Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Festivalul de Teatru laudat in Der Standard

Oriunde ai putea bănui că are loc al treilea festival teatral ca amploare din Europa, numai într-un oraş de provincie din România, nu. Însă Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a evoluat de la începuturile sale modeste - cu trei reprezentaţii în 1993 - la un mare eveniment în toată puterea cuvântului, se scrie în cronica din paginile cotidianul austriac Der Standard, citat de Agerpres.
La cea de-a 18-a ediţie, pe parcursul a zece zile, se desfăşoară nu mai puţin de 350 de manifestări, cu participanţi din 70 de ţări, în 66 de locuri diferite. Mai multe găzduiesc doar festivalurile de la Avignon şi Edinburg.
Partea leului revine, fireşte, producţiilor "casei", mai ales ale Teatrului Naţional Radu Stanca, co-organizator. La fel, celor patru montări ale maestrului român Silviu Purcărete (Faust, Lulu, Metamorfoze, D'ale Carnavalului) şi celor trei ale lui Gavriil Pinte.
Cel mai interesant dintre ele este probabil proiectul lui Pinte dedicat aniversării a 100 de ani de la naşterea "nihilistului secolului", Emil Cioran. Spectatori selectaţi au fost conduşi, într-un tramvai alb, de la cimitirul din Sibiu până la Răşinari, paradisul copilăriei lui Cioran, şi înapoi. Două ore de întâlniri intime cu lumea disperată a super-pesimistului şi scepticului filosof. Fără posibilitate de evadare. Supărătoare este numai (ca la aproape toţi regizorii români, fie Purcărete sau Şerban) înclinaţia oarecum prea apăsată către expresionismul simbolico-poetic. Ca formă de rezistenţă estetică în epoca Ceauşescu, poate că era de înţeles, însă, între timp, acest stil cvasi-uniform de suprarealism târziu pare învechit.
O lovitură de maestru politică este în sine prezenţa simultană la festival a unor trupe din Israel, Iran şi Emiratele Arabe Unite.
Directorul, fondatorul şi marele maestru de ceremonii, Constantin Chiriac (cel care a fost şi creierul din spatele candidaturii încununate de succes a Sibiului pentru titlul de capitală culturală europeană în 2007) se gândeşte deja mai departe.
În 2012, pe lângă festival, aici ar urma să fie acordat PREMIO EUROPA, cel mai valoros premiu teatral european (anul acesta a mers la Sankt Petersburg, la Peter Stein). Iar pentru următorii şapte ani, Chiriac se gândeşte la reconstruirea fostei cazărmi aruncate în aer de Ceauşescu ("a urât Sibiul", spune Chiriac), pentru ca în noua clădire să fie găzduite trei săli de teatru şi un centru de congrese.
Sună megaloman, dar aşa păreau, în definitiv, şi proiectele sale de festival şi capitală culturală în 1993. Iar cine nu are viziuni, are nevoie de un medic, îşi încheie regizorul vienez Robert Quitta relatarea despre festivalul de la Sibiu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Hermann@1

Acum 12 ani

da ciumete , l-au pus consul austriecii , dar l-au pus in Sibiu si nu in valahia sau brasov. Bucura-te tolomacule c-or pus pe unul de-a nost`,sas sau roman, consul la austrieci.Asta face bani in Sibiu si ii cheltuieste si investeste tot aici, sa aiba ai nosti` unde lucra. Asa ca mars potaie nationalista la tg carbunesti sau la ploiesti ! Pe undeva te inteleg ca mori de oftica c-or deschis aia consulat la Hermannstadt si aiurea..
Raspunde

octogon

Acum 12 ani

\"Oberzampano\" l-a numit austriacul pe Chiriac, cine a vazut filmul \" La Strada\" a lui Fellini stie de ce ...
Raspunde

pt. Hermann

Acum 12 ani

Ciumete e taica-tau care te-a creat cu verisoara primara si hermafrodita Ingrid,\'ra-ti ai dracului de propagandisti hitleristi!
Raspunde

pt.3

Acum 12 ani

confirmi ca esti ciumete si ca esti un pribeag prin Sibiu. Daca erai Sibian adevarat erai mandru ca iaca Austria isi dechide consulat la noi.Eu sunt roman si scriu din Sibiu tolomacule,iar de cand cunosc, de la strabunicii mei , ne tragem din marginime si traim in Sibiu. Nici o data nu am avut probleme cu sasii sau ungurii cu care am fost coleg incepand de la gradinita si am convietuit in armonie. In schimb tu , gunoiule, esti un xenofob schizofrenic, retardat si nationalist , demn intr-adevar de fi numit nazist. Imi pare rau ca-mi pierd timpul scriind unui ciumete adevarat , dar consider ca trebuie luata atitudine civica impotriva neghiobilor de teapa ta. Virgil Ardelean.
Raspunde

ha,ha

Acum 12 ani

Bai, \"romanule\" Hermann din Marginime, Austria si-a mai deschis un Imperiu la noi, in parteneriat cu Ungaria, si a fost nevoie de un razboi mondial ca sa scapam de ei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus