Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Investitie in spiritul tinar

 

Săptămânile trecute s-au derulat în orașul nostru câteva evenimente culturale remarcabile. Cei care le-au organizat, (cu toate greutățile unei crize continue, cu specific românesc), nu au fost destul luați în seamă, n-au beneficiat de suficientă publicitate, nu au fost destul lăudați! Spun asta pentru că asemenea evenimente trebuie să ajungă până la cei mai puțin obișnuiți cu întâmplările culturale; tocmai pentru aceste categorii ale locuitorilor unui oraș s-a inventat și noțiunea de „întâmplare, happening cultural” – adică un eveniment organizat în așa fel încât să vină în întâmpinarea celor prea grăbiți, prea neinteresați de sufletul urbei în care, ca din „întîmplare”…
Doresc să rămână și în acest mod (cât mai avem presă tipărită!) mărturia unui efort spre binele mai ascuns al cetății, efort dirijat spre creșteri strategice, spre zidirea atât de puțin vizibilă a sufletelor noastre…Este vorba despre un grup de asociații internaționale, organizații ne-guvernamentale, în spatele cărora se află de fapt un buchet de oameni inimoși – români, sași, maghiari, germani, olandezi, italieni – care pot fi priviți printr-un numitor: spiritul lor tânăr!
A fost, la începutul lui mai, Muzeul Labirint Sibiu 2011 – așezat în Piața Mare și organizat de Fundația „Artex”, pe panourile căruia orice sibian sau vizitator al orașului putea să intre în contact cu reproduceri ale valorilor culturale din muzeele sibiene. Pentru a atrage publicul, mai ales pe cel tânăr, organizatorii au imaginat o întreagă serie de evenimente conexe: concerte, proiecții de filme, mici piese de teatru, dar și ateliere practice – de pictură pe sticlă, de colaje – pentru cei mici. Iată cum s-au putut pune din nou într-un contact funcțional câteva dintre marile muzee ale Sibiului, dintre instituțiile cu săli de spectacole și chiar localurile cu bun renume din zona centrală, care și-au oferit micile saloane iubitorilor de evenimente culturale.
Apoi am avut un sfârșit de săptămână conceput ca un adevărat „festival urban”. Organizator excepțional, atrăgând numeroși sponsori în aceste vremuri tulburi, a fost fundația „Heritas” – Fundația Transilvană pentru Dezvoltare Integrată, Protecție și Revitalizare a Patrimoniului Cultural. Chiar din această titulatură completă reiese câtă nevoie este în spațiul nostru sibian/transilvan/românesc de o privire cât mai atentă asupra moștenirii, pentru a putea merge cît mai sigur (adică fără erori) spre viitor !
Programul s-a numit „huet. Urban” și a fost un adevărat maraton cultural, de vineri după-masa până duminică seara, în ciuda vremii capricioase. Totul a început cu lansarea broșurii „Cele 15 sate premium din județul Sibiu”, un ghid care fixează pentru localnici, dar și pentru vizitatori și viitorii turiști culturali traseul acestui Proiect pentru conservarea patrimoniului cultural și promovarea turismului durabil. Este doar un grup de sate din nord-estul județului nostru, cu puternică amprentă săsească, deci cu o marcă a interculturalității specifice zonei, care a anticipat benefic legătura noastră oficială, de astăzi, cu centrul și vestul Europei! Este un exemplu de proiect ce s-ar putea multiplica, atât în restul județului, cât și în alte zone ale țării, așa cum de fapt au încercat unele ONG-uri în ultimii ani, trecând peste greutățile impuse de o legislație nepotrivită și neprietenoasă pentru turismul durabil – acel turism care se adresează mai ales sufletului/spiritului și care nu agresează patrimoniul, natural sau construit! Ba chiar oferă premizele unei dezvoltări economice locale fără dezavantajele expansiunii continue a producției și consumismului. Și aici trebuie menționate acțiunile exemplare ale unor mici investitori din Marea Britanie, Olanda, Italia, care au luat în grijă case vechi de la țară și arată tuturor cum se poate revitaliza economia locală fără a agresa ceea ce este valoros din moștenirea satului!
Fundația Heritas, moștenitoare a experienței și pragmatismului fostului Proiect GTZ Sibiu, (consultanța germană pentru Capitala culturală 2007), va promova această broșură pe toate căile, oficiale și neconvenționale, pentru a multiplica șansele dezvoltării durabile a zonei noastre.
Festivalul urban, desfășurat în chiar centrul orașului istoric – Piața Huet - a oferit evenimente pentru toate vârstele, gusturile și tipurile de timp liber ale sibienilor și turiștilor prezenți: tehnici meșteșugărești de reabilitare a construcțiilor și obiectelor vechi, prezentate în ateliere mobile/inițiere pentru copii în mici activități legate de locuință și mobilier/prezentare și degustări de produse gastronomice tradiționale, deci ecologice / prezentarea unor inițiative ale ONG-urilor sibiene în domeniile carității sociale, a protecției naturii și animalelor comunitare/club de dansuri tradiționale și contemporane/atelier teatral pentru copii și tineri, spectacole interactive / concerte cu muzică din toate epocile / proiecții de filme documentare / tururi ghidate în piețele istorice și catedrale / discuții pe teme civice și urbanistice („a trăi, a locui în inima orașului” , lucrări de reabilitare-model din Brașov, personalitatea arh.-șef al Sibiului O. Czekelius) . O formă excelentă de educare civică și urbanistică a fost și concursul calat pe zona centrală sibiană „Restaurarea corectă a clădirilor din centrul istoric”, finanțat generos, și care a putut remarca mai multe intervenții la clădiri vechi, totale sau parțiale, care să devină exemplu de urmat pentru vecini sau, de ce nu, pentru locuitori din alte zone ale orașului! Au mai fost premiate și proiecte ale elevilor, mici și mari, din câteva școli din județ, care au ilustrat înțelegerea lor deosebită pentru patrimoniu și conservarea lui.
Organizatorii acestui tur de forță au trecut peste bariere de limbă, confesiune, mentalități, bariere financiare și birocratice, probând ”spiritul tânăr”! Spirit tânăr mai înseamnă și sufletul de copil animat de speranță și încredere, încredere pe care mentorii lor adulți știu să nu o dezamăgească, dirijând-o spre valorile sigure – de legătură afectivă cu locurile natale, aceste locuri sibiene în care se formează ca oameni ai cetății!
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Basme

Acum 13 ani

Spre stiinta dvs., GTZ nu a fost ”consultanța germană pentru Capitala culturală 2007” ci consultant pt. pachetul de reabilitare arhitectonica ocazionat de acordarea titlui de CCE. Dar, probabil ca arhitect, nici nu va intereseaza altceva...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus