Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Pe sub mana: apartament pe Mihai Viteazul, 3 camere, 24.000 de euro

Pentru oricine verifică listele de imobile scoase la vânzare de bănci găsește oferte cu prețuri nu tocmai atractive. Cei puțin chemați, însă, au parte de adevărate chilipiruri, chiar și în condiții de criză.

Grajd și teren, în Marpod, la 60.000 de lei, fără TVA. Teren de 11.700 de mp în Cisnădie, scos la licitație tot de către o bancă, pentru suma de 131.625 de euro, tot fără TVA. Apartament cu două camere în Mediaș, scos la vânzare pentru suma de 39.900 de euro, tot fără TVA. În fine, în marginea municipiului Sibiu, o pășune de aproape două hectare este ”executată silit” pentru un preț de peste 120.000 de euro.

Sunt doar câteva din ultimele oferte apărute pe piața anunțurilor de executare silită a diferitelor bunuri executate silit de băncile care caută să își recupereze astfel banii împrumutați unor sibieni care nu își mai pot plăti, acum, ratele.

După cum poate oricine constata, însă, prețurile nu sunt deloc din cele mai atractive. Și asta nu pentru că nu ar exista oferte bune ci, spun surse din piață, pentru că adevăratele ”afaceri” nu sunt făcute publice.

Așa se face că imobile recent executate de diferite bănci au fost vândute la prețuri relativ derizorii, față de sumele care se vehiculează în rest. ”Apartament de trei camere, pe bulevardul Mihai Viteazul, confort 2, a fost vândut celor «apropiați» pentru suma de 24.000 de euro. În momentul de față, acel apartament poate fi vândut, fără probleme și fără investiții, la o sumă cuprinsă între 32.000 și 35.000 de euro”, au declarat pentru Turnul Sfatului surse din piață.

Exemplele ”chilipirurilor” care și-au găsit stăpân în ultimele zile nu se opresc, însă, aici. Tot în această categorie intră și o mansardă cu trei camere, vândută cu 19.800 de euro sau un apartament cu două camere, confort unu, vândut în zona Dioda la suma de 33.000 de euro.

”Băncile scot la vânzare doar neghina. Ferme prin Dârlos, fostei grajduri ale IAS-urilor sau alte astfel de exemple. «Artileria grea», însă, fie este ținută la păstrare, fie vândută unor apropiați, fără ca astfel de executări silite să mai fie făcute publice”.

Oferta băncilor

Numărul ridicat al ”creditelor neperformante” a determinat mai toate băncile să creeze, pe site-urile proprii, secțiuni speciale destinate valorificării bunurilor imobiliare în scopul recuperării creanțelor. Una din cele mai interesante apartamente scoase la vânzare de Banca Transilvania este situat într-o casă ridicată în 1940 pe strada Râului, în Sibiu. Apartamentul măsoară nu mai puțin de 344 de mp, a fost modernizat în 2006, și este scos la vânzare pentru suma de 230.830 de euro. Apartamentul ocupă două niveluri și are, printre altele, două livinguri, trei dormitoare și terasă. În schimb, la Mediaș, aceeași Banca Transilvania vinde o garsonieră de 34,3 mp pentru suma de 20.000 de euro. Garsoniera este situată la etajul 1 al unui bloc din 1980, pe strada Avram Iancu, încălzirea pe timp de iarnă fiind asigurată de un convector pe gaz metan.

Una din cele mai ample oferte de imobile scoase la vânzare poate fi găsită la BCR. Între sedii de firme sau pensiuni (vândute cu peste 2,4 milioane de lei, fără TVA), în portofoliul celor de la BCR se regăsesc și numeroase apartamente. Dintre cele noi și spațioase poate fi dat exemplul unui apartament la mansarda unui bloc nou cu regim de înățime P+2E+M. Apartamentul cu 126 de mp suprafață utilă, împărțită în cinci camere și dependințe este scos la vânzare pentru suma de aproximativ 62.000 de euro, fără TVA.

Cea mai scumpă casă aflată în procedură de executare silită de ani buni este, însă, cea din ”portofoliul” Băncii Românești. Este vorba de o casă situată în Sibiu, pe strada Câmpului, cu regim de înălțime D+P+E+M, la demisol având cramă, spălătorie, cameră, cameră hobby, hol și spațiu de depozitare. La parter, alături de casa scării sunt amenajate biblioteca, livingul, terasa, bucătăria cu locul de luat masa, trei holuri, sufragerie, baie, cămară și două garaje cu ieșire în curte. La etaj sunt patru dormitoare (două cu balcoane), trei dressinguri, terasă închisă și trei băi, dintre care una cu două încăperi. La mansardă mai există un dormitor, bucătărie cu spațiu de luat masa, doup băi și un spațiu de recreere. Imobilul a fost evaluat la 2,7 milioane de lei (aprox. 650.000 de euro), și a fost scos la vânzare, ultima oară, pentru două milioane de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus