În perioada 6-7 octombrie, prefectul Horaţiu Răcuciu a participat la lucrările celei de-a XV-a sesiuni de lucru a Comisiei mixte româno-germane pentru problemele etnicilor germani din România. Răcuciu a prezentat Comisiei un Raport privind principalele direcţii ale implicării instituţiilor Statului Român în viaţa acestei minorităţi etnice din judeţul Sibiu.
Astfel, pentru anul 2011, Guvernul României, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Agenţia judeţeană Sibiu pentru prestaţii sociale a alocat următoarele subvenţii: - pentru Asociaţia Diakonisches Werk a Credincioşilor Bisericii Evanghelice C.A. din România: 112.188 lei; - pentru Asociaţia Dr. Carl Wolff a Bisericii Evanghelice C.A. din România: 360.000 lei; - pentru Asociaţia Evanghelică de Diaconie Mediaş: 165.600 lei.
Un alt aspect cuprinsul în Raportul prefectului Răcuciu a fost legat de învăţământul în limba germană. Raportul evidenţiază, printre altele, cererea foarte mare de locuri în grădiniţele şi şcolile cu predare în limba germană; baza materială a majorităţii şcolilor cu predare în limba germană este bună (dotarea bibliotecilor şi laboratoarelor din fonduri MECTS, dotări prin iniţiativa PASCH – Germania - a şcolilor în care se organizează examenul Deutsches Sprachdiplom); personal didactic dornic de perfecţionare şi de implicare activă în viaţa şcolii (ex. numeroase activităţi extraşcolare de foarte bună calitate); rezultate bune şi foarte bune ale elevilor de la şcolile germane la examene de final de ciclu, la olimpiade judeţene şi naţionale, la examenul DSD (Examen de limba germană). În ce priveşte educaţia în limba germană, Raportul menţionează şi aspecte ce influenţează negativ procesul educativ în limba germană, cum ar fi: fluctuaţia/lipsa de personal didactic calificat, în special din motive economice; absolvenţii învăţământului superior, potenţiale cadre didactice, preferă locurile de muncă din economie, optând doar în ultimă instanţă pentru un post în învăţământ.
Raportul prezentat la Berlin de prefectul Horaţiu Răcuciu mai evidenţiază şi câteva aspecte legate de activităţile culturale în sprijinul valorilor culturale germane. Între ele se detaşează continuarea Proiectului, lansat în 1997, prin care s-a înfiinţat, în cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, o unitate muzeală de artă populară săsească având ca scop salvarea, conservarea şi promovarea patrimoniului cultural material şi imaterial aparţinând acestei minorităţi.
Un loc important în plan cultural îl ocupă relaţia româno-germană, amplificată, an de an, datorită colaborărilor pe care muzeul le are cu o serie de instituţii de cultură din Germania şi Austria.
Lucrările Comisiei mixte s-au finalizat prin semnarea, la 7 octombrie, a unui Protocol, de către co-preşedinţii dr. Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, şi dr. Christoph Bergner, secretar de stat în Ministerul Federal de Interne. În protocol este menţionat acordul membrilor Comisiei faţă de rapoartele prefecturilor Sibiu, Braşov, Timiş, Satu Mare şi Suceava, care evidenţiază efectele pozitive ale ajutoarelor germane şi române, în sprijinul etnicilor germani din aceste regiuni. De asemenea, este menţionat apelul minorităţii germane din România, către Guvernul Federal, de susţinere a aderării României la spaţiul Schengen.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ministerul Federal , Ministerul Muncii , Bisericii Evanghelice , Satu Mare , Guvernul României , horatiu racuciu , Bogdan Aurescu , Carl Wolff , Asociația Diakonisches Werk , Christoph Bergner , Complexului Național Muzeal , Asociaţia Evanghelică , Protecţiei Sociale , Deutsches Sprachdiplom , Statului Român , Diaconie Mediaş , Guvernul Federal , Lucrările Comisiei , Asociația Dream Center
Vizualizari: 398
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Xxx
Acum 1 oră
Bathory
Acum 2 ore
AndreiM
Acum 2 ore
X
Acum 2 ore
D-na nu mai e legata la ochi