Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Skating-ul ia amploare in Sibiu

Neînțeles de unii, blamat de alții, skating-ul a început să prindă rădăcini și la Sibiu, fiind practicat din pasiune, ca un mod de viață și, nu în ultimă instanță, ca un sport, exact așa cum el este perceput de occidentali.


George, Cristian, Ovidiu și Mihai sunt patru din cei peste 30 de sibieni pe care îi puteți întâlni în singurul Skate-Park din oraș. Ei au ales să se dea cu skate-ul de timpuriu, când alți copii de vârsta lor spărgeau mingile în spatele blocului, ori se jucau de-a v-ați ascunselea. Contrar așteptărilor, potrivit cărora în skating te poți răni foarte ușor, cei patru nu se pot „lăuda” cu julituri sau, mai grav, cu fracturi de membre, ci, mai repede, îți povestesc despre distracția de la competițiile de gen ori, așa cum îi stă bine unui sportiv, despre premiile câștigate.


Printre alții, și skaterii scot Sibiul în lume


George Bărbulescu este probabil cel mai norocos dintre cei patru, deoarece el a semnat și un contract cu o firmă din domeniu, care îl plătește să facă ceea ce-i place cel mai mult. La cei 18 ani ai săi, poți să spui că George are experiență în competițiile de skate, el participând deja de trei ani la foarte multe demonstrații din Sibiu, cât și din țară sau străinătate. Se dă cu placa de cinci ani, iar la ultima competiție din țară la care a participat a câștigat locul întâi. Prietenul său, Cristian Radu, care are tot 18 ani, a ocupat locul trei  la „Element Drop Spots”, concurs organizat la Cluj, în luna iulie a acestui an, și locul patru la o competitie de gen din Germania. Terchilă Ovidiu(PJ), de 20 de ani, se dă pe skate de patru ani și cel mai recent a participat la „Ride the spot 2011”, organizat în Sibiu, unde a luat locul doi la „țeavă”. Lor li se alătură Lăzăroae Mihai, de 18 ani, care a câștigat un locul trei la X-cup Sibiu, în sesiunea de skate-park. La „Ride the spot”, Mihai a luat  locul întâi la Game Of Skates și tot locul întâi pentru cel mai mare „ollie”, adică cea mai mare săritură în înălțime.


„Mulți zic că ne rupem capul sau mâinile”


 „Front side feeble grind”, „crooquet grind” sau „ollie”, trei din multele trick-uri din skating nu spun mare lucru pentru cei din afară. De fapt, nu spun nimic. Pentru majoritatea oamenilor, skating-ul iese cu mult din tiparele obișnuite ale noțiunii de „sport”. Cei mai mulți văd doar partea de suprafață, articulându-le rapid celor care au ales să practice „datul cu placa” epitete ca nebuni ori drogați. Impresia aceasta este foarte întâlnită atât în Sibiu, cât și în restul țării, deși la nivel mondial skating-ul se bucură de același respect pe care îl au fotbalul sau baschetul. „Ne văd ca pe niște rockeri drogați, dar de fapt nu e așa, fiecare face asta din pasiune, e un sport așa cum e fotbalul sau tenisul”, spune Mihai, indignat de faptul că oamenii judecă prea ușor alegerea lor în materie de sport. Acesta este imediat completat de George, care deține multe informații din domeniu:  „Ar fi frumos ca lumea să-l înțeleagă și să-l accepte ca pe un sport, pentru că e un sport, îți folosești mușchii, îți folosești corpul, transpiri, faci exerciții, este la fel ca oricare alt sport, poate chiar mai complex decât o grămadă de alte sporturi. În America este aproape un sport național și în alte țări din Europa este la fel. Acolo sunt mult mai multe locuri amenajate și comunitatea susține mai mult skating-ul. De exemplu, Germania este plină de skate-parcuri, iar noi în Sibiu avem unul, poate sunt 20 în toată țara. Oamenii ne fac huligani, pentru că ei au impresia că dacă noi ne dăm pe skate stricăm ceva, dar nu stricăm nimic, pur și simplu practicăm un sport. Mulți zic că ne rupem capul sau mâinile, în fotbal unii au murit, aici, în acest sport, nu a murit nimeni”.


Skating-ul, pe agenda Olimpiadei din 2012


Skating-ul va fi sport olimpic la Olimpiada din 2012, organizată în Londra, dar sibienii consideră că România se va face de râs la această competiție. Principalele motive ar fi lipsa unui număr mare de skate-parcuri, dar și sumele destul de mici care se investesc în skating-ul din țară. „Îi vezi pe copiii care vin în skate-parc că vor să învețe, dar degeaba pentru că nu au condiții, părinții nu-și permit să le dea 200 de lei în fiecare lună pe o placă. Atât numai pentru placă, plus papuci, plus alte lucruri, ți se mai sparge un rulment etc. Diferența dintre noi și ei e uriașă, nivelul nostru este sub pământ, iar al lor e cu mult deasupra pământului”, mărturisește supărat Mihai.


F’em Family, ca plan de viitor


Împreună cu ceilalți 20-30 de „clienți” ai Skate-Park-ului, cei patru for să formeze și o echipă de skateri sibieni, care se va numi F’em Family, iar una dintre condițiile pe care un membru trebuie să o îndeplinească este aceea de a demonstra zilnic, cu multă transpirație și pasiune devotamentul față de acest sport.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus