Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

Cand nu mai ai nimic de pierdut. Adio UE!

Se poate face o paralelă între violențele de pe străzile din Anglia și criza economică prin care trece lumea. Mi se pare destul de clar că ne aflăm într-un moment în care putem alege direcția spre care putem merge mai departe. Doar că nu se știe ce alternativă ne oferă fiecare drum ce poate fi ales.
În Anglia au ieșt la jefuit în marea majoritate oameni care nu au nimic de pierdut. Și se vede treaba că sunt destui de mult. Un om cu serviciu, cu familie, responsabilități și un plan de viață nu ar sparge niciodată vitrina unui magazin pentru a mânca bine timp de o săptămână. O faptă de acest gen o face un om pentru care o zi după gratii sau una cu burta plină în fața televizorului proaspăt furat nu sunt mari diferențe. Există într-adevăr și o anumită doză de teribilism, însă cred că majoritatea violențelor pornesc de aici: ce-am avut și ce-am pierdut. Rebelii din Anglia nu au o cauză, nu au un țel. Vreau doar să jefuiască, pentru că știu că nici legislața nu este foarte aspră. Iar închisorile par destul de confortabile.
La noi există o astfel de populație care preferă iarna să facă o mică tâlhărie ca să stea la închisoare peste iarnă. E clad, mâcare cât de cât și nu există stresul cotidian. Sunt și la noi din ce în ce mai mulți oameni care nu mai au nimic de pierdut. Însă nu formează o galerie, ca să fie cât de cât uniți. Din fericire.
Privită această situația la nivelul Uniunii Europene, avem în mare cam aceeași situație. Vrei trei-patru țări care au ștut să-și gestioneze economia (de multe ori pe spinarea consumatoriștilor din Est) și o serie de state care se chinuie să supraviețuiească. Deocamdată, cei mari încearcă să-i ajute pe cei mici. Pe formula actuală a UE e mai dificil să se lase să falimenteze un stat mic, decât să se încerce să-l mai sprijine câțiva ani. Până se vor deștepta.
Nu este exclus ca mai devreme sau mai târziu, Uniunea Europeană să arate altfel. O Uniune mai mică și mai puternică și o serie de state ”acceptate”. Acceptate în sensul că populația lor este acceptată să muncească în UE cu o serie de restricții, că libertatea de mișcare în Uniune va fi deasemenea limitată pentru statele sărace, iar o serie de mărfuri vor fi restricționate. Adică o masă a celor puternici și una a celor mai slabi. Doar așa va putea rezista, în opinia mea, marea familie europeană. Cu rude sărace și rude bogate delimitate foarte clar.
Toate avantajele pe care le-a avut UE pe seama integrării României , de exemplu, au dispărut deja. Nu mai e o piață de consum din cauza sărăciei, iar mâna de lucru s-a scumpit aici, și în plus nu mai au nevoie de ea. Atunci de ce ar mai fi tolerată?
P.S. Spania a anunțat o serie de restricții pe piața muncii pentru Români. UE a acceptat soluția.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus