Duminică,
05.12.2021
Innorat
Acum
-3°C

Turismul sibian. "La noi nu s-a prea simtit recesiunea"

Caniculă, lumea fuge la munte. Soare cât cuprinde şi gândul zboară la concedii. Oare vin turişti în perioada aceasta prin pensiunile sibiene? L-am întrebat acelaşi lucru pe Dorin Beu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural.

Reporter: Miez de vară, vacanţă, concedii... vine lumea la pensiunile din Mărginime?

Dorin Beu: Să ştiţi că vine şi vine destul de multă lume, mai ales în ultima vreme.

Rep.: Aveţi vreo cifră, îmi puteţi spune un grad de ocupare?

D. B.: Nu am asemenea cifre, v-aş minţi dacă v-aş spune acum că sunt atâţia turişti. Dar pot să vă spun că sunt mulţi turişti în zonă şi numărul lor este în continuă creştere. Ca să vă dau un exemplu, nu cred se cunoaşte vreo diferenţă faţă de anii trecuţi, ba dimpotrivă sunt mai mulţi turişti anul acesta decât în alţi ani.

Rep.: Mai mulţi? Ce-i atrage, pentru ce vin?

D. B.: Vin pentru linişte şi pentru frumuseţea locurilor. Ce vreau eu să vă spun este că în ultimii ani şi numărul pensiunilor din zona Sibiului s-a dublat şi toate au clienţi. În unele zone ele chiar s-au triplat şi tot au turişti, deci datele sunt îmbucurătoate. Faţă de acum cinci ani spre exemplu, din ce văd eu aici, cred că sunt de trei ori mai mulţi turişti în zona Sibiului.

Rep.: Ce fel de turişti sunt cei care vin în Mărginime, vin pentru o zi, două, în trecere, sau stau mai mult, câte o săptămâna?

D. B.:  Sunt oameni de toate felurile. Și din ţară şi din străinătate vin. Și chiar turismul de afaceri este în plină dezvoltare, nu este deloc de neglijat. Sunt foarte mulţi români care ţin neapărat să vadă Sibiul şi vin la pensiuni.

Rep.: Când ziceţi turism de afaceri vă referiţi la firme, la teambuild-inguri?

D. B.: Nu neapărat teambiuldinguri căci vin oameni care au afaceri şi care fac adevărate circuite prin ţară cu afacerile pe care le au. Vin mulţi oameni de afaceri la Sibiu şi majoritatea, cred eu, când se cazează aleg o pensiune frumoasă din apropierea oraşului. Sunt mulţi care preferă zonele rurale.

Rep.: O meteahnă veche, în toată ţara, când vine vorba despre turism este infrastructura. În judeţul Sibiu cum apreciaţi că stăm din acest punct de vedere? Îşi rup turiştii maşinile pe drumurile din sate şi comune?

D. B.: Drumurile în judeţul Sibiu mi se par bunicele. Acum, ca să fim sinceri, la investiţiile care s-au făcut în ultimii ani se poate spune că te poţi deplasa destul de bine. Păltinişul stă bine din acest punct de vedere, pe urmă este partea cealaltă dinspre Gura Râului înspre Păltiniş. E bine, în general, în Mărginime, se poate merge destul de bine.

Rep.: Drumurile şi infrastructura sunt strâns legate de autorităţile locale. Care este relaţia celor care muncesc în turism cu autorităţile locale la noi în judeţ?

D. B.: Ca să fim sinceri, mai ales în Mărginime modernizări se cam fac prin toate satele şi comunele. Care nu au canalizare şi apă potabilă sunt în curs de implementare, deci ceva mişcă pe acolo. Gaz iară se introduce în multe localităţi, deci nu ne putem plânge că nu avem chiar nimic, sau că nu este infrastructură în Mărginime. Acum depinde şi de noi cum ştim să ne aducem turişti în zonă. Promovare şi condiţii bune pentru toţi care ne calcă pragul. Și în primul rând este nevoie de servicii de calitate, că dacă nu se oferă servicii de calitate degeaba ai apă şi canal. Turiştii găsesc apă şi canal oriunde în lume.

Rep.: Și atunci cum sunt serviciile în Mărginime? Mai lumea şi a doua oară?

D. B.: Eu pot să vorbesc în cunoştiinţă de cauză de pensiunile care sunt membre ANTREC. Acesteat dacă nu oferă servicii de cel mai înalt nivel a doua zi nu mai sunt membre. Deci aici asta este pe primul plan, calitatea serviciilor şi relaţiile cu clienţii. Acum, nu toate pensiunile din Mărginime sunt membre ANTREC. Totodată, nu pot să spun că alţii nu oferă servicii de calitate. Dar în ceea ce ne priveşte pe noi, dacă o pensiune nu oferă un serviciu de calitate, a doua zi pleacă!

Rep.: Și chiar faceţi o supraveghere constantă a ce se întâmplă prin pensiuni?

D. B.: Da, cum să nu! Supraveghere într-un sens mai general, că nu supraveghez eu pe nimeni în mod direct şi nici nu vreau să fac aşa ceva, dar tot timpul se discută şi dacă sunt probleme ele se află imediat. Se ştie în general cine face calitate şi cine nu.

Rep.: Adevărul este că nici prin presă nu prea s-au auzit lucruri negative la adresa oamenilor din turism, în zona noastră.

D. B.: Nu, să ştiţi că nu. În general, lumea îşi face treaba.

Rep.: Cel mai bun reper pentru servicii, nu sunt oamenii care revin an de an la aceaşi pensiune?

D. B.: Ține de fiecare proprietar de pensiune cum ştie să îşi păstreze clientela. Dacă oamenii pleacă odihniţi şi relaxaţi, vor mai reveni şi altă dată pe la noi. Să ştiţi că în partea asta a ţării, la noi, nu s-a prea simţit că a fost nici recensiune, nici una, nici alta! Au fost turişti şi pe iarnă şi pe vară şi tot timpul.

Rep.: Pun pariu că aveţi deja cereri pentru Crăciun!

D. B.: O da! Cum v-am spus, aici este vorba despre fiecare proprietar, cum ştie să îşi păstreze clientela. Oamenii vin şi este foarte uşor să-i convingi să vină, dar este foarte greu să-i păstrezi. De-abia când îţi vin pentru a doua sau a treia oară poţi să te lauzi că ai oferit ceva de calitate, atunci ai adevărata notă pentru serviciile tale, nu la început.

Ce este ANTREC?

ANTREC este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei Europene de Turism Rural - EuroGites. ANTREC a fost înfiinţată în 1994 şi are 32 de filiale judeţene şi un număr de 3500 de membri. Scopul Asociaţiei este stimularea şi promovearea turismul rural, ecologic şi cultural în România şi în străinătate.

Comentarii

1 comentarii

SIB

Acum 10 ani

Articolul acesta se contrazice cu cel prin care deschideti ziarul:\"Locuinţa de vară nu mai e la ţară\". Cineva minte, cine-i ala?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus