Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
14°C

Ioan Bondrea, decanul Facultatii de Inginerie, candideaza la functia de rector al ULBS

”Este nevoie de dinamism, eficienţă şi transparenţă. Este nevoie de a ieşi din şabloane şi clişee. E important în primul rând, ca manager, sa fii onest cu oamenii, să le oferi încredere şi mai ales siguranţă”, spune Ioan Bondrea într-o scrisoare de intenție ce a fost trimisă în aceste zile cadrelor didactice din cadrul Universității Lucian Blaga. Bondrea anunță că va candida pentru funcția de rector al Universității. ”Candidez pentru că vreau să aduc un suflu de înnoire, într-o perioadă foarte dificilă a universităților de dimensiunea ULBS”, a declarat Bondrea pentru Turnul Sfatului.

”Decizia mea poate să genereze diverse reacţii (de susţinere, neutre sau de opoziţie), ceea ce reprezintă o normalitate. Cu toate acestea, decizia mea este un act democratic care merită să fie apreciată pentru tot ceea ce înseamnă ea: hotărârea de a deveni rector al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, din dorinţa de a contribui la evoluţia pozitivă a universităţii în care noi toţi ne desfăşurăm activitatea”, mai scrie Bondrea în scrisoare, punându-și speranța într-o campanie electorală în care să predomine ”fair-play-ul între candidaţi”.
Ioan Bondrea are 51 de ani și este decan al Facultății de Inginerie ”Hermann Oberth”, după ce două mandate a deținut funcția de prodecan. 
 
 
SCRISOAREA DE INTENȚIE:
ARGUMENTE PENTRU O CANDIDATURĂ…
Universitatea trăieşte şi creşte prin ideile şi creativitatea membrilor comunităţii academice. Universitatea susţine principiul libertăţii de gândire şi acţiune în activitatea didactică şi cea de cercetare. Comunitatea academică este nucleul care dă viaţă întregii universităţi. Într-o universitate, mai mult ca oriunde, este foarte important modul în care te implici, în care participi la dezvoltarea şi afirmarea acesteia.
Pentru toate acestea, şi nu numai, am luat o decizie importantă pe care doresc să o împărtăşesc comunităţii academice: aceea de a candida la funcţia de rector al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
În acest demers mă bazez foarte mult pe experienţa mea managerială, de decan al Facultăţii de Inginerie „Hermann Oberth”. Am reuşit şi am realizat multe lucruri împreună cu membrii facultăţii, poate chiar mai mult decât mi-am propus şi acest fapt este un argument pentru tot planul meu managerial, imbold puternic de a candida la funcţia de rector al universităţii. Capacitatea de a relaţiona pozitiv şi constructiv cu colegii, studenţii, colaboratorii precum şi convingerea şi dorinţa de implicare în proiecte realizabile, benefice pentru toată comunitatea academică, sunt calităţi pe care le-am demonstrat şi le voi demonstra în viitor.
Într-o lume în permanentă mişcare, cu provocări multiple este nevoie de dinamism, eficienţă şi transparenţă. Este nevoie de a ieşi din şabloane şi clişee. E important în primul rând, ca manager, sa fii onest cu oamenii, să le oferi încredere şi mai ales siguranţă.
Decizia mea poate să genereze diverse reacţii (de susţinere, neutre sau de opoziţie), ceea ce reprezintă o normalitate. Cu toate acestea, decizia mea este un act democratic care merită să fie apreciată pentru tot ceea ce înseamnă ea: hotărârea de a deveni rector al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, din dorinţa de a contribui la evoluţia pozitivă a universităţii în care noi toţi ne desfăşurăm activitatea.
Sper să existe o competiţie fair-play între candidaţi, o competiţie între programe şi idei, iar din această competiţie sigur va avea de câştigat universitatea.
Mulţumesc celor care mă vor sprijini în acest demers, dar îi respect şi pe cei care au o altă opinie.
Împreună mai buni, împreună mai puternici, împreună mai mulţumiţi!
Ioan Bondrea

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

21 comentarii

Geo

Acum 10 ani

Na bine, asa oricine poate candida.
Raspunde

Universitarul

Acum 10 ani

Il cunoastem pe dl Bondrea, este o persoana cumsecade, dar pana la a dori sa fie rector e cale lunga. Nu are capacitatea de a ocupa o asemenea functie, este o persoana comoda, boema nu este compatibil cu munca omul.
Raspunde

Jaco

Acum 10 ani

@Universitarul: Cat de lunga e calea? Trebuie sa ceri aprobare pentru a dori?
Raspunde

vrem

Acum 10 ani

este valoros merita in fata tuturora sa fie rector la ulbs ce mai sange proaspat cere actualul rector succes dle prof univ dr decan BONDREA
Raspunde

eu

Acum 10 ani

Daca ajunge rector....vai si amar.La cat este de arogant cu studentii si mai ales la limbajul folosit la cursuri (cuvinte inventate si traduceri foarte haioase) cred ca si functia care o are in momentul de fata ii o palarie prea mare pentru el.Sunt alti profesori mult mai capabili si onesti decat el (nu doar la tcm) .
Raspunde

alt eu

Acum 10 ani

Bondrea este cea mai fericita alternativa la Duse. Nu va putea iesi Oprean să spuna ”vai trista Universitate, ce soarta cruda, sa aleaga intrei voi, doi fosti comunisti”. Bondrea e curat si are expertiza de lider.
Raspunde

@alt eu

Acum 10 ani

Nici intr-o mie de ani nu il poti cumpara pe Duse cu Bondrea. Duse comunist necomunist e un manager desavarsit, practic singurul prorector care a avut ceva de facut in universitate, ceilalti parca au fost pusi de forma. Bondrea e prea lenes sa fie lider ... hai sa o spunem pe sleau ... cu studentii se poarta de parca e buricul ingineriei.
Raspunde

si ...

Acum 10 ani

De Oprean nu mai vorbim ca ramane o amintire urata pentru ULB.
Raspunde

Mircea

Acum 10 ani

Oprean a fost cancerul universitatii practic ... Dan Duse e cel mai potrivit pentru functia de rector.
Raspunde

cozma

Acum 10 ani

Punerea in functie a unei astfel de decizii este dificila, din cate imi aduc aminte au fost si acuma cativa ani alegeri si tot Oprean a castigat. Dupa mine ca fost student la inginerie as opta pentu o schimbare. In timp nu poate aduce ceva rau, in mod indirect ii cunosc pe acesti profesori si cred ca domnul duse nu ar trebui sa fie indepartat din fruntea institutiei din contra ar trebui sa vina cineva mai transpartent si sa plece oaminii care nu ideei in spre ce directie merge invatamantul sibian. In acest moment am impresia ca merge spre cantitate si nu spre calitate.
Raspunde

Profesorul

Acum 10 ani

Bondrea este cea mai buna alternativa! Universitatea are nevoie de o noua echipa manageriala:mai tanara, mai dinamica, cu putere de munca, cu idei noi - nu plafonata, acrita si scharbita de tot si de toate si care abia asteapta pensia. Vrem o schimbare- nu este normal dupa 20 de ani sa dorim o echipa noua? Povesti ca Bondrea este boem, lenes sau ca nu are competente manageriale ....basme de adormit bunicii !!! In spatele cuvintelor lui stau faptele si nu putine, sa fim cinstiti. In spatele cuvintelor celuilalt candidat - nu sta nimic, decat o dorinta acerba ca dupa n ani in care a fost doar pe locul doi sa ajunga, in sfarsit pe locul intai.
Raspunde

Profesor

Acum 10 ani

Deformari: Studentii de la Inginerie reprezinta aprox. 10% din totalul studentilor din universitate. Cadrele didactice de la Inginerie sunt aproximativ o treime din cadrele didactice din intreaga universitate. La Medicina, la 1000 de studenti, sunt 250 de cadre didactice. Inginerii si medicii au aprox. 2/3 din totalul voturilor si hotarasc destinul ULBS. Umanistii, care reprezinta 70% din studentii universitatii si din finantarea institutiei, care se face pe cap de student, sunt marginalizati si nu au nici o sansa reala, indiferent de care dintre ingineri preia conducerea. Fara orizont umanist la varful ULBS, aceasta va continua sa \"mearga inainte\" coborand in subsolul tenebros al neacademismului. \"Management performant\", \"calitate\" etc. sunt doar vorbe. Universitatea o va conduce presedintele Senatului, probabil Oprean, iar rectorul va trebui sa i se supuna. Nu se poate face o schimbare in ULBS pana cand autoritatile statului vor tolera persoanele care si-au construit puterea pe abuzuri. PS Mai nou, Oprean si Duse nu mai semneaza cu titlul de inginer, ci doar cu cel de profesor. Oare de ce?
Raspunde

Lector

Acum 10 ani

Sa fim seriosi umanistii au condus si ei suficient si chiar daca sunt multi studenti finantarea lor este mica in comparatie cu cea a celor de la tehnic sau medicina. Nu cred ca asa trebuie pusa problema suntem o universitate eterogena si pot conduce cadre didactice de la orice facultate, indiferent de domeniu. Competentele si performantele sunt cele care conteaza ...nu zona din care provin. Cine -l impiedica pe un umanist sa candideze???Nimeni!! Dar este mai comod sa acuzi ca esti marginalizat decat sa te inscrii in competitie. Realitatea este insa ca este cazul sa facem o schimbare de stil de conducere, de viziune, de atitudine, de cultura! este momentul!
Raspunde

Alt profesor

Acum 10 ani

Cred ca ar fi extrem de util ca persoanele care ii cunosc pe cei doi candidati de pana acum si pe restul - daca vor mai fi - sa faca o descriere cat mai amanuntita a calitatilor si defectelor acestora aici sau in alte parti. Asa persoanele care nu ii cunosc vor putea raspunde mai bine la intrebarea caragialesca \"Eu cu cine votez?\"
Raspunde

eu

Acum 10 ani

Cine il sustine pe Bondrea ori nu il cunoaste ori ii o cunostinta prea apropiata dar subiectiva si naiva.De Oprean se stie de ani buni ce procese a avut cu mai multi profesori din facultate (sunt 2 cazuri celebre).Acestia au vrut sa candideze la sefia ulbs dar au fost inlaturati prin mijloace proprii si s-a ajuns la procese si daune materiale.Sper ca Duse sa nu fie asa apropiat de Oprean (personal il vad singurul candidat serios si capabil de pana acum).
Raspunde

Noi

Acum 10 ani

Cine il cunoaste pe Bondrea il sustine , la fel il sustin si cei care au lucrat cu el! Cei care au lucrat sau au fost in preajma lui Duse stiu la ce sa se astepte! De aceea nici nu l sustin! Razbunator, razbunator,razbunator . Nimeni nu are curajul sa l contrazica. Si muncitorii isi fac griji ca va ajunge rector. Aveti grija ca nu stiti ce va asteapta!
Raspunde

Asistent

Acum 10 ani

Duse e singura optiune pentru Universitatea noastra. Bondrea saracul s-a trezit si el dintr-un sonm profund in care a visat ca este rector, iar daca a visat asa frumos, s-a gandit sa incerce. Dan Duse va fi cel mai bun rector pe care l-a dat ULB.
Raspunde

Profesor

Acum 10 ani

Duelul comentariilor este un joc grotesc. Domeniile medical, umanist, social-politic, juridic, ar trebui sa-si dea mana si sa voteze impotriva a tot ce a fost conducere pana avuma. Bondrea a fost omul desemnat de Oprean si Duse. Umanistii, intimidati si slabiti prin represalii, cu identitatea in mare parte anulata de desfiintarea facultatilor, trebuie sa-si desemneze un candidat, dupa respingerea candidatilor-ingineri. Prin farsa generata de Oprean, toti electorii sunt invitati sa se inscrie in disputa Duse-Bondrea, astfel ca indiferent cine va castiga puterea si borcanul de miere sa ramana in mana Ingineriei. La asemenea manevre, Oprean (posibilul viitor profitor al disputei Duse-Bondrea) este ca o pisica. Daca votantii vor musca momeala, inseamna ca nu mnerita mai mult.
Raspunde

student

Acum 10 ani

Bondrea, un adevarat om , inainte de toate...care se evidentiaza prin profesionalism,experienta,devotament...ce sa mai...omul potrivit la locul potrivit..iar pentru cei care spun ca se poarta urat cu studentii...sunt doar vorbe aruncate la plesneala, chiar e sociabil si are un comportament vis-a-vis de studenti excelent, jos palaria! Merita sa devina rector pentru ca are o gandire pozitiva, care cu siguranta va ridica ulbs-ul la un nivel, pe care altii nu il vor putea nici macar visa!
Raspunde

Ideal...

Acum 10 ani

...ar fi sa se intample exact ca la ultimul tur de la Senatul ULBS: adica niciun candidat din cei 11 nu a primit voturi destule. Ar trebui ca nimeni din cei nemultumiti de cei doi candidati sa nu mearga la vot. Daca le e frica -- si e de inteles -- sa lase buletinul alb-alb. Macar se transmite un semnal! In rest, rectorul unei universitati trebuie sa aiba cel putin 3-4 atribute: sa fie un profesionist desavarsit, sa aiba abilitati de conducere, sa fie de o moralitate impecabila si sa comunice excelent in cel putin o limba straina. Mi se pare ca astia doi nu indeplinesc criteriile. Sa nu mai vorbim de managementul asta pe care l-au invata toti dupa ce au venit de pe la vreo uzina constructoare de diverse chestii.
Raspunde

eu

Acum 10 ani

bondrea, o gluma proasta. la fel de usor ati putea lasa numai studenti la conducere, ca tot ar iesi mai bine. clipiti de 3 ori oameni buni, clipiti si mai ganditi, ca in momentul in care va veti plange de mila, gandul ca nu stiati mai bine cand ati sustinut acest visator nu va va sterge lacrimile!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus