Vicepreşedinta Curţii de Apel Constanţa, judecătoarea Adriana Ispas, şi-a motivat sentinţa dată în dosarul Apostu, judecat în timp record în primăvara acestui an. Cu un limbaj tăios, judecătoarea susţine că se impun pedepse aspre pentru fostul prim-procuror Florin Apostu şi pentru fostul ofiţer SRI, Tiberiu Popescu. În acelaşi timp, cataloghează drept specială situaţia lui Ilie Carabulea, al cărui scop, în opinia instanţei, a fost acela de a controla justiţia până la cele mai înalte foruri. Turnul Sfatului vă prezintă în exclusivitate un rezumat al deciziei dată în cel mai răsunător caz de corupţie de la Sibiu.
„Inculpatul Apostu Florin Nicuşor a deţinut funcţia de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu şi, profitând de acesta, a săvârşit mai multe acte de corupţie în scopul, pe de o parte, de a participa activ la «elita comunităţii locale», iar pe de altă parte, pentru obţinerea de foloase materiale”, se arată în decizia instanţei de la Constanţa. Relaţia lui Apostu cu Ilie Carabulea a fost una care a cântărit greu pentru instanţă. „Semnificativă în activitatea infracţională a inculpatului Apostu este şi contribuţia inculpatului Carabulea Ilie, fondator, acţionar majoritar al holdingului Atlassib SA Sibiu, format din 40 de firme cu obiecte de activitate diverse (... cu o cifră de afaceri de 240 de milioane de euro în anul 2010 şi peste 6.000 de angajaţi), care a profitat de dorinţa celui dintâi de a face parte din sfera oamenilor influenţi la nivelul judeţului, oferindu-i diverse avantaje până la mită”.
Apostu şi Popescu: se impun pedepse aspre
La individualizarea pedepselor, instanţa de la Constanţa a avut în vedere, în cazul lui Apostu şi a lui Tiberiu Popescu, faptul că cei doi deţin funcţii prin care sunt chemaţi „să apere legea”. Motivarea invocă, de asemenea, „urmările grave produse prin afectarea pe de o parte a încrederii cetăţenilor în actul de justiţie, iar pe de altă parte a imaginii justiţiei, obţinerea efectivă a mitei pretinse”, pentru a decide că „se impune aplicarea unor pedepse aspre (...), cu închisoarea, care să asigure prevenţia generală, reeducarea inculpaţilor, pentru a răspunde sentimentelor de indignare, frustrare a opiniei publice, reacţiei extrem de negative din partea societăţii civile în cazul unor asemenea fapte”. Judecătoarea de la Constanţa a remarcat „implicarea majoră a inculpatului Apostu, care avea şi ultimul cuvânt prin rezolvarea cauzei penale”.
Carabulea, situaţie specială
În cazul soţilor Dumitru şi Mihaela Cârstea şi a lui Nicolae Boţa, instanţa a avut în vedere „pericolul social concret mai puţin ridicat al faptelor acestora (...), precum şi circumstanţele personale ale celor trei inculpaţi, care nu şi-au făcut un «modus vivendi» din activităţile imputate”. Prin urmare, „se impune aplicarea pedepsei închisorii orientată spre minimul prevăzut de textul incriminator”.
Situaţia lui Ilie Carabulea a fost una mai specială, în analiza instanţei judecătoreşti. „(...) referitor la individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului Carabulea Ilie, instanţa are în vedere atât minimul prevăzut de legiuitor mai ridicat pentru infracţiunea imputată acestuia, dar şi mobilul total diferit şi anume intenţia de a-şi întinde şi menţine influenţa asupra persoanelor chemate să înfăptuiască actul de justiţie de la prim nivel până la unul dintre cele mai înalte foruri – procuror general al ţării”.
Executarea pedepselor în regim de detenţie se impune în cazul lui Apostu şi a lui Popescu deoarece ambii „ar fi trebuit să vegheze la respectarea legii”. În cazul celorlalţi inculpaţi, instanţa de la Constanţa a luat în considerare că nu au mai existat alte abateri sau antecedente penale, dar şi că „sunt apreciaţi pozitiv în comunitate, cu şanse reale de reintegrare fără executare”. După cum era de aşteptat, judecătoarea de la Constanţa a remarcat mai ales atitudinea soţilor Cârstea, „cooperanţi pe tot parcursul procesului penal”.
Acuzaţii nefondate
Una din cele mai grave acuzaţii formulate de procurorii DNA la adresa lui Apostu şi Carabulea fac referire la cele două maşini cumpărate de la fosta firmă Atlassib Leasing, prin intermediul societăţii Intermedia şi folosite de Apostu. Este vorba de un VW Passat, iar apoi de un Audi A8.
Faţă de aceste acuzaţii, Ilie Carabulea, prin intermediul avocaţilor, a arătat că nu mai este acţionar al fostei Atlassib Leasing. Cu toate acestea, instanţa de la Constanţa a remarcat faptul că magnatul sibian „are o influenţă reală şi asupra firmelor la care nu mai deţine acţiuni, dar nu există nicio probă că a luat măsuri de dare de mită a autoturismului spre folosinţă inculpatului Apostu Florin pentru soluţionarea unor cauze penale într-un anumit mod în folosul său ori al holdingului”. Prin urmare, şi pentru acuzaţia de dare de mită formulată pe numele lui Carabulea şi pentru cea de luare de mită, împotriva lui Apostu, instanţa de la Constanţa a decis achitarea.
Cu toate acestea, judecătoarea Ispas găseşte că este „criticabilă conduita inculpatului Apostu, din perspectiva exigenţelor statutului de magistrat, de a ocoli dispoziţiile legale în scopul achiziţionării unor autoturisme scumpe cu mijloace cât mai ieftine”.
Menţinerea măsurii de arest
Atât Florin Apostu, cât şi Tiberiu Popescu sunt reţinuţi la Penitenciarul Poarta Albă încă din 28 octombrie 2010. Cererile de înlocuire a măsurii de arest preventiv formulate de cei doi au fost respinse de fiecare dată atât de Curtea de la Constanţa, cât şi de Înalta curte de casaţie şi justiţie. „(...) măsura arestării a fost menţinută pe baza probelor de vinovăţie, a gravităţii infracţiunilor generate de natura acestora şi a reacţiei publicului faţă de asemenea fapte, dar în acelaşi timp şi din cauza riscului foarte probabil al exercitării de presiuni asupra martorilor”, justifică judecătoarea de la Constanţa. Mai mult, în urma pronunţării sentinţei, pentru Apostu şi Popescu a fost prelungită măsura de arest preventiv cu încă 60 de zile, care ar urma să se încheie la jumătatea lunii iunie. „Pronunţând condamnarea la pedeapsa cu închisoarea, chiar dacă sentinţa nu este definitivă, dar cu o puternică valoare asupra vinovăţiei şi responsabilităţii inculpaţilor, faţă de probele aflate la dosar până în acest moment, temeiurile care au stat la baza luării măsurii arestării nu au încetat şi impun în continuare privarea lor de libertate”.
Florin Apostu, ultimul care a formulat recurs
Împotriva deciziei de la Constanţa, pronunţată într-o zi de vineri, au formulat recurs în ziua lucrătoare imediat următoare procurorii DNA, Ilie Carabulea şi Tiberiu Popescu. Au urmat înaintat recurs, apoi, Nicolae Boţa şi soţii Mihaela şi Dumitru Cârstea. Ultimul care a formulat recurs, la o săptămână şi jumătate de la pronunţarea sentinţei de la Constanţa, a fost Florin Apostu. Deocamdată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a stabilit un termen de judecată a recursurilor. Între timp, însă, a respins acţiunile lui Apostu şi Popescu împotrivai deciziei de prelungire a măsurii de arest preventiv până la jumătatea lui iunie.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Înalta Curte ,
Judecătoria Sibiu ,
Ilie Carabulea ,
Turnul Sfatului ,
Apel Constanța ,
Carabulea Ilie ,
Atlassib Leasing ,
Adriana Ispas ,
Dumitru Cârstea ,
Mihaela Cârstea ,
Nicolae Boța ,
Florin Apostu ,
Tiberiu Popescu ,
Inculpatul Apostu Florin Nicuş ,
Penitenciarul Poarta Albă ,
Apostu Florin ,
Atât Florin Apostu ,
Vicepreşedinta Curţii
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Till Eulenspiegel
Acum 6 ore
Vecerdea s
Acum 6 ore
Gogu
Acum 7 ore
Aaa
Acum 7 ore
Ciobrânzan Dann