Miercuri,
30.11.2022
Innorat
Acum
-4°C

Viitorul schiorilor sibieni poate duce la Olimpiada. Din nou

La mai bine de 35 de ani de la ultima participare a unui schior sibian la Olimpiadă, pe pârtiile din județ se pune la cale crearea unei noi tradiții. Una care să ducă temerarii mici schiori din nou către succesul internațional.

Cupa de Ski Arena Copiilor vine ca o continuare normală a Cupei Speranțelor Sibiene. Ultima dintre cele două este un campionat compus din șase etape față de Cupa de Ski Arena Copiilor ce este un concurs unic, în care trebuie să dai totul sau nimic. Un concurs organizat după regulile „celor mari”.
Prima ediție a Cupei de Ski Arena Copiilor a avut loc săptămâna trecută la Arena Platoș și a adus la start peste 70 de concurenți, cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Concursul a fost structurat în câte două manșe de câte 18 porți, marcate de Bianca Munteanu și Mircea Bologa, ambii de la Clubul Sportiv Școlar Șoimii Sibiu. Pentru acest concurs, pe lângă mici schiori sibieni au sosit copii din Cluj, Brașov și chiar și din Piatra Neamț. Concursul a fost cronometrat cu bară de start și cronometru omologate de FIS iar arbitrajul a fost asigurat de Asociația Arbitrilor de Schi. Dintre cei 74 de tineri schiori înscriși în cursă, 65 au reușit să o și termine. Toți cei care au încheiat cursa au primit medalii, câștigătorii fiind premiați cu articole sportive și bani.
Cupa de Ski Arena Copiilor este un proiect elaborat în parteneriat de Fuxy Sport Club Sibiu și  Directia Judeteana de Sport si Tineret și are ca scop promovarea schiului și selecționarea de tinere talente. Sibiul n-a mai dat un schior la Olimpiadă din anii 1975. Atunci, Mihaela Fera, produs al Școlii sibiene Șoimii a participat la trei olimpiade consecutive, obținând rezultate remarcabile.

Reporter: De unde nevoia unei competiții de genul acesta?
Christian Fuchs: Ne dorim prin această competiție să selecționăm tinere talente, ne adresăm copiilor până în 12 ani. După această vârstă ei intră în competiții naționale, acolo e alt regim. Ne adresăm acestui segment pentru a-i pregăti pe cei mai talentați, ce doresc și se pot antrena în continuare pentru performanță. Îmi doresc ca acest gen de competiție să fie o bază pregătitoare, pentru că a fost o pauză mare în domeniul acesta, școlile de schi n-au mai avut o bază de selecție, s-a auzit prea puțin în ultimii ani de schiori sibieni care să fi câștigat campionate naționale. Anul trecut am readus la viață Cupa Speranțelor iar acum Cupa Arena Copiilor. Pentru cei mici e important, pentru că se învață de mici cu competivitate, cu fairplay-ul, învață cum să învingă dar și cum să piardă.

Rep.: Care e diferența față de Cupa Speranțelor?
C. F.: Acela e un minicampionat format din șase concursuri diferite unde câștigă cel care a adunat cele mai multe puncte. Asta e o competiție unică, de la cap la coadă, unde trebuie să dai ce ai mai bun în cele două manșe. Nu mai beneficiezi de o șansă ulterioară într-o altă etapă. Un concurs de genul acesta e mult mai greu.

Rep.: Cât de greu e să organizezi un asemenea concurs?
C. F.: Fondurile sunt cel mai greu de obținut, banii cash. Nu e ușor nici să obții premii în produse, dar banii cash se obțin foarte greu. Organizarea unui concurs de genul acesta ajunge undeva între 1500 și 2000 de euro.

Rep.: Urmează anul acesta și a doua ediție a Cupei de Ski Arena Copiilor?
C. F.: Anul acesta va mai avea loc cu siguranță încă un concurs. Partenerul nostru, DJST încă nu are definitivat bugetul pe anul în curs. Singura dată disponibilă este 3-4 martie, dacă până la mijlocul lui februarie vom știi care este bugetul pentru competiție atunci am putea organiza încă un concurs în acest sezon. Dacă nu, cu siguranță, sezonul viitor.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus