Luni,
07.10.2024
Partial Noros
Acum
12°C

Spiritul orasului, in pericol!

Distrugerea unor construcții care fac parte din istoria orașului, care constituie evenimente solidificate în materia acestor construcții, înseamnă atentat la Spiritul Orașului – adică tocmai „geniul locului”, întrupat în aproape un mileniu de locuire neîntreruptă! Am avut, din păcate, numeroase exemple după 1989, când locuitori ai acestui oraș au comis ei-înșiși aceste fapte sau au favorizat pe alții, din alte părți, să le comită… Constatăm că aiurita legislație, încropită de o clasă politică la fel de aiurită, dar nu mai puțin cointeresată, pedepsește mai aspru delictele față de animalele hălăduind prin oraș decât față de construcțiile care configurează chiar specificul orașului!

O să prezint mai jos o listă (incompletă) a imobilelor aflate în pericol de degradare a substanței construite, unele corpuri fiind chiar în stare de iminentă prăbușire! Este culmea că o parte dintre aceste imobile sunt și pe lista de monumente ale patrimoniului imobiliar național…

1. Palatul mitropolitan de vară (bd. Victoriei,38), ridicat în a 2-a jumătate a sec. XIX pe un teren achiziționat de Sf. ierarh Andrei Șaguna. Era mult mai bine îngrijit de către comuniști pe când adăpostea Palatul pionierilor, fără a mai vorbi de distrugerea parcului dendrologic ce-l înconjura…

2. Clădirea în stil neo-românesc dintre Piața Cibin și str. Croitorilor (fostă la un moment dat Casa legionară), printre puținele construcții cu acest stil din orașul Sibiu.

3. Palatul de vară a lui Samuel Brukenthal (str. C. Noica, 48), primul palat extramuros din Sibiu.

4. Turnul Pielarilor – de pe str. Pulberăriei, pe care Ordinul Arhitecților s-a oferit în zadar să-l renoveze profesionist și să-l transforme într-un centru de cultură urbană…

5. Turnul transformat în locuință (aparținea celei de-a treia centuri de fortificație a orașului) de pe str. Avram Iancu,19, aflat în spatele parcelei, la granița cu parcela de pe str. Movilei.

6. În general, cam toate construcțiile de pe cornișa dintre orașul de sus și cel de jos prezintă degradări periculoase ale structurii și au suferit intervenții neadecvate, care le scad valoarea și nu le ajută să dăinuiască - Piața Aurarilor,10 / str. Movilei,1 / Piața Mică,26 –corpuri din spate/ etc.

7. Corpuri ale Facultății de restaurare –secție a Univ. „Ion Mincu” din București (ce ironie!) – Piața Mică, 22.

8. Locuințe de pe lotul Piața Mică,30 –c olț cu str. A. Iancu.

9. Locuințele foarte vechi (martore ale Micii Ere Glaciare de la finele Evului mediu!) de pe str. Vopsitorilor,13, desfășurate în două curți interioare.

10. Clădirea cunoscută drept hanul „La Mielul alb” – str. Ocnei, 3-5, care a fost în anii '90 subiectul unui proiect de renovare/amenajare, dar se vede că nu ajunge doar o asemenea operație – trebuie să asigurăm mentenanța/întreținerea continuă a construcțiilor istorice!

11. Clădirile de pe Turnului, 6 – la baza scării urbane ce coboară din Piața Huet, în zona poate cea mai spectaculoasă a cornișei dintre Orașul de sus/Orașul de jos…

12. Imobilul de pe str. Filarmonicii, 21 –colț cu str. Pompiliu Onofreiu, un exemplu plin de farmec al stilului istorist, din perioada modernă a intervențiilor în intramuros, în zona paralelă cu frontul sudic al Incintei a III-a.

13. Locuința din str. Cojocarilor, 3.

14. Sunt și prea-numeroase exemple de arhitectură interioară de mare valoare, care stau să dispară pentru totdeauna, din cauza necunoașterii acestei valori, a neglijenței și schimbării dese a proprietarilor… Amintesc doar basorelieful de pe tavanele încăperilor din Piața Târgul Vinului, 14 –etaj / pictura murală de la etajul imobilului Piața Mare, 16 / pictura murală din încăperile de locuit de pe str. Ocnei nr. 1-3-5.                                          

Problema cu picturile, interioare sau exterioare, ale numeroaselor imobile din centrul Sibiului, este foarte gravă; pentru că aceste decorații fragile sunt un martor cu totul special din primele secole ale constituirii cetății sibiene, care au darul de a transmite informații de ordin istoric, dar și de ordin urbanistic, ce denotă un stadiu înalt în conceperea spațiilor publice ale orașului – acestea urmând a contribui tocmai la creșterea atitudinii civice, la coeziunea și solidaritatea tuturor categoriilor populației – într-o epocă de mari amenințări militare și de alte tipuri! Este o lecție vie a importanței aspectului vizual-spațial în Cetate, care se referă și la cetatea din sufletele oamenilor - acolo unde se cimentează forța organismului social-urban!                

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

mb

Acum 12 ani

lista poate continua cu: - fosta clinica Antal de pe Constitutiei - blocurile lui Floasiu de pe Magheru - cladirea ASTRA de pe Saguna nr. 6 - Palatul Prima Ardeleana colt Balcescu cu Piata Unirii - fostul hotel Coroana de pe Tg. Vinului colt cu Turnului - cladirea de pe str V Tordăşianu, colt cu Faurului - str. Zidului nr10 si cladirile din jur ale vechilor fabrici de pielarie - str Pielarilor nr18 (in pericol de prabusire iminenta) - str felinarului nr20 (in aceiasi situatie) - str. Azilului nr2 - str Al Papiu Ilarian nr.9 - str Tribunei nr5
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus