Vineri,
03.12.2021
Innorat
Acum
3°C

Ajutoarele de incalzire: a inceput perioada de depunere a cererilor

Sibienii care depun cererile de acordare a ajutorului de încălzire a locuinței până pe 28 octombrie și se încadrează în limitele prevăzute de lege, vor primi bani pentru întreg sezonul rece, respectiv noiembrie 2011 – martie 2012. Cei care au venituri de maxim 786 de lei pe membru de familie (1.082 de lei în cazul persoanelor singure) și nu se încadrează în celelalte situații de conflict vor obține aceste ajutoare de încălzire în baza unei simple cereri pe care o completează pe proprie răspundere.
Reprezentanții Primăriei Sibiu atrag atenția asupra faptului că înscrierea de informații false poate duce la amenzi mari, date în urma controalelor aleatorii efectuate de inspectorii administrației locale. Mai mult, declararea unui număr mai mare de persoane sau a unor venituri diminuate este cosiderată infracțiune. ”Primăriile au obligaţia de a efectua lunar, până la începutul sezonului rece următor, anchete sociale pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere pentru cel puţin 60% dintre beneficiarii de ajutor pentru încălzirea locuinţei”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sibiu.
Formularele tip pot fi  descărcate fie de pe site-ul www.sibiu.ro, la secţiunea Formulare online, fie de la sediul Serviciului Public de Asistenţă Sociala din Sibiu, B-dul Victoriei, nr. 1-3, cam. 2, de luni până joi între orele 8 - 15 şi vineri între orele 8 -12. Tot aici, cererile completate vor trebui depuse.

Informații pe scurt

Cine poate beneficia de acest ajutor?
Familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, precum şi cetăţeni străini ori apatrizi cu domiciliul sau, după caz, reşedinţa în municipiul Sibiu pot beneficia de acest ajutor pentru încălzirea locuinței. Ajutorul se acordă pentru încălzirea locuinței cu energie termică, gaz sau lemne/ cărbuni/ combustibili petrolieri, în cuantum stabilit în funcție de venitul mediu net lunar pe membru.

Cine nu poate beneficia de acest ajutor?
În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate, închiriere, concesiune, comodat sau altă formă de deţinere cel puţin unul dintre bunurile care duc la excluderea acordării acestui ajutor pentru încălzire, aceasta nu va beneficia de această formă de sprijin.

Depunerea cererii de acordare a ajutorului pentru încălzire
Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă la cerere şi în baza unei declaraţii pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, însoţită de actele doveditoare. La completarea cererii, titularul are obligaţia de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute, aşa cum sunt acestea trecute în formular.

Cum se constituie dreptul la ajutorul pentru încălzire?
Familiile şi persoanele singure care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a primi acest ajutor și care depun  până la data de 28 octombrie actele necesare, vor primi ajutor pentru încălzirea locuinței pentru toată perioada sezonului rece (noiembrie 2011 – martie 2012).

În situația în care familiile sau persoanele singure îndeplinesc condiţiile prevăzute pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului la acest ajutor se face începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective sau începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data menționată.

Beneficiarii de ajutor social al căror drept este stabilit începând cu acea lună, vor beneficia de ajutor pentru încălzire începând cu luna depunerii cererii, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Comunicați modificările!
Titularii sunt obligaţi să comunice municipalității orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificării. Comunicarea modificărilor se va face prin depunerea unei noi declaraţii pe propria răspundere. Nerespectarea obligaţiei titularului de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute se sancţionează cu amendă de la 200 la 1000 lei.

Sursa: Primăria Municipiului Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus