Duminică,
05.12.2021
Innorat
Acum
-4°C

Reforma administrativa trebuia sa porneasca din Sibiu. La Sibiu ploua...

 

Este din nou la modă discuția legată de reforma adminitrativă a României și reîmpărțirea administrative-teritorială. Boc vrea totul gata într-o săptămână. UDMR vrea Ținut Secuiesc. Opoziția susține că nu e de accord ca populația să-și schimbe cărțule de identitate. Foarte puțini știu însă că în Sibiu există singurul institut din țară care trebuia să facă din 1995 un studiu privind reforma administrativă.
Inaugurat cu mult entuziasm, Institutul de drept public și științe administrative (IDPSA) al României a rămas din 1995 și până acum fără niciun studiu dat publicității publicului larg. ”Viitoarea organizare administrativă a României pe regiuni, armonizarea legislativă a României cu normele Comunității Europene, viitorul sistem de invățământ și reforma sistemului Justiției sunt doar câteva din proiectele ce vor fi elaborate în cadrul nou înființatului Institut de drept public și științe administrative al României. Este singura instituție centrală a României care își are sediul în Sibiu și a doua de acest gen care își are sediul altundeva decât în București. În cadrul Institutului vor lucra sute de cercetători români din diferite domenii, care vor elabora programe care să stea la baza deciziilor legislative și executive pe care urmează să le ia Guvernul și Parlamentul României”, scriau ziarele locale la inaugurarea Institutului. De atunci, nu a mai apărut nicio șire. Institutul a realizat aproape în fiecare an câte o comunicare științifică, însă fără a fi luată în seamă de ”mediul” politic. 
Astăzi, de institutul cu pricina nu mai știe nimeni. La sediul acordat de guvern institutului, Calea Dumbrăvii nr. 28-30 funcționează Universitatea Româno – Germană. La secretariat suntem lămuriți: ”Institutul este în reorganizare într-un alt corp de clădire. Vă las un număr de telefon”. La telefon nu răspunde nimeni. Pe adresa de mail a institutului e liniște. Afară plouă… 
În aprilie 2010, Guvernul Boc II a modificat regulamentul de organizare şi funcţionare al Institutului și a limitat sursele de finanțare ale Institutului. ”Cheltuielile curente și de capital ale Institutului se finanțează din venituri proprii și din subvenții de la bugetul de stat. Subvențiile de la bugetul de stat vor fi acordate începând cu data de 1 ianuarie 2013”, se arată în decizia semnată de premierul Emil Boc. Cu tote acestea, în doar câteva zile, Boc dorește o analiză și o propunere privind reorganizarea administrative-teritorială a țării, ignorând acivitatea (dacă există) a Institutului creat exact în acest scop.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie. Şeful statului a menţionat că organizarea administrativă a României este făcută pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, în 21 de ani de parlamentarism, nici măcar articolele în care scrie "Republica Socialistă România". ”Se face canalizare şi faci o staţie de epurare în loc să facă o magistrală care să treacă prin trei judeţe, se face o singură o singură staţie de epurare mare, ca să nu mai vorbim de structura judeţeană de drumuri, care pur şi simplu este fracturată. Şi mai este un motiv pentru care eu cred că trebuie desfiinţate cele 41 de judeţe şi teritoriul reorganizat pe 8 judeţe mari sau 7 judeţe plus municipiul Bucureşti şi zona metropolitană a judeţului Ilfov, corespunzător regiunilor de dezvoltare economică stabilită cu Uniunea Europeană: reducerea masivă a birocraţiei şi a instituţiilor deconcentrate ale statului. Avem 41 de inspectorate de poliţie în loc să avem 7 sau 8, avem 41 de direcţii agricole, 41 de direcţii sanitare, 41 de direcţii de finanţe publice, bine încărcate altfel, şi aşa mai departe, tot din 41 în 41 numărăm sutele de birocraţi care fac amară viaţa şi a populaţiei şi a primarilor de la nivel judeţean", a spus Băsescu. Şeful statului a vorbit despre corupţia de la nivelul judeţelor, unde s-au format "familii transpartinice".
La sfârșitul săptămânii trecute, secretarul general al PDL, Ioan Oltean a precizat că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi de reorganizare administrativ-teritorială. Potrivit lui Oltean, pe formula de opt județe regiunea din care ar face parte Sibiul va avea capital la Brașov. Din această regiune mai fac parte județele Alba, Brașov, Harghita, Covasna și Mureș. 
CASETĂ
 
„Acest institut va fi locul de unde va fi elaborata doctrina Romaniei, de catre oameni de stiinta, cercetatori. Este un moment istoric. Va avea, in mare, doua misiuni principale. Aceea de a fundamenta directia de perfectionare a organismelor si functiilor institutiilor publice ae celor trei puteri in stat, iar a doua misiune este de a face propuneri de perfectionare si armonizare a legislatiei romanesti cu cea comunitara ", declara la Sibiu, la inaugurarea Institutului senatorul Antonie Iorgovan, unul dintre promotorii legii de înființare a Institutului. 
 
 
 
"Cred că este o discuţie care va dura destul de mult. Suntem la începutul unei discuţii care se reia din ciclul electoral. Întotdeauna înainte de alegeri, vine cineva cu reîmpărţirea Românie, după alegeri, trecem mai departe. Cred că este o chestiune de campanie electorală în momentul acesta. Deocamdată, nu am găsit în media, decât că se doreşte reîmpărţirea, fără să se spună de ce. Povestea cu fondurile europene este destul de transparentă. Şi acum România este împărţită în regiuni de dezvoltare care absorb fonduri europene, aici argumentaţia nu stă în picioare", primarul Sibiului, Klaus Johannis. 
 
 
 
Conducerea Institutul de drept public și științe administrative
Emil Bălan -  Președinte
Ioan Mazilu – Vicepreședinte
Ion Dragoman -  Director 
Valentin Stelian Bădescu - Director 
Daiana Maura Vesmaș - Director 
Corina Petică – Roman - Director 
Cristina Onet - Director 
Ioana Vasiu - Director 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

callas

Acum 10 ani

deci s-a mancat o paine dulce timp de 16 ani, fara sediu, fara responsabilitate, fara rezultate, daca sunt 8 (???) directori, trebuie sa fie si cel putin 8 angajati inclusiv portar ( ce conteaza ca nu au sediu ?), secretara ( si ce daca nu e nimeni la telefon ?) la proportia traditionala romana intre cei ce incaseaza si nu fac nimic si cei frustrati care trebuie sa faca treaba. Iar \"vorbele de duh\" ale primarului din ultima vreme denota un manfisism total nepotrivit pentru un edil (inca) in functie.
Raspunde

student valcean

Acum 10 ani

Va zic eu cum facem. 8 regiuni + Regiunea Sibiu. Autonomie!!! Maine ma duc in piata mare sa protestez.
Raspunde

@student valcean

Acum 10 ani

n-ai ambitie daca nu te stopesti cu benzina si iti dai apoi foc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus