Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Damian Matei :„E obligatoriu ca Sibiul sa fie pe harta handbalului romanesc”

Echipa de handbal masculin a Clubului Sportiv Școlar Sibiu și-a aflat zilele acestea adversarii din viitorul campionat național de Juniori I. Sportivii născuți în anii 1993 și 1994 alcătuiesc singura echipă de handbal masculin, care reprezintă Sibiul în competiția internă, ce va începe în data de 17 septembrie. Anual, Federația Română de Handbal împarte echipele înscrise în șase serii, pe criteriul geografic. Repartizarea pe grupe îi va pune pe sibieni față în față cu echipe ce au în componența lor jucători pe care deja au pus ochiii marile cluburi din liga națională. Din seria Sibiului fac parte Clubul Sportiv Școlar Craiova, Clubul Sportiv Școlar Drobeta-Turnu Severin, Unirea Sannicolau Mare și Liceele cu program sportiv din Tg. Jiu , Timișoara, Arad și Reșița. Ca o curiozitate, Reșița are deja jucători care sunt în lotul UCM Caraș-Severin - echipă de ligă națională, Timișoara la fel, LPS Banatu-Timișoara are juniori cu dublă legitimare, Tg. Jiu la fel.


Obiectiv, calificarea la turneul final


Pentru viitoarea stagiune a campionatului național de juniori I, obiectivul echipei sibiene este cel puțin unul îndrăzneț, anume calificarea la turneul final. Principalul adversar, deoarece, ca la mai toate sporturile practicate în oraș, nici handbalul nu stă pe roze, sunt banii. Grupa de Juniori I este cea care acum doi ani s-a clasat pe locul șase pe țară, și are în componența sa jucători care promit, ei formând un grup foarte unit.  „Ne batem să mergem mai departe și n-am făcut decât un meci de pregătire și un cantonament pe banii copiilor. Am reușit să facem un cantonament cu sprijinul Consiliului Județean, am avut o finanțare care a acoperit jumătate din cheltuială, jumătate și-au acoperit copiii, chestie care la nivel de Juniori I e greu de imaginat. Am avut și sprijinul Direcției pentru Sport, pentru cantonament, instituție care ne sprijină cât poate”, a spus Damian Matei, profesor al Clubului Sportiv Școlar Sibiu.


La anul, echipă de handbal masculin de seniori?


Sibiul nu mai are de cinci ani echipă de handbal masculin pentru seniori, deoarece s-a desființat din lipsă de fonduri. Acest lucru poate duce inevitabil la repetarea situațiilor din trecut, când handbaliști sibieni de o valoare incontestabilă au fost transferați gratis în alte orașe ale țării, de către echipele care își permiteau să le asigure condițiile necesare pentru a face performanță. De altfel, un club sportiv școlar are doar menirea de a-i educa și pregăti pe tineri până la terminarea junioratului, apoi aceștia devin liberi și pot să se transfere la orice echipă. Acest lucru trebuie împiedicat exclusiv pentru viitorul handbalului sibian, și chiar există proiecte în acest sens, dar depind, la fel, de bani. Până acum, un club sportiv privat - Handbal Club Sibiu - și-a manifestat interesul de a face o echipă de handbal masculin de seniori, care să aibă anexate și centre de copii în localitățile limitrofe Sibiului. O altă variantă pentru a salva practic handbalul sibian dedicat seniorilor este și cea a unui parteneriat între clubul  privat și Clubul Sportiv Municipal, dar punerea în practică necesită timp și negocieri intense.  

 


 În 17 iunie 1921 s-a jucat  prima dată handbal în România, la Sibiu, din componeța echipelor făcând parte elevi ai colegiului Brukenthal. Atunci, la loturile naționale se regăseau foarte mulți sibieni și medieșeni. „La 90 de ani după, nu avem voie să lăsăm treaba asta să moară. E obligatoriu ca Sibiul să fie pe harta handbalului românesc. Cred că nu este o responsabilitate numai pentru mine, care sunt implicat direct, ci și pentru autorități”, a mai spus Damian Matei.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Florentina

Acum 12 ani

\"În 17 iunie 1921 s-a jucat prima dată handbal în România, la Sibiu\"...îndradevăr Sibiul trebuie sa aibă echipă de handball, feminină şi masculină.
Raspunde

Sportiv la CSS Sibiu.

Acum 12 ani

Avem nevoie de sponsorizari,de ajutor din partea autoritatilor! Altfel,suntem noi nevoiti sa punem bani,si nu toata lumea isi permite acest lucru.Sper ca cineva sa ne ajute in aceasta privinta,deoarece profesorii-antrenori ai nostri nu sunt in masura sa ne ajute mai mult decat o fac acum(ei ne-au ajutat deja,dar nu pot face mai mult de atat).
Raspunde

Carmen

Acum 12 ani

Este posibil ca sportivii- juniori- sa fie nevoiti sa isi plateasca, fie si partial, cantonamentele?? Ce motivatie sa mai aiba ei pentru a face performanta, cand nu se dau nici premii, nici alte compensatii materiale pentru acesti copii cand obtin rezultate bune in competitii? Autoritatile locale chiar au uitat de acest sport si de acesti copii? Toata lumea numai la fotbalisti se gandeste??? De ce ignora acest sport si pe acesti sportivi si ii lasa pe copii si pe profesori sa se chinuie asa?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus