Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Informaticienii sibieni, deconectati de la normele de venit

Sibienii care lucrau prin PFA-uri în domeniul informatic nu vor mai putea apela, de anul viitor, la sistemul de impozitare pe baza normelor de venit. De la 1 ianuarie 2012 ei vor fi impozitați în sistem real.
Spre exemplu, până în cursul acestui an, un informatician care lucrează în crearea paginilor web putea opta pentru impozitarea pe baza normei de venit – adică, indiferent de cât de mult ar fi câștigat, el plătea 21,5% (16% cota unică și 5,5% contribuția la bugetul asigurărilor sociale de sănătate) din norma de venit stabilită de Fiscul sibian la 20.000 de lei pe an (la un calcul simplu, pe lună, cei 21,5% ar fi însemnat 358 de lei).
Cum, în multe cazuri, informaticienii care își încasează banii prin intermediul PFA-urilor câștigă mai mult decât e prevăzut în norma de venit, o parte din Direcțiile financiare din țară au obligat – de la începutul acestui an - specialiștii din domeniu să plătească impozitele în sistem real: 21,5% din ceea ce câștigă (încasări minus cheltuieli).
Fiscul sibian nu a aderat la această practică. Până acum, când conducerea Ministerului Finanțelor Publice a decis să modifice la nivel național situația. ”Serviciile de prelucrări date, serviciile informatice nu se mai regăsesc în nomenclatorul activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor de venit, acest fapt conducând la impozitarea lor în sistem real din 2012”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu.
Cu alte cuvinte, de anul viitor, și cei care desfășoară prin intermediul persoanelor fizice autorizate editare de jocuri de calculator, soft-uri, pagini web și tot ce ține de serviciile informatice vor trebui să își țină o minimă evidență contabilă, urmând să plătească pentru fiecare leu câștigat.
”Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, impozitate în sistem real, au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea în partidă simplă, să completeze Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, Registrul-inventar şi alte documente contabile prevăzute de legislaţia în materie”, mai informează Biroul de presă al DGFP Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Cipcirel

Acum 12 ani

Ei bine, Statul o sa incaseze de acum mult mai putini bani. De ce? Pentru ca vom lucra le negru.
Raspunde

Livia Sava

Acum 12 ani

Cum adica \"Fiscul sibian nu a aderat la această practică\"? Adica ANAF Sibiu interpreteaza legea cum vrea?
Raspunde

Cipcirel

Acum 12 ani

Nu cunosc legislatia, poate ca e genul de masura care se ia la nivel local. Asa cum Primaria Sibiu a hotarat ca nimeni nu poate face comert ambulant (in tonete) in Sibiu. Exista sute de strazi in Sibiu, unde se pot amplasa astfel de tonete (care sa fie si estetice), nu trebuie puse in Piata Mare sau pe Nicolae Balcescu. S-ar crea sute de locuri de munca, s-ar plati impozite. S-ar incuraja consumul (tonetele acestea se aprovizioneaza tot din Sibiu). Dar inca nu ne gandim la asa ceva, cei 700 de angajati ai Primariei inca isi mai pot lua salariile (probabil din imprumuturile de la FMI). Cand n-o sa mai fie bani deloc,poate le vine unora mintea la cap.
Raspunde

Dani

Acum 12 ani

@Livia Sava \"...o parte din Direcțiile financiare din țară au obligat...\" Au fost decizii la nivel local. Nu exista lege la momentul acela.
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

De la 1 ian. 2102?!...Maa, ce longevitate..si cat optimism ca lumea mai tine pana atunci... Vezi chiar primul rand...sper ca la lectura DIAGONALA incepeti cu inceputul, de la stanga la dreapta.
Raspunde

bes

Acum 12 ani

S-a facut un studiu de impact inainte sa schimbe legea? Intreb pentru ca aceasta \"discriminare pozitiva\", la fel cu lipsa obligatiei programatorilor de a plati impozit a facut parte din strategia nationala pentru dezvoltarea industriei de IT.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus