Joi,
02.02.2023
Parțial Noros
Acum
3°C

Ilie Vonica detine cea mai importanta firma din Sibiu. Judetul are sase firme de Top 100

În comerțul cu medicamente, doctorul sibian Ilie Vonica deține cea mai importantă firmă din țară – Polisano SRL. Societatea este – raportat la cifra de afaceri – cea mai mare din județul Sibiu, urmată de Ambient și Compa. În Top 100 cele mai importante firme din România, Sibiul este reprezentat de șase companii. O a șaptea poate fi luată în vedere dacă se ia în considerare originea sibiană a proprietarului.


Cu o cifră de afaceri de peste 1.043 de milioane de lei în 2010, SC Polisano SRL este cea mai importantă firmă din județul Sibiu. Societatea controlată de doctorul Iie Vonica a reușit, anul trecut, cu 519 angajați, să crească cifra de afaceri a firmei cu 24% față de cea din 2009, urcând în topul național al celor mai mari firme de pe locul 13 pe locul 7, potrivit celor de la zf.ro. Miliardul de lei rulat de SC Polisoano SRL este rezultatul comerțului cu medicamente, pe carte firma îl practică în întreaga țară. Profitul înregistrat de Polisano în 2010 a fost de 38,3 milioane de lei.

Ambient și-a redus serios din pierderi

A doua firmă importantă din județul Sibiu, având în vedere cifra de afaceri, este tot una din domeniul comerțului, este vorba de Ambient, care cu cele 453,4 de milioane de lei este clasată de zf.ro pe locul 32 la nivel național (față de locul 35 în 2009). Firma controlată de Ioan Ciolan a generat, în continuare, pierderi, respectiv mai bine de 25,1 milioane de lei, o sumă totuși în scădere față de cea din 2009. Acum doi ani, SC Ambient SA înregistra o pierdere de peste 82,4 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 442,3 milioane de lei. De remarcat este scăderea numărului de angajați, de la peste 1.600 în 2009, la aproximativ 1.150 în 2010.

Succesul angajaților – Compa

Pe locul 38 la nivel național este situată SC Compa SA, firmă deținută de salariați. Aceasta a generat în 2010 o cifră de afaceri de 413,6 milioane de lei, cu un număr mediu de 1.656 de angajați. Profitul net generat la finalul anului financiar a fost de mai bine de două milioane de euro.
Compa SA se remarcă, însă, prin creșterea impresionată a activității – 63% creștere a cifrei de afaceri față de 2009 -, a profitului (în 2009, profitul era de puțin peste jumătate de milion de lei), dar și a numărului de angajați. În plină criză, cei de la Compa au angajat peste 100 de sibieni.

Carabulea, doar pe locul 75

Magnatul sibian Ilie Carabulea este reprezentat în topul întocmit de zf.ro cu o singură companie, respectiv Atlassib SRL, care a rulat în 2010 peste 276,4 milioane de lei. De remarcat că cei 1.200 de angajați ai firmei au realizat cel mai mare profit, însă, din rândul firmelor sibiene prezente în amintitul top – este vorba de 30,5 milioane de lei, profit net. La nivel național, Atlassib SRL ocupă locul 75, în creștere față de 2009, când cifra de afaceri înregistrată atunci plasa firma pe locul 77 la nivel național.
După explică și cei de la zf.ro, topul nu este întocmit pe grupuri de firme, prin urmare sunt luate în considerare doar persoanele juridice distincte.

Firmele lui Călburean își suflă în ceafă

SC Condamag SA și SC Dafora SA ocupă poziții consecutive în topul celor mai mari societăți comerciale din România. Pe locul 96 se află Condamag (198 de milioane de lei cifră de afaceri, creștere în top de șase poziții), iar pe locul 97 se află Dafora, care cu cele 194 de milioane de lei, staționează în top.

Firmă din Sibiu, ”prin adopție”

Automobile Bavaria poate fi considerată firmă sibiană dacă avem în vedere că proprietarul – Michael Schimdt – este născut aici. La nivel național, societatea cu răspundere limitată având sediul în Brașov a rulat o cifră de afaceri de peste 355 de milioane de lei, din vânzarea și întreținerea de mașini BMW și Mini. Michael Schmidt a reușit să își readucă firma pe profit (nouă milioane de lei), după ce în 2009 a înregistragt pierderi de mai bine de 20 de milioane de lei. La nivel național, Automobile Bavaria ocupă locul 43 (față de 56 anul trecut).

Cei mai puternici din țară

Grup Servicii Petroliere, firmă deținută de Gabriel Comănescu, este cea mai mare firmă din România, rulând în 2010 peste 2.300 de milioane de lei, cu o creștere de 150 la sută față de cifra de afaceri din 2009. A doua mare firmă (cea care anul trecut ocupa locul întâi) este RCS & RDS, cea deținută de cvasi-anonimul Zsoltan Teszari – 1.760 de milioane de lei, cifră de afaceri.

Foto 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

LUME

Acum 10 ani

VONICA ESTE SUSTINUT DE MASONERIA CU TEHNICELE LOR , DIN CAUZA ASTA S-A IMBOGATIT
Raspunde

@lumeee, lumeeee, soooroo

Acum 10 ani

Vonica este sustinut de prpria-i inteligenta si vointa de a reusi, e propriul lui stapan. N-are nimic de-a face cu societatile oculte, ca masoni sau altii de felul asta. Si-a dezvoltat afacerile progresiv, n-a fortat castigul imediat, iar rezultatul se vede.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus