Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Congresului National de Diabet a inceput la Sibiu

Sub genericul „Epidemie” de diabet zaharat tip 2 în România şi în lume”, astăzi a început la Sibiu al 37-lea Congres Naţional de Diabet. Timp de patru zile, specialişti din România şi din străinătate, vor aborda cele mai noi strategii terapeutice pentru controlul diabetului şi a complicaţiilor asociate. Un punct important pe agenda de discuţii îl constituie dezvoltarea unor programe şi metode, prin care să se ofere o educaţie continuă pacienţilor cu diabet zaharat. „Diabetul este în prezent cea mai solicitantă problemă de sănătate a secolului XIX-lea. România este una dintre ţările care se bucură de un Program Naţional de Diabet bine implementat. Încercăm să îi ajutăm pe pacienţi, dar şi să-i educăm, să-i informăm” a declarat Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. În România, în anul 2010 au fost înregistraţi aproximativ 590.000 de pacienţi, dintre care 320 sunt copii. Potrivit statisticilor din anul 2010, la nivel mondial aproape 285 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu acestă boală, din care aproximativ 55,2 de milioane în Europa. În cadrul Congresului din acest an va avea loc lansarea unor programe educaţionale pentru pacienţii cu diabet zaharat cărora li se vor iniţia diverse terapii antihiperglicemiante injectabile. „Pacientul are anumite nevoi pe care noi trebuie să le satifacem, căci punerea unui diagnostic nu este suficientă. Pacienţii trebuie să ia zilnic decizii medicale, în privinţa cărora trebuie să fie informaţi. De aceea noi trbuie să educăm pacientul în privinţa acestei boli, nu doar sa-l tratăm” a spus dr. Maria Moţa, preşedintele Asociaţiei Române a Educatorilor în Diabet. Compania farmaceutică Eli Lilly, sponsorul principal al congresului, va lansa în cadrul sesiunilor de discuţie, programe de informare care se adresează personalului medical şi pacienţilor. „Trebuie să punem accentul pe educaţie, căci ea are un rol extrem de împortant pentru medici, dar şi pentru pacienţi. Am iniţiat numeroase programe care se adresează celor care au diabet, dar şi programe pentru instruirea asisteniţilor şi a medicilor, cum este de exemplu serviciul de informaţie medicală MedInfo, care reprezintă o bază de date foarte complexă la care au acces toţi medicii care doresc să afle informaţii noi despre această boală”a spus Mihaela Matei, manager Eli Lilly Romania. Congresul se va desfăşura în perioada 25-28 mai, la Hotelul Ramada.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus