Duminică,
20.06.2021
Innorat
Acum
18°C

Ultima sarbatoare din iarna aceasta: cea a nebunilor


Şirul obiceiurilor şi tradiţiilor de iarnă din judeţul Sibiu s-a încheiat duminică, în comuna Cârţa, cu Ziua Nebunilor, în care cele două cete de feciori din localitate, cea de urşi şi cea de burduhoşi, colindă peste tot, mânjind cu funingine pe toţi cei care le iasă în cale, pentru a arunca spiritele rele.
Pentru a sărbători Ziua Nebunilor, sibienii din Cârţa îşi pun măşti şi colindă familiile din comună.
"Este unul din cele mai vechi obiceiuri ale locului, care se serbează pe 8 ianuarie şi marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. Din păcate, cei care merg cu obiceiul acesta se mai şi îmbată povestește primarul localităţii, Cristian Magheru, citat de Agerpres.
Unică în judeţul Sibiu, Ziua Nebunilor de la Cârţa păstrează o tradiţie veche de zeci de ani, prin care tinerii îşi pun măşti şi ung cu o cremă neagră, făcută din funingine şi untură de porc, atât pe localnici, dar şi pe străinii întâlniţi pe uliţe. Cei care sunt unşi de Ziua Nebunilor cred că le vor merge bine tot anul, tocmai de aceea iau parte la "nebunia " creată de tineri.
Urşii îmbrăcaţi în funii făcute din paie şi burduhoşii deghizaţi cu ajutorul unor zdrenţe, aleargă toată ziua prin Cârţa, pocnind din bici. Urşii reprezintă forţele binelui, în timp ce burduhoşii reprezintă spiritele rele.
Fie că trec prin ritualul murdăririi cu funingine şi untură la Cârţa sau sunt udaţi în râu, cum se întâmplă la "Udatul Ionilor " de la Tălmăcel sau la "Colindatul Ionilor " de la Copşa Mică sau Chirpăr, sibienii din aceste localităţi îşi încheie sărbătorile de iarnă între 7 şi 8 ianuarie, cu bucate ca la Crăciun, udate cu vin şi ţuică

Foto

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus