Duminică,
05.12.2021
Cer Senin
Acum
1°C

'Apocalipsa dupa Cioran': film documentar si dezbatere la Bruxelles

Universitatea Liberă Bruxelles găzduieşte vineri, 9 decembrie, proiecţia documentarului artistic 'Apocalipsa după Cioran', eveniment organizat de Institutul Cultural Român (ICR) Bruxelles, în parteneriat cu Alliance francaise Bruxelles-Europe, cu prilejul centenarului naşterii lui Emil Cioran (1911-1995), informează un comunicat transmis Agerpres.

După proiecţia filmului va avea loc o dezbatere cu realizatorul filmului, Sorin Ilieşiu, eseistul francez Nicolas Cavailles, cercetător şi specialist al operei filosofului român, şi Laurent Moosen, specialist belgian în Cioran.
 
Filmul realizat în 1995 reface parcursul biografic şi spiritual al lui Emil Cioran într-o surprinzătoare succesiune de flash-backuri - imagini de arhivă, peisaje din Răşinari şi Sibiu - care alternează cu momente-cheie din dialogul între Gabriel Liiceanu şi Emil Cioran înregistrat câţiva ani mai devreme în apartamentul parizian al filosofului. Cioran, care întreaga viaţă a refuzat să fie mediatizat, oferă aici un regal de spontaneitate şi francheţe. Prin răspunsurile la întrebările şi comentariile lui Gabriel Liiceanu, el face să se înţeleagă mai bine ceea ce voia să spună prin autocaracterizarea: 'Nu sunt decât un farsor', se menţionează în comunicatul ICR Bruxelles. 
 
Sorin Ilieşu, cu un palmares impresionant de filme documentare şi artistice, este profesor de imagine la Universitatea Naţională de Artă teatrală şi cinematografică 'I.L. Caragiale' din Bucureşti. Nicolas Cavailles este autorul unei teze de doctorat intitulată 'Sinucidere, descompunere, corupere. Geneza şi dialogismul Tratatului de descompunere de Emil Cioran'. Autor a numeroase articole şi eseuri publicate în prestigioase reviste de filosofie, Nicolas Cavailles a tradus de asemenea în limba franceză 'Devenirea întru fiinţă' de Constantin Noica. Laurent Moosen este ataşat literar la Serviciul de promovare a literaturii al Comunităţii franceze din Belgia şi autor al unei teze de doctorat despre Cioran.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus