instituții să participe cu mai mult de doi roboți. Probabil că unul îl vom înscrie pe numele Facultății de Jurnalistică (râde - n. r.). Din Sibiu mai participă Liceul Energetic, Compania Continental vine cu un robot, sunt tot foști studenți de-ai noștri. Sau viitori studenți, cum este la Energetic. Anul trecut am avut inspirata idee de a introduce în echipa noastră și un elev de liceu. L-a prins pasiunea și acum și-a făcut echipa lui și vrea să participe la competiție, să-i bată pe ăștia mai mari. La un astfel de nivel de concurență s-a ajuns!

Rep.: Cine vine din țară, care este concurența și unde merg învingătorii?
I. P. M.: Primele două echipe vor merge la finala europeană, care anul acesta va avea loc în Rusia. Concurenții cei mai mulți vin din București, Brașov, Cluj, Iași... Concursul a fost destul de mediatizat, dar nu a stârnit interes în toate facultățile din țară. Nu există motivație pentru copii.

Rep.: Între noi fie vorba, studenții care muncesc nopțile la roboți și mai ratează câte un curs, au totuși o notă mare, nu?
I. P. M.: Dar cum să nu! Noi ținem cont de toate activitățile lor, dar cel mai mare beneficiu pe care îl au nu este acesta, ci locul de muncă foarte bine plătit pe care îl găsesc pe urmă. Majoritatea celor care au lucrat la acești roboți în trecut acum lucrează la Continental, Wenglor sau prin străinătate la alte companii mari.

Rep.: Sunt mulți foști studenți de-ai dumneavoastră care acum lucrează pe salarii mult mai mari decât aveți dumneavoastră?
I. P. M.: Categoric! Cred că toți cei care au lucrat au acum salarii incredibil de frumoase. Studentul care a câștigat concursul de robotică acum trei ani este acum lider de echipă la una dintre aceste mari companii și se ocupă de cele mai înalte tehnologii pe plan mondial. Și a pornit cu roboții!

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Lici

Acum 11 ani

Bravo,pe timp de criza este o mare reusita.
Raspunde

txzjTWWSgRgM

Acum 10 ani

Wow, this is in every respect what I neeedd to know.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus