Marţi,
07.12.2021
Ceata
Acum
1°C

Directoriada 2011: favoritii dupa prima etapa sunt Valer Olariu, Alina Pinca, Dragos Varga si Silviu Bors

 

Concursurile pentru desemnarea viitorilor directori ai Bibliotecii județene Astra, Complexului național muzeal Astra, Centrului cultural interetnic Transilvania și Școlii populare de arte și meserii ”Ilie Mincu” au trecut de prima etapă, analizarea proiectelor de management.
Proiectul jurnalistului Radu Nechit a fost retras din concursul pentru șefia Școlii de Arte Populare și Meserii ”Ilie Micu”, cel al expertului restaurator Vasile Mirel Bucur a fost eliminat din concurs, iar proiectul cântăreței din Săliște, Rodica Popa Comăniciu nu a primit decât nota 3,70, fiind respins. Singurul candidat rămas pentru cea de-a doua etapă, și ultima, de desemnare a viitorului manager al Școlii de arte populare este Angelica Pinca Alina, al cărei proiect a fost notat de comisia de concurs cu nota 8,54.
La Complexul național muzeal Astra, unde singurul proiect depus este cel al actualului interimar, Valeriu Olariu, nu sunt emoții. Proiectul de management depus de Olariu a primit nota 9,53 – cea mai mare notă acordată de comisia de concurs pentru vreun proiect depus.
Potrivit regulamentului, sunt declarați admiși pentru ultima etapă – susținerea interviului – candidații ale căror proiecte de management au obținut în prima etapă a minim nota 7.
 
Pole position: Silviu Borș și Dragoș Varga
 
Silviu Borș - actualmente redactor la Revista Transilvania - și Dragoș Varga, în prezent directorul interimar al Centrului cultural interetnic Transilvania sunt favoriții ultimei etape a concursului pentru șefia Bibliotecii județene Astra, respectiv a Centrului cultural interetnic.
În cazul primei instituții menționate, Biblioteca, se înregistrează cea mai mare concurență: nu mai puțin de opt proiecte de management au fost depuse. Unul singur a fost respins, cel al fostului jurnalist Dan Ioan Bogdan, al cărui proiect a primit nota 5,70. Cea mai bună notă – 8,73 - a primit proiectul redactat de Silviu Borș, care și-a făcut, de fapt, și lucrarea de doctorat pe managementul Bibliotecii județene.
Laura Bucătaru, din cadrul Bibliotecii, a avut un proiect notat cu 7,84, actrița ioana Blaga Frunzescu a avut o lucrare notată cu 7,61, iar muzeograful Bogdan Andriescu are un proiect notat de comisia de concurs cu nota 7,57.
Proiectul conferențiarului universitar Cosmin Tileagă a primit nota 7,53, iar cel al Elenei Lotrean, 7,10.
 
La Centrul cultural interetnic Transilvania – care editează revista Transilvania – candidează fostul director, Corvin Lupu, și cel care i-a urmat, ca interimar, în funcție, Dragoș Varga. Acesta din urmă a avut cel mai apreciat proiect de management al instituției pe următorii trei ani, proiect notat cu nota 9,12. Corvin Lupu a primit doar nota 8,08.
 
Ultima etapă a concursului va avea loc pe 14 iunie, când candidații rămași în cursă vor susține interviurile pe baza proiectelor de management în fața comisiei de licitație, dar vor da și probele de limbă și de verificare a aptitudinilor de folosire a computerului.
Rezultatele vor fi anunțate în ziua imediat următoare.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Transilvania profunda

Acum 10 ani

Corvin Lupu a depus contestatie. Varga nu are vechime legala de un an ca director de institutie sau de prpoiect finantat. El nu avea voie sa fie admis la concurs, daramite sa fie protejat la maxim posibil. In comisie au fost introdusi doi colegi de colectiv ai lui Varga (unul de la facultate, celalalt de la filiala Uniunii Scriitorilor). Nici unul nu s-a retras din comisie, desi au dat declaratie ca nu au legatura cu nici un candidat, ceea ce este impardonabil. Doi membrii ai comisiei (din Bucuresti si Brasov), nici nu au fost prezenti la Sibiu, cand s-a reunit comisia si a stabilit modul de lucru, baremul etc. si cand presedintele Bottesch a dat instructiuni comisiilor. Pana la afisarea rezultatelor evaluarii proiectelor, cei doi nu au venit la Sibiu. Inainte de derularea concursului, Corvin Lupu trebuia evaluat in mod obligatoriu, conform legii, iar daca ob5tinea nota mare, Consiliul Judetean trebuia sa-i prelungeasca contractul cu inca trei ani. Va iesi un proces care va scoate la lumina ilegalitatile care se practica la Consiliul Judetean. Corvin Lupu spune ca persoanele din afara nu pot sa stie mai bine ca domnia sa, care a fost sapte ani director, de ce are nevoie revista Transilvania si institutia, ca sa i se dea lui nota opt si ceva pe proiect. un profesor universitar nu poate fi evaluat de persoane care sunt in ierarhia academica si intelectuala sub nivelul dumnealui. Din orice punct de vedere s-ar privi lucrurile, daca s-ar lucra serios, Varga n-ar putea fi pus in balanta cu Lupu. El insusi trebuia sa aiba bunul simt sa se dea deoparte. Cert este ca se confirma derapajele de la legalitate si moralitate ale Consiliului Judetean. Oricat ar fi minoritarii la moda, toate ar trebui sa aiba o limita.
Raspunde

bravo

Acum 10 ani

Toti bozgorii sunt botezati preventiv de catre parinti Dragos, ca nu se stie cat o mai tine chestia cu discriminarea pozitiva, practicata de pe vremea lui Ceasca si accentuata dupa rivolutzia lui peshte. Iata ca Varga are acelasi prenume cu shogorul Dragos Bako de la \"Tribuna\" lui Cara(...) (mesaj editat)
Raspunde

anonim

Acum 10 ani

Ai mare dreptate! Ungurul de Varga nu are ce cauta la conducerea institutiei. Daca nu era Lupu nici macar nu putea visa vreodata ca el poate candida la conducerea Revistei Transilvania.
Raspunde

sibianul

Acum 10 ani

Vreau sa fiu si sa raman SIBIAN, NU brasovean!
Raspunde

critic

Acum 10 ani

Eu vreau să câştige Dragoş Varga. Să câştige competenţa. Toţi criticii de mai sus se leagă de etnie, nici unul nu vorbeşte de competenţă. E mai greu să te baţi în ştiinţă. Mai uşor e să înjuri şi să cauţi explicaţiile propriei incompetenţe şi înfrângeri în \"chestii procedurale\".
Raspunde

Catre critic si catre nea Lupu

Acum 10 ani

Am scris si pe forumul concurentei. N–am prea inteles. Acuma vreti sa–l acuzati de lipsa de competenta pe prof. Lupu si sa-l scoateti mare competent pe Varga? Hai ca–i frumos. Cine–i Varga? Ce cauta la revista Transilvania? Ca sa doarma linistita generatia Marii Uniri, rugati–l sa nu agreseze revista. Chiar si numai cu numele asta si n–are ce cauta acolo. Nenea criticule, iarasi bulversam ierarhia valorilor? Lasa-l pe nenea Varga sa munceasca, sa vedem daca iese ceva din el, ca deocamdata n-a iesit nimic, iar cand va fi profesor si cercetator consacrat sa vina la Transilvania. Nenea Lupule, de ce n–ai facut un colectiv ca lumea la Transilvania? Acolo trebuiau numai seniori ai culturii romanesti, fara pitifenderi care sa stea zeci de ani ca sa–i ridice prestigiul revistei pe ei. Trebuiau aduse valori autentice care sa ridice ele revista, nu revista sa ridice tot felul de incepatori, aflati pe post de \"ginerica\", sau de prietenii de bautura ai fiului d-lui Tomus. Ai gresit, d–le Lupu ca ai tinut acolo toata mostenirea lui Mircea Tomus! Acuma, contopistii de la judet, care n–au nimic a face cu cultura, cauta sa puna director pe festecine. Pe dumneata nu te mai vor ca esti prea bun si prea nationalist. Te sapa subtil. Iti mai spun ceva: sforile impotriva dumitale le–au tras, probabil pe langa altii, jurista evreica (imi scapa numele) si presedinta comisiei, Campeanu Denisa. Si inca ceva, vezi ca si PSD–ul a fost contra dumitale.
Raspunde

tot eu criticu pt domnul cu \"Nea Lupu\"

Acum 10 ani

Am scris dincolo ce aveam sa va spun. \"Nea Lupu\"...asa va adresati dumneavoastra domnului profesor universitar doctor Corvin Lupu? Mai era unu \"nea Gigi\" pe la fotbal. Dar nu pare sa se simta prea bine. Nici \"nea Lupu\" nu pare prea fericit.
Raspunde

una

Acum 10 ani

Dk tot suntem vanduti Brasovului, ce mai conteaza Biblioteca ASTRA? Despre ASTRA nimic? Valoarea ei se reflecta in comentariile...ioc!
Raspunde

Catre dl Csaba

Acum 10 ani

N-am inteles, domnule Csaba, vorbiti in numele d-lui Varga?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus