Duminică,
16.03.2025
Ploi Moderate
Acum
10°C

Proiect de cercetare gastronomica, de peste 36.000 lei, pentru gasirea de retete traditionale

 

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul-Junii" Sibiu a iniţiat un proiect de cercetare gastronomică, în valoare de peste 36.000 de lei, în toate cele cinci zone etnofolclorice din judeţul Sibiu, urmărind descoperirea de reţete tradiţionale vechi.
 
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul-Junii" Sibiu, proiectul intitulat "Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu" a obţinut o finanţare de 36.134 de lei, în urma concursului anual de proiecte culturale organizat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, şi urmează a fi derulat până în 18 octombrie, în toate cele cinci zone etnofolclorice din judeţ, transmite corespondentul Mediafax.
 
Proiectul a fost depus la secţiunea "Patrimoniu imaterial" şi a obţinut cel mai mare punctaj - 95,67.
Pe locul al doilea s-a clasat un alt proiect al instituţiei sibiene, "Festivalul Naţional de Folclor «Ioan Macrea»", ediţia a XIII-a, care a primit 94 de puncte şi va fi finanţat cu 42.925 lei.
 
"Proiectul «Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu» realizează prima cercetare interdisciplinară, integrată, a culturii gastronomice din cele cinci zone etnofolclorice ale judeţului: Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Ţara Oltului, Ţara Secaşelor, Valea Târnavelor. Astfel, vor fi evidenţiate deopotrivă vechi reţete, modul în care se gătea, instrumentele folosite, dar şi ocaziile în care mâncărurile au fost servite şi tot ansamblul de fapte culturale care le-a însoţit", se arată în comunicat.
 
Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu a început deja, iar echipa de implementare a proiectului a vizitat localităţile Alămor şi Turnu Roşu.
La Alămor, gazdele Letiţia Solomon (70 de ani), Paraschiva Frăţilă (59 de ani), Marilena Florea (50 de ani) şi Ana Frăţilă (70 de ani) au preparat "zamă de crechiţă", "tapşe" şi "plăcinţele pe ploaptăn", mâncăruri tradiţionale vechi din zona respectivă.
La Turnu Roşu, Eleonora Simea (50 de ani), Cornelia Poşa (47 de ani), Maria Steva (73 de ani) şi Maria Potcovuţă (83 de ani) au gătit "tocană de porc" şi "scoverzi" după reţete învăţate de la bunicile lor.
 
"În schimburile internaţionale la nivel profesional, efectuate de instituţii de cultură, de instituţii administrative şi de unităţi de învăţământ, gastronomia tradiţională este una dintre cărţile de vizită ale României şi ale Sibiului. De obicei, prezentările se reduc la câteva feluri de mâncare, fără ca şi povestea acestora să fie cunoscută. Proiectul nostru poate sta la baza unei necesare diversificări", a declarat Silvia Macrea, coordonatorul proiectului, citată în comunicat.
 
Proiectul se va finaliza în 18 octombrie, după ce vor fi culese reţete tradiţionale din toate zonele din judeţul Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

1 comentarii

MIM I

Acum 13 ani

SUPER TARE ACESTA IDEE,MI SE PARE CA ACEASTA INSTITUTIE FACE MULTE SI PT SALVAREA CULTURII TRADITIONALE..BRAVO JUNILOR PT TOT CEEA CE FAC..ASTEPT RETETELE BUCATARIEI TRADITIONALE
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus