Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Politica nefardata si alegerile din ULBS

Discursul liderului PSD Victor Ponta în parlament, în ziua preluării mandatului de premier de către Mihai Răzvan Ungureanu a fost disecat în toate felurile. Analiza, cred eu, este ceva mai ușoară, decât tendința de a face tot felul de speculații securiste: Ponta a făcut primul pas în a redeveni un om normal. Ne-am obișnuit încă de pe vremea lui Ceaușescu să ne detașăm de oamenii politici. Și ei de noi, desemenea. Ei erau cu ale lor, noi cu ale noastre. Ei în realitatea lor, noi în realitatea noastră. De atunci și până acum, puțini oameni politici și-au pliat mesajul pe limba ”pământenilor”. Opoziția de acum mai avea puțin și intra într-o nouă fază a penibilului. Orice cuvânt ar fi spus Boc, Băsescu sau te miri ce ministru, săreau ca arși, spunând contrariul. Nu tot ce a făcut Boc în calitate de premier a fost prost. A făcut și lucruri bune, însă acestea au fost puse mereu în același taler cu marile sau micile gafe. Eram obișnuiți ca atunci când apăreau pe ”sticlă” Antonescu sau Ponta să urmeze un val de ”negativisme” la adresa guvernului. Ponta a avut acum un alt mesaj. Unul mult mai normal.

Legătura între limbajul pământesc și alegerile din ULBS este simplă. Nimeni nu se aștepta ca noul rector al ULBS să fie altcineva decât Dan Maniu Dușe. Toată lumea se aștepta ca preluarea funcției de către acesta să fie similară cu accederea la putere a lui Kim Jong-un. N-a fost așa, pentru că Ioan Bondrea nu a venit în fața colegilor săi cu un limbaj academic. Nu le-a dat citate din cărți, nu le-a vorbit despre teorii educaționale. Nu i-a presat cu laude, nici nu le-a înmuiat bateria telefoanelor cu mesaje. Le-a vorbit simplu, omenește și scurt. Și a câștigat, ce-i drept, la limită. Interviul ”în oglindă” din Turnul Sfatului, de săptămâna trecută, a fost cel mai elocvent exemplu. Au stat față în față un politicianist îndoctrinat și un om normal. Un candidat nu înseamnă că este neapărat lider înnăscut, tolbă de citate și conducător neîntrecut. E un candidat de succes, dacă nu pozează în ceva ce nu e și dacă aceste calități reale pe care le are îi vor convinge pe alegători.

Într-un an electoral, politicienii locali ar putea lua notițe de la ce s-a întâmplat în ULBS. Desigur, datele nu sunt similare, există alt grad de educație al masei de alegători, însă evenimentele de la Universitate îi pot ajuta enorm. Au toate datele: profilul alegătorilor, istoricul candidaților, așteptările electorilor, tot. Pun însă pariu că nu se va întâmpla așa și vor continua cu ce știu ei mai bine: unul va da de mâncare la Împăratul, altul va căra găleți și cizme, altul va merge cu pungi de făină și ulei, altul cu excursii la mănăstiri. Va redeveni peste noapte vreunul din ei om normal? Va încerca vreunul să convingă electoratul cu propriile lui calități?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Alin

Acum 12 ani

Like! (n-am cont de facebook)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus