Joi,
03.12.2020
Parțial Noros
Acum
1°C

Meserie de imprumut. Cea mai suparatoare meserie pentru un sofer: cea de la Ridicari

11 Septembrie 2011 21:57

Pentru a face faţă unei funcţii în cadrul Biroului de Ridicări Maşini, CV-ul lor ar trebui să conţină descrieri precum calm, răbdător, imun la jigniri şi neintimidat de ameninţări. Toate astea pentru nişte salarii ce depăşesc cu greu trei cifre.


La ora şase dimineaţa, două echipaje, formate fiecare din câte un reprezentant al Primăriei împreună cu un poliţist local pleacă simultan în misiune. Una supraveghează zona centrală, iar cealaltă se ocupă de cele periferice. „Zona centrală este cea mai vizată şi are prioritate. Traficul se congestionează mai repede pe străzile înguste al centrului”, explică Marius, reprezentantul Municipalităţii. Loganul albastru patrulează încet pe străzile Cetăţii, Tribunei, Xenopol, Avram Iancu şi Gh. Lazăr. Nu trece mult şi o maşină parcată într-un loc nepermis de pe Avram Iancu le atrage atenţia. Claxonul inconfundabil îl face să tresară pe şoferul maşinii care aleargă de la 150 de metri spre poliţist. Marius deja prinde masina în obiectivul camerei. „Staţi puţin, mă scuzaţi, am intrat două minute la magazin, nu aveam de gând sa stau. Credeţi-mă!”. Marius dă dovadă de bună-voinţă şi îl calmează, spunându-i că maşina de ridicat care tocmai a fost apelată n-a ajuns încă şi că de data aceasta scapă doar cu o amendă de 50 de lei (redusă la jumătate dacă e plătită în maxim 48 de ore). Altora, care se află în maşinile parcate inadecvat, un claxon şi o mică mustrare dată de pe geamul maşinii le sunt suficiente.  

„Noi nu vânăm maşinile...”

O maşină de teren roşie e cocoţată pe trotuar şi încurcă traficul pietonal pe Zaharia Boiu. Apelată, maşina de ridicări apare în câteva minute. Braţele de fier ale macaralei sunt puse în regim de pit-stop de cei doi mecanici şi în decurs de un minut Mitshubishi-ul Pajero se desprinde de asfalt. Ca din pământ apare însă proprietarul, care are biroul în apropiere, pe strada Rennes. Maşina nu a apucat să se ridice mai mult de un metru şi procesul e oprit. „Păi unde să parchez, dom’ne? Strada Rennes e închisă, nu sunt alte locuri de parcare. Şi astea după ce plătesc la stat impozit de 4800 lei pe maşina asta! Nu mi se pare normal!”, bombăne şoferul. La fel cum nu i se pare normal nici poliţistului să suporte blamarea multor şoferi. „Ceea ce fac eu este ca şi o altă meserie normală. Sunt angajat pentru o treabă şi e datoria mea să mi-o fac bine. Mulţi zic că noi vânăm maşinile, dar nu e aşa, cele mai multe ridicări vin în urma sesizărilor pe care tot cetăţenii le fac..”

„Să-ţi cumperi medicamente de banii ăştia”

Mai devreme sau mai târziu, toţi proprietarii vin la sediu să-şi plătească greşelile şi să-şi recupereze mijlocul de transport. Altfel, maşina intră le în proprietatea Primăriei după 30 de zile. Aceste întâlniri sunt, de cele mai multe ori, neplăcute atât pentru o parte, cât şi pentru cealaltă.
Supărarea şoferilor se transformă de cele mai multe ori în adevărate crize de nervi care sunt descărcate asupra casieriţei Irina sau asupra gardianului. „Recalcitranţi de-ăştia sunt la ordinea zilei” povesteşte Irina, care recunoaşte că de multe ori îşi pune ochelarii de soare în plimbările pe centru pentru a nu fi recunoscută. Atitudine de înţeles, din moment ce  primeşte ameninţări ca „te aştept la colţul străzii” sau „să-ţi cumperi medicamente de banii ce ţi-i dau”.

De trei ori într-o săptămână, din acelaşi loc

Marius îşi aminteşte o întâmplare pe cât de hazlie pe atât de costisitoare. „Ghinionul” s-a ţinut scai de un sibian, care a ”vizitat” Parcul de maşini de trei ori într-o singură săptămână, după ce tot de atâtea ori şi-a parcat maşina în exact acelaşi loc. Proprietarul modestului Ford Fiesta a plătit pentru acest lucru nu mai puţin de 1800 lei, în acea săptămână. Cu toate acestea, neinspiratul şofer a dat dovadă de un calm ieşit din comun şi nu s-a plâns niciodată de vigilenţa celor de la Ridicări auto.

„Ce bine că mi-a ridicat maşina!”

Orice obicei îşi are şi el excepţia, aşa că dacă vă imaginaţi un şofer care a venit cu zâmbetul pe buze şi chiar le-a mulţumit că se află maşina acolo, să ştiţi că a existat. Un bihorean nefamiliarizat cu ridicările de pe plaiurile sibiene nu şi-a imaginat că maşina lui a putut dispărea de la locul ei şi fără a fi furată Până spre seară, când a i-a fost elucidat misterul, pe şofer îl trecuseră toate apele şi n-a putut să se împace cu ideea. Astfel că vestea că i-a fost ridicată maşina s-a transformat într-una foarte bună pentru el.

 

Comentarii

7 comentarii

ion

Acum 9 ani

tarani de pe sate cu liceul la seral se cheama acum politisti locali, nu au fost in stare sa lucreze cu miinile lor si ce si-au zis. Ne facem politisti la oras. Suntem smecheri si amendam oamenii care muncesc.
Raspunde

alex

Acum 9 ani

sa stii ca sunt si angajati la ridicari care cu placere iti iau masina si se mai cred si somitati...
Raspunde

@ion

Acum 9 ani

Ioane! Cu partea de pregatire nu te contrazic ai dreptate dar cu amenda ! O ia cel ce greseste si incalca legea.Doar nu scrie pe masina daca esti muncitor sau somer cand o parchezi aiurea.Cu stima
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

Inca odata felicitatri pentru primarie si pentru cei care lucreza in acest serviciu!!! Nu-i ascultati pe toti imbecilii si ridicati cat mai multe masini de nesimtiti si ignoranti!!! Totusi o sugestie...am vazut de multe ori masini in zona farmaciei 24, parcate ilegal si neridicate...erau ceva prieteni???
Raspunde

leno

Acum 9 ani

pt ,,ion,,.............nu mai zi de alti oameni,politisti sau nu..............esti agaramat,as paria ca nu ai mai mult de 8 clase
Raspunde

leno

Acum 9 ani

pentru restul de sibieni: ma frig la gaoz si iau mui la greu.
Raspunde

1

Acum 7 ani

pai au salar mare de sint asa de nesimtiti!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus